Zber a sušenie arašidov

Hoci arašidové oriešky patria k strukovinám, napriek tomu sme to nazývali orieškom. Rastie dobre nielen v južných oblastiach, ale aj v strednom pruhu, ktorý vykazuje vynikajúcu úrodu. Nestačí však pestovať arašidy, musíte ho správne držať.

Zloženie: arašidy Čas na záložku: Leto, jeseň

Arašidy rastú ako zemiaky a tvoria koreňový systém.

Bezprostredne po vyskladnení orechov ich nevyzdvihnú, ale zaviažu závod na stonku v suchej, vetranej miestnosti na 2 týždne.

Potom sa orechy odtrhnú a umyjú, aby sa zbavili hrudiek zeme a iných nečistôt. Kým orechy sú mäkké a chuť ani vzdialene podobať arašidy, na ktoré sme zvyknutí. Musí byť dôkladne vysušený a je lepšie tento proces urýchliť, aby sa vlhkosť nedala znečistiť.

V dedinách sa orechy sušili na kachliach, rozširovali ich na najteplejšom mieste a čas od času sa miešali. Ale čas pecí bol preč, zostala len elektrická sušička s rúrou.

Na sušenie arašidov sú vhodnejšie pece a hlboké podnosy alebo podnosy. Bez peelingu položte arašidy na plech a osušte na 90 stupňov, až kým nie sú pripravené.

Ako skontrolovať pripravenosť? Odstráňte jednu maticu, ošúpajte ju a votrite do rúk. Ak sa šupka ľahko odtiahne, sušenie sa môže považovať za ukončené.