Údené filé - fajčenie je možné aj na tanieri v byte.

Toto je recept pre tých, ktorí chcú robiť všetko vlastnými rukami. Dymové filety môžu nielen v obci, alebo v prírode. Fajčenie filé, alebo iné mäso alebo ryby, možno vykonať aj v mestskom byte, ak je však špeciálna udiareň.

Zložky: dusičnany potravín, cukor, bravčové mäso, soľ

Takáto udiareň je zariadenie pripomínajúce veľký husací kôň s vekom, v ktorom sa nachádza gril na mäso a oddelenie na piliny a uhlie. Fajčenie je dymom z malých pilín, ktoré tlejú od kontaktu dna udiarne s horiacim horákom. Tento postup sa najlepšie vykonáva na balkóne alebo lodžii na varnej platni. Ale sú tu takí remeselníci, ktorí dokážu fajčiť priamo v kuchyni.

Pozrite si video: udiareň pre mestský byt.

Ako marinovať údené mäso.

Vezmite bravčovú panvicu a odstráňte kosti, ak je jedna. V dôsledku toho by ste mali mať kúsok, ktorý sa hodí do udiarne.

Pripravené filety sa na dva týždne spracujú do ochladenej soľanky, ktorá sa varí z vody (5 litrov), soli (900 g), cukru (25 g) a dusičnanu potraviny (25 g).

Keď uplynie doba namáčania, opláchnite ju studenou, čistou vodou, osušte ľanovou handričkou a položte na rošt v udiarni.

Aby bol kus celý, musí byť mäso zviazané šnúrkou.

Pokračujte v fajčení filé, až kým mäso nebude mať príjemný tmavý odtieň.

Vezmite mäso z udiarne, nechajte ho vychladnúť, zvinúť ho do pergamenu a zavesiť na chladné vetrané miesto (otvorený balkón alebo prístrešok v súkromnom dome).

Lahodné údené filé varené doma by sa malo konzumovať tri alebo štyri mesiace, pretože po tomto čase začne tráviť svoju šťavnatosť a chuť.

Pozri aj video: údené kuracie filé (recept na varenie).