Zdravie a škodlivé účinky ružičkového kelu. Vlastnosti, opis, vitamíny a chemické zloženie ružičkového kelu.

Ružičkový kel patrí do rodiny kapusty, rastlinný poddruh je záhradná kapusta. Ružičkový kel je dvojročné, v prvom roku sa v druhom semene tvoria malé autobusy.

Zloženie: ružičkový kel

Kapusta dostala svoje meno na počesť svojich tvorcov - boli to belgickí pestovatelia zeleniny. Nielenže odvodili, ale aj opísali nové poddruhy rastliny.

Obsah

  • 1Kalorický obsah a zloženie výrobku
  • \ t
  • 2Vlastnosti výrobku
  • 3Ako používať?
  • 4Kto by sa nemal používať?
  • 5Ako ušetriť?

Kalorický obsah a zloženie výrobku

\ t

Foto: ružičkový kel

Ružičkový kel obsahuje približne 43 kcal na 100 gramov čerstvých plodov. Ako súčasť čerstvých hláv, môžete nájsť obrovské množstvo látok potrebných pre osobu, ako je proteín, vláknina, kyselina listová, vitamíny A, C, B, rovnako ako draslík, horčík, fosfor, železo, atď.

Vlastnosti výrobku

- vzhľadom na nízky obsah kalórií a jedinečné zloženie sa používanie tohto typu kapusty prejavuje všetkým skupinám obyvateľstva vrátane detí, tehotných žien a starších osôb;

- prítomnosť veľkého množstva vitamínu C spôsobuje, že ružičkový kel je vynikajúcim spôsobom na posilnenie imunitného systému, zvýšenie vitality organizmu;

- Ukázalo sa, že kapusta je zahrnutá do dennej stravy ľudí, ktorí trpia nadmerným príjmomtelesnú hmotnosť a všetky choroby s ňou spojené;

- Ružičková kapusta zlepšuje zloženie krvi, je indikovaná pre pacientov, ktorí utrpeli veľkú stratu krvi;

- vápnik obsiahnutý v tomto type kapusty vo veľkých množstvách je užitočný na boj proti nedostatku tohto dôležitého stopového prvku v tele;

- ružičkový kel má pozitívny vplyv na endokrinné, imunitné, nervové a kardiovaskulárne systémy organizmu;

- okrem toho je tento typ kapusty aktívnym bojovníkom s tvorbou rakovinových buniek. Nedávne štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí pravidelne jedia ružičkový kel, majú zriedkavo rakovinu.

Ako používať?

Môžete si šalát z kapusty, variť smotanovú polievku, džús, dusíme, upiecť a uhorka.

Kto by sa nemal konzumovať?

Dna choroba je kontraindikáciou pre konzumáciu ružičkového kelu. Okrem toho, ľudia náchylní k poruchám trávenia by mali používať tento typ kapusty s opatrnosťou, aby nespôsobovali hnačku.

Ako ušetriť?​​

Ružičkový kel sa začína zbierať s nástupom prvého mrazu, samozrejme, konzumujú ho predtým, ale maximálne úžitkové vlastnosti kapusty sa akumulujú na jeseň. Odstraňujú kapustu spolu s kmeňom - ​​takže kapusta je uložená oveľa dlhšie. V spodnej časti chladničky môže trvať až 10 dní. Na dlhodobejšie zachovanie kapusty je možné ju nakladať, mraziť a sušiť.