Výhody paradajok a poškodenie zdravia. Vlastnosti, opis, vlastnosti a kalórie. Aké sú vitamíny v paradajkách.

Rodinou paradajok je Južná Amerika, prvá zmienka o červených plodoch, ktorá je známa každému občanovi Ruska od detstva, siaha do čias Aztékov. V Európe sa v 16. storočí zoznámili s paradajkami, zelenina bola zavedená do Ruska až v 18. storočí.

Zloženie: Paradajky

Rastlina rajčiaka patrí do čeľade, vyrába letničky a vytrvalé druhy. Plodom je bobule, ktorá sa všeobecne nazýva paradajka.

Obsah

  • 1Zloženie a kalorický obsah výrobku
  • 2Výhody paradajok
  • 3Poškodenie paradajok
  • 4Ako jesť paradajky?
  • 5Ako ušetriť?

Zloženie a kalorický obsah výrobku

\ t

Foto: paradajky.

Paradajka obsahuje približne 20 kcal na 100 gramov čerstvých plodov. Viac ako 90% paradajok pozostáva z vody, zvyšok tvoria sacharidy, bielkoviny a tuky. Okrem toho rajčiaky obsahujú: užitočné cukry, vlákninu, pektín, minerálne soli, organické kyseliny, škrob, ako aj mnohé vitamíny (K, B, C atď.) A minerály (draslík, horčík, fosfor, železo, jód a iné. ).

Výhody rajčiakov

\ t

Rajčiaky sa odporúča používať u všetkých ľudí, ktorí trpia chorobami srdca a krvných ciev, zvýšeným krvným tlakom a prebytkom cholesterolu v krvi.

Paradajky obsahujú veľké množstvo zložiek, ktoré sú antagonistami rakovinových buniek, takže zrelá zelenina je vynikajúcou prevenciou.zhubných nádorov.

Paradajka zlepšuje zloženie krvi a posilňuje imunitný systém.

Pravidelná konzumácia paradajok prispieva k zlepšeniu trávenia a riešeniu mnohých problémov tráviaceho traktu.

Paradajky nasýtia telo veľkým množstvom minerálov a vitamínov, pričom sú to nízkokalorické a diétne výrobky.

Poškodenie paradajok

Neexistuje žiadny dôvod na to, aby sa tento výrobok označil za škodlivý. Existuje niekoľko skupín obyvateľstva, ktoré by sa mali zdržať konzumácie paradajok. Po prvé, sú to ľudia, ktorí sú alergickí na paradajky. Po druhé sú to pacienti s gastrointestinálnymi ochoreniami v akútnom štádiu, napríklad gastritída, vredy. Po tretie, pri niektorých ochoreniach obličiek by sa používanie paradajok malo obmedziť.

Ako jesť paradajky?

Paradajka je jednou z mála potravín, ktoré sa zvyšujú po tepelnom spracovaní. Paradajky sa konzumujú surové, používajú sa na výrobu paradajkovej a paradajkovej pasty, rovnako ako šťavy, sú nakladané, pečené, dusené, dokonca sušené a mrazené. Z paradajok si môžete urobiť krémovú polievku, šalát, omáčku a iné jedlá.

Ako ušetriť?

Hlavným spôsobom zberu paradajok na zimu je konzervovanie. Zelenina zvinutá v celku, vo forme šalátov, ako aj paradajok a džúsov.