Zelený hrášok - strukovinová kultúra. Čo je používanie hrachu a poškodenie tela.

Zelený hrášok patrí do rodiny strukovín. V tomto prípade fazuľa sú zelené struky a semená - hrach, dozrievajúce vnútri. Rastlina sa môže líšiť ako vo forme luskov, tak aj vo forme semien, a tiež v aromatických vlastnostiach, tieto ukazovatele závisia od druhu hrachu.

Ľudstvo používalo hrach na jedlo pred mnohými storočiami, v rôznych časoch to bolo jedlo chudobných a kráľov, zachraňovalo ľudí pred hladom a bolo pochúťkou.

V modernom svete zostáva hrach ako predtým cenným potravinovým produktom. Je cenený pre svoju chuť, vysoký obsah bielkovín, vlákniny, cenných aminokyselín, cukrov a vitamínov (A, C, PP a ďalšie).

Okrem toho hrášok dodáva telu mnoho dôležitých stopových prvkov, napríklad horčík, draslík, selén, zinok, fosfor, železo a mnohé ďalšie.

Konzumácia čerstvého hrachu úspešne nahrádza používanie ľahkých diuretík. Ľudia, ktorí trpia žalúdočnými vredmi, môžu používať hráškovú kašu, ktorá dokonale znižuje úroveň kyslosti a pomáha zmierniť príznaky ochorenia.

Foto: Zelený hrášok

Deti, ako aj iné skupiny obyvateľstva, aby sa zabránilo nedostatku vitamínu A, používajú čerstvý zelený hrášok.

Štúdie v posledných rokoch objavili nové vlastnosti obyčajného hrachu. Po prvé, je to silný antioxidant, ktorý spomaľuje starnutie. Po druhé, hrášok môže spomaliť rast rakovinových buniek av niektorých prípadoch im zabrániťvzhľad (to prispieva k karoténu, vitamínu C a hrubým vláknam, to znamená vláknine). Po tretie, hrášok obsiahnutý v zelených strukoch je veľmi užitočný pre kardiovaskulárny systém, pretože je schopný vyčistiť steny krvných ciev od zlého cholesterolu.

Zelený hrášok je určený aj pre diabetikov, pretože cukry v nich obsiahnuté môžu pomôcť regulovať metabolizmus glukózy v tele.

Výhrevnosť zeleného hrachu je približne 73 kcal na 100 gramov čerstvého výrobku. Toto číslo je oveľa vyššie ako u inej zeleniny. Je to preto, že hrach je absolútnym šampiónom v obsahu bielkovín medzi inými rastlinami.

Môžete vyrobiť rôzne pokrmy z hrachu: polievka, zemiaková kaša, želé a chlieb (ak k tomu pridáte hrachovú múku).

Medzi metódy uchovávania výrobku počas dlhého obdobia patria: zmrazovanie, sušenie a konzervovanie. Najmenej zo všetkých, chuťové vlastnosti čerstvého zeleného hrášku zmeniť, keď mrazené.