Sušený zázvor: ako sušiť zázvor doma

Čerstvý koreň zázvoru možno nájsť v obchode kedykoľvek počas roka, ale čas od času cena za to začne „uhryznúť“, preto ziskovú ponuku prebudí túžba kúpiť viac tejto koreňovej plodiny. Problém nastáva, keď sa doslova za týždeň alebo dva začne nakupovaný výrobok uložený v chladničke zhoršovať. Čo robiť? Existuje cesta von: zázvor môže byť sušený! Ako správne to urobiť, budeme dnes hovoriť v tomto článku.

Zloženie: voda, zázvor, cukor Čas na záložku: Celý rok

Predtým, ako prejdeme k sušičke, pozrime sa na typy koreňov zázvoru. Je čierny a biely. Rozdiel nie je v odrode rastliny, ale v spôsobe, akým sa spracúva po vykopaní zo zeme. Zázvor sa zberá, keď sa zelená časť rastliny zmení na žltú a listy začnú odpadávať.

Vykopaný koreň sa umyje vo vode a suší sa nejaký čas na slnku. Takýto zázvor sa nazýva „čierny“. Má pálivú chuť a jasnú bohatú arómu. Doma môžete vytvoriť iba "čierny" koreň.

Mimochodom, na prípravu „bieleho“ zázvoru, možno ho nájsť na policiach našich obchodov, umyť, vmiešať vriacou vodou a potom niekoľko hodín namočiť v slabom roztoku kyseliny kyanovodíkovej alebo bielidla. Preto, nákup v obchode koreň zázvoru, nezabudnite dôkladne opláchnuť pred použitím.

Obsah

  • 1Príprava na sušenie
  • 2 Spôsoby sušenia rizómov na zimu
      \ t
    • 2.1Suchý zázvor v sušiarni
    • 2.2Koreň vysušte v elektrickej sušičke
    • 2.3Sušenie zázvoru v aerogrile
  • 3Ako urobiť zázvorový prášok
  • 4Sušený kandizovaný zázvor
  • 5Čas použiteľnosti sušeného výrobku

Prípravok na sušenie

Pri nákupe koreňa v sklade je potrebné venovať osobitnú pozornosť čerstvosti výrobku. Zázvor by mal byť pevný a čistý, bez stmavnutia a zmenšených miest. Dlhé korene obsahujú viac aromatických látok, vitamínov a stopových prvkov.

Ako si vybrať správny koreň zázvoru podrobne povie video z kanála „Preskúmanie vecí. OTC "

Odporúča sa sušiť zázvor v nešúpanej forme, pretože odrezaním kože môžete z výrobku odstrániť veľké množstvo užitočných látok.

Niektoré recepty však naznačujú sušenie presne vyčistených rizómov. Potom nasleduje čistenie takto:

  • Všetky bočné výhonky sa orezávajú a čistia oddelene.
  • Z hlavného koreňa sa odstráni tenká vrstva kože, ktorá sa odrezáva nožom z jednej strany rastliny na druhú.
  • Na čistenie zázvoru nespôsobuje trhanie, malo by sa to robiť pod studenou tečúcou vodou.

Rezanie prečisteného produktu sa môže vykonať tenkými platňami alebo malými kockami. Je tiež možné vysušiť drvený zázvor cez veľký strúhadlo.

Metódy sušenia odnoží na zimu

\ t

Suchý zázvor v sušiarni

Tácka na pečenielemované papierom na pečenie a na vrchu položili plátky nakrájaného koreňa. Sušenie sa vykonáva po otvorení dvierok rúry v dvoch stupňoch:

  • Na začiatku sa rúra zahreje na teplotu 50 stupňov. Ak v ňom nie je plynový sporák a teplomer, horák by mal byť nastavený na minimálny výkon. Pri tejto teplote sa sušenie uskutočňuje počas 2,5 hodiny.
  • V záverečnej fáze sa vykurovací výkon zvýši na 70 stupňov. Pri tejto teplote sa koreň vysuší, až kým nie je pripravený.

Ak sú kachle vybavené konvekčnou funkciou, je žiaduce ich zahrnúť. Celková doba schnutia zázvoru v peci je 5-7 hodín.

Koreň vysušte v elektrickej sušičke

Nakrájaný podzemok sa rozprestiera na mriežke sušičky na zeleninu a ovocie v krátkej vzdialenosti od seba. Sušenie nastáva v priebehu 6 až 9 hodín pri jednotkovom výkone 60 stupňov. Aby zázvor rovnomerne zaschol, misky sušiča pravidelne menia miesta.

Sušenie zázvoru v aerogrile

Teplota, pri ktorej sa koreň vyschne, musí byť nastavená na 70 stupňov a odfuk pri maximálnom výkone. Doba schnutia sa pohybuje od 1,5 do 3 hodín a závisí hlavne od spôsobu rezania koreňa.

Ako urobiť zázvorový prášok

Rezy zázvoru sušené akoukoľvek metódou sa môžu rozomlieť mixérom alebo maltou. Aby sa prášok stal rovnomernejším, hmota sa nechá prejsť sitom a zvyšok sa znova rozdrví.

Sušenékandizovaný zázvor

Koreň sa narezáva na tenké platne, ktoré sa potom v sladkom sirupe varia na mäkkosť. Pred odoslaním zázvor do sucha, je ponorený do granulovaného cukru. Rezy sa sušia v elektrickej sušičke alebo v rúre, kým sa neupravia 5-6 hodín.

Pozrite si video z kanálu "YuLianka1981" - Kandizovaný zázvor. Spoločné varenie

\ t

Čas použiteľnosti sušeného výrobku

\ t

Zázvor sa skladuje v tmavých sklenených nádobách pod pevným viečkom. Skladovateľnosť sušeného výrobku je až 2 roky.