Yoshta: metódy mrazenia v zime v mrazničke

Yoshta je kríženec čiernych ríbezlí a egrešov. Tieto plody boli chované v 70. rokoch v Nemecku a sú najobľúbenejšie v západnej Európe. V poslednej dobe sa yoshta čoraz viac nachádza v záhradách moderných záhradkárov, takže otázka zachovania týchto plodov pre budúcnosť sa stáva čoraz naliehavejšou.

Zloženie: voda, yoshta, cukor Čas na záložku: Leto

Obsah

  • 1Čo je yoshta?
  • 2Metódy zmrazovania yoshty
    • 2.1Celé bobule
    • 2.2Yoshta s cukrom
    • 2.3Strouhané bobule s cukrom
    • 2,4Yosht in sirup
  • 3Ako správne skladovať a rozmrazovať yoshtu

Čo je yoshta?

Rastlina yoshta patrí do čeľade egrešov, ale vzhľad kríka sa požičiava z čiernych ríbezlí: listy sú vyrezávané a bez zápachu, konáre bez tŕnia.

Bobule rastú v zhlukoch 3 až 5 kusov a majú guľovitý tvar. Veľkosť ovocia je zvyčajne 1,2-1,5 milimetrov v priemere. Farba bobúľ je tmavo modrá, takmer čierna s fialovým odtieňom. Chuť bobúľ je sladkastá s výraznou kyslosťou.

Yoshta je bohatá na svoje vitamínové a minerálne zloženie. Obsah vitamínu C v týchto plodoch je takmer dvakrát vyšší ako v plodoch čiernych ríbezlí, takže yoshta pomáha zvyšovať ochranné funkcie organizmu a odolnosť voči chorobám.

Metódy zmrazovania yoshty

Celé bobule

Zozbierané plody sa dôkladne umyjú z prachu, špiny a pavučín. Čisté bobule sa rozprestierajú na uteráku, aby dôkladne vysušili. Bobule rýchlo schnú na malom prúde. K tomu môžete rozbaliť na parapete a otvoriť okno. Hlavná vec je, že bobule nespadajú do priameho slnečného svetla.

Suché bobule by sa mali triediť a odstraňovať poškodené a poškodené vzorky.

Ak plánujete zmraziť ovocie na varenie kompótu, potom ich nemôžete odstrániť zo sepali a stonky. Ak máte v pláne použiť zmrazenie na pečenie a dezerty, potom pred umiestnením bobúľ do mrazničky, budete musieť použiť kuchynské nožnice alebo nôž.

Vypočítané plody sa ukladajú na paletu s vrstvou najviac 2 cm a posielajú sa do mrazu. Po 4 hodinách môžete zbierať plody a dať ich do jedného vrecka.

Yoshta s cukrom

Umyté a lúpané bobule sa ukladajú do nádoby v 1 - 2 vrstvách, potom sa posypú cukrom a potom sa bobule opäť rozložia. Naplnenie nádoby na vrch nie je potrebné. Naplnená nádoba je tesne uzatvorená vekom a mierne pretrepaná tak, aby bol cukor rozdelený rovnomernejšie.

Pozrite si video z Natasha Kasyanik - Ako zmraziť bobule na zimu

Strúhané bobule s cukrom

Yoshtu s cukrom je rozdrvený mixérom alebo mletým. Na 1 kilogram bobúľ bude potrebovať 200 - 300 gramov cukru. Hotové pyré sa ukladajú v malých nádobách, uzatvoria sa vekom a uskladnia v mrazničke. Ak máte v pláne zmraziťbobule, a potom ich pridať do kaše, potom je vhodnejšie zmraziť zemiakovú kašu v plechovkách ľadu. Po zmrazení hmoty bobúľ sa z formy vyberie a vloží do samostatného vrecka a nádoby.

Yoshta v sirupe

Na výrobu sirupu potrebujete vodu a cukor v pomere 1: 1. Množstvo surovín závisí od toho, koľko bobúľ plánujete zmraziť. Výpočet je potrebné vykonať tak, aby sa bobule mohli úplne ponoriť do sladkého sirupu. Pred naliatím bobúľ by sa mala kvapalina ochladiť v chladničke.

Yoshtu v nádobách a nalial sirup. Majte na pamäti, že kvapalina expanduje, keď zamrzne, takže ponechajte dostatok miesta.

Pozrite si video z kanálu „Všetko bude v poriadku!“ - Ako zmraziť bobule?

Ako správne skladovať a rozmrazovať yoshtu

Bobule by sa mali skladovať v označenej nádobe tak, aby neboli zamenené v mrazenej forme s tmavým angreštom alebo rovnakým čiernym ríbezlom.

Skladovateľnosť, pod podmienkou teploty, môže byť až jeden rok. Optimálna teplota je -16ºС.

Na rozmrazenie bobúľ, bez straty vitamínov, by sa mali umiestniť do hlavného oddelenia chladničky na 12 hodín a nakoniec sa nechať rozmraziť pri izbovej teplote.