Výhody marhúľ a možného poškodenia.Aké sú vitamíny v marhule.História, popis a charakteristiky.

Marhuľa je ovocný strom patriaci do rodu sliviek, ružovej rodiny. Plod stromu je marhuľový - svetlé, oranžovo-žlté ovocie s kosťou, s jemnou šťavnatou dužinou a sladkou alebo kyslou sladkou chuťou.

Zloženie: marhule

Na základe údajov získaných historikmi sa Arménsko považuje za miesto pôvodu marhúľ. Kosti rastliny boli nájdené vo formáciách patriacich do obdobia staršieho ako 5 tisíc rokov pred nl. Starovekí Peržania patria medzi prvými, ktorí sa naučili sušiť marhule a obchodovať ich vo všetkých kútoch zeme, ktoré boli v tom čase k dispozícii. Svet sa stretol so sušenými marhuľami.

Obsah

  • 1Kalorický obsah a zloženie marhúľ.
  • 2Užitočné vlastnosti zrelých marhúľ
  • 3Ako používať?
  • 4Ako ušetriť ovocie do budúcnosti.

Kalorický obsah a zloženie marhúľ.

Foto: marhule na pobočke.

Čerstvé marhule obsahujú 41 kcal na 100 gramov výrobku. Zloženie zrelého ovocia je: vláknina, pektíny, užitočné cukry, organické kyseliny, lykopén, triesloviny, vitamín A, C, E a niektoré ďalšie, ako aj draslík, horčík, železo, jód, fosfor atď.

Užitočné vlastnosti zrelých marhúľ

\ t

- ovocie je užitočné ako prevencia nedostatku vitamínu A, ako aj draslíka, horčíka a železa v tele;

- marhuľa je užitočná pri problémoch s trávením vrátane zápchy a kolitídy a zlého metabolizmu;

- zrelé plodymajú mierny diuretický účinok a priaznivo ovplyvňujú funkciu obličiek;

- marhuľa je schopná zlepšiť funkcie pankreasu;

- zrelé plody sú užitočné na použitie po vážnych ochoreniach, ako redukčné činidlo, ovocie je tiež veľmi užitočné pre deti;

- vzhľadom na prítomnosť silného prírodného antioxidantu - beta-karoténu, má marhule silný protirakovinový účinok, ktorý blokuje rast akýchkoľvek novotvarov;

- pravidelné používanie marhúľ má pozitívny vplyv nielen na fyzický, ale aj duševný stav osoby.

Ako používať?

Marhule sa môžu jesť čerstvé alebo sušené a môžete si tiež pripraviť šťavu z týchto zdravých a šťavnatých plodov.

Džemy, kompóty, džemy, želé a dokonca vodka sa vyrábajú z ovocia.

Marhuľové kamene sa široko používajú v kozmetike.

Aká je možná škoda spôsobená marhulou v tele?

Marhule sú bohaté na cukor, takže ľudia s diabetom by mali očakávať mieru konzumácie ovocia v prísnom súlade s povoleným množstvom sladkostí denne.

Ako zachovať výhody pre budúcnosť.

Jam, marmeláda, džem, kompót, džem - to nie je úplný zoznam spôsobov, ako zachovať marhule. Ale sušenie, to znamená, že premena ovocia na sušené marhule je najbežnejším, jednoduchým a spoľahlivým spôsobom, ako dlhodobo udržať prospešné vlastnosti marhúľ.