Zber čakanky: metódy sušenia rôznych častí rastliny doma

Mnohí považujú čakanku za plevel. Ale nie je. Všetky časti tejto rastliny sú považované za užitočné: korene, zelené a kvety. Výhody čakanky sú určené látkami v jej zložení. Táto rastlina má protizápalové, antimikrobiálne, sedatívne, antipyretické a vazodilatačné vlastnosti. Ak vám záleží na vašom zdraví a zdraví vašej rodiny, mali by ste si na zimné obdobie zásobiť túto zázračnú rastlinu. Ako suché čakanky doma, sa dozviete v tomto článku.

Zloženie: korene čakanky, tráva čakanky Čas záložiek: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Ako a kedy zbierať suroviny
  • 2Ako pripraviť čakanku na sušenie
  • 3Ako sušiť čakankovú trávu
  • 4Ako vyschnúť podzemok čakanky
  • 5Ako zistiť dostupnosť produktu
  • 6Spôsoby skladovania suchej čakanky

Ako a kedy zbierať suroviny

Zber zelených čakanky by sa mal vykonávať na suchých slnečných dňoch po tom, ako sa zobrala ranná rosa. Nadmerná vlhkosť môže viesť k rýchlemu rozpadu surovín a strate niektorých živín.

Horná časť rastliny sa zberá počas obdobia aktívneho kvitnutia od júla do septembra. Rez je urobený vo vzdialenosti 25 - 30 centimetrov od vrchu, pričom zostávajú neporušené tvrdé stonky.

Korene sa naopak zbierajú na zamračených daždivých dňoch alebo aspoňnajmenej po silných dažďoch. Mokrá pôda uľahčuje zvládnutie výkopu odnoží. Doba vychystávania sa volí buď na samom začiatku jari, alebo v hlbokom jeseň, keď horná časť rastliny ustúpi. V tomto čase obsahoval koreň čakanky maximálne množstvo užitočných látok.

Aby bolo možné náležite extrahovať podzemok zo zeme, je potrebné urobiť kruhové rastliny obkopky a potom opatrne vytiahnuť koreň. Bez použitia lopaty riskujete odtrhnutie hornej časti rastliny, nedosiahnutie drahocennej lekárskej časti rastliny.

Pozrite si video z kanála Rodobozhye - Ako kopať korene čakanky

Ako pripraviť čakanku na sušenie

\ t

Pred sušením sa tráva roztriedi, odstráni zažltnuté časti, úlomky a listy poškodené hmyzom. Umyte suroviny by nemali byť. Na vysušenie zelených častí rastliny môžu byť celé konáre alebo v rozdrvenej forme. Na tento účel sú stonky narezané na kúsky dĺžky 3 až 4 cm.

Korene sa po odstránení zo zeme vytrepú z pôdy a potom dôkladne premyjú pod tečúcou vodou. Malé bočné korene odrezané pred sušením, takže len hlavné hustý odrezok.

Dlhé korene sú rozrezané na malé kúsky a hrubé sú pozdĺžne rozrezané na niekoľko kusov.

Ako sušiť čakankovú trávu

Zelené časti rastliny sa môžu sušiť prirodzeným spôsobom zavesením malých strapcov na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste. Pre tento ideálny podkrovný priestor,izolovaný od slnečného svetla.

Drvené suroviny sa sušia na sito alebo na paletách. Okrem toho je preferovaná prvá verzia nádrže na sušenie, pretože poskytuje tráve lepšie vetranie.

Tara s čakankou sa nachádza mimo svetla, v miestnostiach s dobrou výmenou vzduchu. Niekoľkokrát denne by sa mala tráva pretrepávať a miešať, najmä ak sa suší na paletách.

Priemerná doba schnutia vzdušných častí čakanky na čerstvom vzduchu je 2 až 3 týždne.

Na skrátenie času na sušenie môžete použiť moderné elektrické sušičky na zeleninu a ovocie. Na tento účel sa pripravená surovina rozloží v malej vrstve na špeciálne mriežky. Teplota zariadenia je nastavená na 35 - 40 stupňov. Ak váš sušič nemá termostat, tento spôsob sušenia by sa mal opustiť. Zvýšená teplota prispieva k zničeniu živín v liečivých bylinkách.

Ako vyschnúť podzemok čakanky

Mletý výrobok sa môže sušiť pri izbovej teplote doma alebo na čerstvom vzduchu. Hlavné pravidlo: nevystavujte korene priamemu slnečnému žiareniu.

Doba schnutia koreňov prirodzeným spôsobom je 10-14 dní. Záleží hlavne na teplote a vlhkosti okolitého vzduchu.

Metóda časovo obmedzeného sušenia - v peci. Na tento účel je podzemok rozložený na plechy na pečenie lemované papierom na pečenie. Teplota nárazu je nastavená na 50 - 55 stupňov. Pre cirkuláciu vzduchu, dvereRúra je pootvorená. Doba schnutia koreňov je 5 - 7 hodín.

Ako zistiť dostupnosť produktu

Správne vysušené zelené časti rastliny si zachovávajú svoju prirodzenú farbu. Keď sú ohnuté, stonky sa zlomia a kvety, keď sa trú medzi prstami, sa rozpadajú.

Úplne vysušené korene fyzicky zlomené trhlinou, ale nerozpadajú sa na prášok.

Pozrite si video z kanála „Tops and Roots“, v ktorom Efimenko N.Yu, špecialista na bylinné lieky, povie o liečivých vlastnostiach čakanky

Metódy skladovania suchej čakanky

\ t

Sušené zelené suroviny sa skladujú v sklenených nádobách, papierových alebo plátených vreciach. Životnosť trávy je 1 rok.

Prášok sa môže pripraviť z koreňov mlynčekom na kávu a potom sa ľahko vypráža. Týmto spôsobom môžete získať skvelú náhradu kávy. Tento výrobok sa skladuje v sklenených nádobách pod dobre uzavretým vekom.

Celé, nemleté, korene sa tiež skladujú v sklenených nádobách, prednostne tmavej farby. Skladovateľnosť sušených koreňov - 3 roky.