Výhody broskýň a poškodenie zdravia. História, popis, kalórie a ďalšie užitočné vlastnosti broskyne.

Príbeh o oboznámení ľudí s divokou broskyňou začal pred 4 tisíc rokmi vo vzdialenej Číne. Pestovanie a starostlivosť o tieto nádherné stromy, Číňania kultivovali broskyne, a už v tejto forme sa stal rozšírený v Indii, Iráne a mnohých ázijských krajinách. Vďaka Alexandrovi Veľkému sa broskyňová kultúra dostala do krajín južnej Európy a neskôr do strednej Európy. Ale najlepšie zo všetkých, broskyne rastú v krajinách s tropickým podnebím, ktoré sú najväčšími vývozcami na svete - Čína, India, Taliansko, Grécko.

Zloženie: Peach

Broskyne patria do čeľade ružovej, ako aj čerešňovej, slivkovej, marhuľovej. Plody tohto stromu sú okrúhle, so zamatovou pokožkou, atraktívne, voňavé, osviežujúce, veľmi šťavnaté a chutné. Mudrci verili, že broskyne sú schopné dávať mladým ľuďom a predlžovať ľudský život. A z dobrého dôvodu! Vedci dokázali, že obrovský prínos skrýva krásny vzhľad ovocia.

Foto: broskyne na pobočke.

Broskyne obsahujú posilňujúci vitamín C. Preto sa odporúčajú pre ľudí náchylných na akútne respiračné vírusové infekcie, prechladnutie, ľudí s nízkou imunitou. Po utrpení chorôb broskyne a broskyňová šťava rýchlo zaplnia nedostatok vitamínu C a dodajú silu na regeneráciu.

Vitamíny skupiny B, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zlepšia metabolizmus a prácu nervového systému.

Krása vašej pokožky, hodvábnosť a citlivosť poskytne provitamín karotén.

Kyselina nikotínová (vitamín PP) pomôže ľuďom s gastrointestinálnymi problémami.Jesť broskyne môže zvýšiť kyslosť žalúdka, a pitie trochu šťavy na prázdny žalúdok môže zbaviť zápchy.

Vitamín E, ktorý je zodpovedný za krásu vlasov a nechtov, je silným antioxidantom pre ženy v broskyniach.Ak chcete zlepšiť svoju pohodu počas tehotenstva, budete potrebovať len pár broskýň denne.

Vitamín K obsahujúci broskyňu, nazývaný vitamín mladosti, zlepšuje fungovanie obličiek a pečene.

Vďaka fosforu a draslíku obsiahnutému v ovocí sa zlepšuje funkcia mozgu, zvyšuje sa pracovná kapacita a zdravotný stav sa vracia k normálu.Draselné soli a soli železa zabezpečujú dobré fungovanie srdca a zlepšujú stav ciev, prispievajú k zvýšeniu hemoglobínu.

Broskyne sú diuretiká, preto sú indikované pre ľudí s problémami s urolitiázou.

Chutné a krásne ovocie zlepšujú náladu, pomáhajú zbaviť sa depresie.Pomoc pri liečbe dny, reumatizmu.

Broskyne sú bohaté na éterické oleje a kameň obsahuje jedinečný mandľový olej, ktorý sa používa v kozmetike, medicíne a potravinárskom priemysle.

Okrem toho, že broskyňové ovocie je chutné a zdravé na použitie v čerstvom stave, často sa používa pri varení.Existuje mnoho tradičných a originálnych receptov na varenie kompótov, sladkých konzerv, sušeného ovocia,koláče, krémy, zmrzlina a dokonca broskyňové víno.

Broskyne sú veľmi nízkokalorické ovocie, len 46 kcal na 100 gramov výrobku. V diétnej diéte, broskyňa zaujíma osobitné miesto kvôli vysokému obsahu vody (asi 80%) a vlákniny.

Pri využívaní broskýň v prospech však nezabudnite na druhú stranu mince. Tieto plody môžu spôsobiť škody. Nemali by byť konzumované alergiami, ľuďmi trpiacimi cukrovkou, ľuďmi s vysokou kyslosťou žalúdka a náchylnými k obezite (kvôli vysokému obsahu cukru).