Tekvica - výhody a poškodenie tela. Popis, vlastnosti, vitamíny a kalórie tekvica.

Tekvica je bylinná rastlina patriaca do rodiny tekvicov. Prvý historický záznam o pestovaní tekvice sa vzťahuje na 5 tisíc rokov pred nl. Ovocie rastliny je tekvica, ktorá sa v ľuďoch a literatúre nazýva jednoduchšie - tekvica. Existujú odrody rastlín, ktorých plody vážia len niekoľko sto gramov, najväčšia tekvica, zdokumentovaná, zasiahla Guinnessovu knihu rekordov, jej hmotnosť presiahla 820 kg. Rekord bol stanovený farmárom z USA v roku 2010.

Zloženie: tekvica

Obsah

  • 1Kalórie a zloženie
  • 2Užitočné vlastnosti tekvice
  • 3Ako jesť tekvicu?
  • 4Kontraindikácie - kto by nemal jesť tekvicu?
  • 5Ako ušetriť?

Kalórie a zloženie

\ t

Energetická hodnota zeleniny je 22 kcal. na 100 g. čerstvý výrobok. Ako súčasť tekvice obsahuje obrovské množstvo esenciálnych látok pre ľudí: bielkoviny, vlákniny, užitočné cukry, pektín, ako aj vitamíny A, C, PP, D, E, B, atď., Ako aj draslík, horčík, železo, vápnik atď. Jedzte nielen mäso, ale aj semená.

Užitočné vlastnosti tekvice

- tekvica má priaznivý účinok na gastrointestinálny trakt a pankreas;

- zelenina je dobrá pre srdce, je indikovaná pri zvýšenom tlaku a edéme (tekvica má výrazný diuretický účinok);

- pravidelné užívanie tekvice pomáha znižovaťhladiny cholesterolu v krvi a očistia telo od nahromadených toxínov;

- tekvice je vhodné zahrnúť do stravy všetkých ľudí trpiacich nadváhou, pretože ovocie obsahuje minimum kalórií, dobre vyživuje a urýchľuje metabolizmus, skutočne pomáha chudnúť;

- tekvica má pozitívny vplyv na stav pokožky, vlasov a nechtov.

Je ťažké izolovať systém alebo orgán ľudského tela, ktorý nebol ovplyvnený jasnou a šťavnatou „kráľovnou jesene“.

Ako jesť tekvicu?

Tekvica sa konzumuje vo varenej, upečenej, vyprážanej, nakladanej forme. Z užitočnej zeleninovej šťavy sa pripravuje džem, niektorí dávajú prednosť čerstvej tekvici.

Kontraindikácie - kto by nemal jesť tekvicu?

Sladké tekvicové odrody sa neodporúčajú osobám s cukrovkou. Malo by obmedziť používanie zeleniny v období exacerbácie niektorých ochorení gastrointestinálneho traktu, ako sú vredy a gastritída. V zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť alergická reakcia, u týchto pacientov je tiež kontraindikovaná tekvica.

Ako ušetriť?

Tekvica sa dobre uchováva pri izbovej teplote na chladnom a suchom mieste. Rezaná zelenina by sa mala skladovať v chladničke niekoľko dní, ak je ovocie veľmi veľké, môže byť ošúpané, nakrájané na kocky a potom zmrazené.