Švédsky hanbový džem - 2 recepty: s popolčekom a brusnicovou šťavou

Luneta je pre nás nezvyčajná a zvláštna. Vo Švédsku sa cukor pridáva takmer do všetkých prípravkov, ale nepovažujú huby s cukrom za džem. Lienkový džem, ktorý pripravujú naše hostesky, vznikol na základe švédskeho receptu, avšak už je to plnohodnotný dezert. Skúsme to?

Zloženie: lišky, cukor, korenie Čas záložiek: Leto, Jeseň

Obsah

  • 1Jamajka Chanterelle s Rowanom
  • 2Lienkový džem na brusnicovej šťave

Chanterelle Jam s Rowanom

  • 1 kg čerstvých líšok;
  • 0,5 kg cukru;
  • zväzok horského popola;
  • Karafiát;
  • soľ 1 lyžička;
  • Voda 1 šálka.

Lieky malých rozmerov, malé a silné, sú vhodné na džem. Dobre opláchnite a vyčistite.

Nalejte cukor do hrnca, zalejeme vodou a zapálime.

Keď sa voda varí, dajte do nej bobule pohoria a varte ich 5 minút.

Nalejte korenie a huby do panvice. Preneste do varu a odstráňte penu. Akonáhle sa pena prestane tvoriť, vyberte panvicu z tepla a vychladnite.

Mladé líšky sú dostatočne odolné a musia sa variť aspoň jednu hodinu. Nie je však možné to urobiť hneď. Prerušte túto hodinu na 3-4 prístupy. Takže huby nebudú stráviť a udržať si svoj tvar.

Nalejte horúci džem na sterilné nádoby a zatvorte veka. Môžete pasterizovať džem,potom jej doba skladovania vydrží až jeden rok, ale ak ho plánujete zjesť za 6 mesiacov, môžete si to urobiť bez neho. Ale v každom prípade je potrebné skladovať chlieb na chladnom mieste alebo dokonca v chladničke.

Marmeláda na brusnicovej šťave

  • Liahne 1 kg;
  • Cukor 1 kg;
  • Brusnice mors 2 litre;
  • Rosemary;
  • Jalovcové bobule 10 ks;
  • Morská soľ 2 lyžičky;
  • Karafiát.

Nalejte do nádoby 1,5 litra. brusnicový džús a pridajte všetok cukor.

Vyvaríme, a keď sa cukor rozpustí, pridajte ošúpané kuriatka na panvicu. Po varení odstráňte penu a môžete ho vypnúť. Nechajte huby dôkladne vylúhovať a namočiť do brusnicového sirupu.

Akonáhle sa džem ochladil, zasuňte ho späť do ohňa a znova ho priveste do varu. Nechajte huby variť 10-15 minút a vypnite oheň.

Keď sa zaseknutý papier ochladí, môžete pokračovať vo varení. Dajte hrniec na sporák, a kým je zahrievaný, vložte strúčik, rozmarín a jalovec do vrecka na gázu a vložte ho do hrnca.

Pridajte zvyšné morušky brusnice a urobte oheň čo najtichší.

Jam by mal ticho chradnúť, nevyskakovať z panvice.

Po 30 minútach môžete vybrať vrecko korenia a naliať džem do pohárov. Lieviky skladujte len na chladnom mieste.

Ak nemáte brusnice morušovú, brezová miazga ju úspešne nahradí. A niektoré ženy v domácnosti dávajú prednosťna výrobu džemov na kávu. Lienkové recepty sú početné, aj keď ak chcete prísť s receptom, nezabudnite, že huby potrebujú starostlivé zaobchádzanie a nie všetky huby môžu byť použité na výrobu džemu.

Recept Zdroj: https://eda.ru/recepty/vypechka-deserty/varene-iz-lisichek-na-brusnichnom-soke-79867

Ako variť chlieb, pozrite sa na video: