Sušený rozmarín: spôsoby zberu pikantných zelení - ako sušiť rozmarín doma

Rozmarín je ker, v ktorom sa mladé zelené vetvičky, kvety a listy široko používajú na kulinárske a lekárske účely. Chuť a vôňa tejto rastliny je korenistá, pripomínajúca vôňu ihličnatých stromov.

Zloženie: rozmarín Čas do záložiek: Leto

Vo varení sa rozmarín používa na ochutenie jedál z mäsa a hydiny, rýb a morských plodov. Esenciálne oleje, s ktorými je táto rastlina bohatá, sa používajú na liečebné účely. Aj z výhonkov tohto keru sa liečivé tinktúry a varí čaj.

Keďže rozmarín obsahuje veľké množstvo éterických olejov, mal by sa sušiť s veľkou opatrnosťou. O všetkých spôsoboch, ako správne vyschnúť rozmarín hovoriť v tomto článku.

Obsah

  • 1Ako a kedy vyzdvihnúť rozmarín
  • 2Spôsoby sušenia rozmarínu
    • 2.1Vo vzduchu
    • 2.2V sušičke na zeleninu a ovocie
    • 2.3V peci
  • 3Ako skladovať sušený rozmarín

Ako a kedy vyzdvihnúť rozmarín

Výhonky, listy a kvety tejto rastliny majú užitočné vlastnosti. Ale najcennejšia je listnatá hmota.

Je potrebné zbierať zelené časti rastliny, až kým ker nezačne kvitnúť. V tomto období sprchy obsahujú najväčšie množstvo živín a aromatických olejov. Rosemary vetvičky rez 15 - 20 cm dlhé, snaží sa vybrať najviac šťavnaté a mladébránkovú konštrukciu.

Kvety rozmarínu sa zbierajú na prípravu čajov a na prípravu nálevov. Sú rezané v období aktívnych kvitnúcich rastlín. Zhromaždené kvetenstvo je potrebné zaslať na sušenie čo najrýchlejšie, aby nemali čas na skrútenie.

Metódy sušenia rozmarínu

Vo vzduchu

Zozbierané suroviny možno sušiť v tienenom a dobre vetranom priestore alebo vonku pod prístreškami. Hlavnou úlohou je chrániť rozmarín pred slnečným žiarením, inak zelená stratí farbu a väčšinu živín.

Zelená hmota sa šíri na listy papiera a suší sa, otáča sa každý deň. Je možné sušiť rozmarín so samostatnými listami, ale je oveľa ľahšie sušiť suroviny s vetvami.

Je tiež možné vytvoriť malé strapce, 5 až 7 vetiev a zavesiť rozmarín s listami na verandu alebo podkrovie.

Kvety sa položia na mreže alebo na sitá s bežnou vrstvou a sušia sa v tieni, periodicky sa mieša.

Spôsob prirodzeného sušenia trvá približne 2 týždne.

V sušičke na zeleninu a ovocie

Ak poveternostné podmienky neumožňujú dostatočne rýchle vyschnutie zelenín, môžete použiť elektrickú sušičku na zeleninu a ovocie.

Zelené vetvičky rozmarínu sú narezané na kúsky 5 až 6 centimetrov a rozprestreté v jednej vrstve na mriežkach sušičky. Na udržanie maximálneho množstva éterických olejov by teplota vykurovania nemala prekročiť 40 stupňov.

Kvety sú sušené rovnakým spôsobom, len čas na sušenie kvetenstvo bude potrebné v dvochkrát menej, asi 4 hodiny.

V peci

Je veľmi neželateľné použiť túto možnosť na výrobu rozmarínu, pretože teplota ohrevu pece je pomerne zložitá.Ak je však naliehavé vyschnúť korenie a neexistuje iný spôsob, ako to urobiť, rúra by sa mala nastaviť na minimálne teplo.

Dvere rúry by mali byť pootvorené a rošty by mali byť umiestnené na hornej polici.Doba schnutia - 3 - 4 hodiny.

Alexander Maksimov sa vo svojom videu dozvie o prospešných vlastnostiach rozmarínu ao príprave liekov

Ako uchovávať sušený rozmarín

Kvalitatívne vysušená surovina má sivasto-zelenú farbu, korenistú horkú chuť a jasnú arómu gáforu.

Pred umiestnením do skladovacích nádrží sa vetvy zbavia listov.Suché listy môžu byť rozdrvené mixérom na prášok, ale pri varení je najlepšie použiť celé ihlové listy.

Rozmarín skladujte 1 rok v papierových alebo látkových vreciach.Miestnosť, kde sa korenie skladuje, by mala byť suchá a chladná.