Sušený cesnak: spôsoby zberu a skladovania - ako sušiť cesnak na zimu doma

Cesnak, ktorý sa vyvíja vo veľkom počte, vždy poteší záhradkárov. Ale zber je stále polovica bitky, pretože musíte mať všetky tieto veci na dlhé zimné mesiace. Dnes navrhujeme hovoriť o tom, ako sušiť túto zeleninu hneď po zbere, aby ju bolo možné skladovať s celou hlavou po celú zimu, a tiež vám povie, ako urobiť cesnakové korenie doma, vo forme lupienkov a prášku, z lúpaných strúčikov cesnaku ,

Zloženie: cesnak Čas na záložku: Jeseň

Obsah

  • 1Ako sušiť cesnak po zbere
  • 2Ako sušiť strúčiky cesnaku
    • 2.1Prirodzený spôsob sušenia
    • 2.2Suché v sušiarni
    • 2.3Ako sušiť cesnak v sušičke na zeleninu a ovocie
  • 3Ako vyrábať cesnakový prášok
  • 4Ako skladovať sušený cesnak

Ako sušiť cesnak po zbere

Pred zberom tejto zeleniny by sa mala niekoľko dní napojiť, aby bola pôda suchá a drobivá. Ak v predvečer silného dažďa prešiel, potom je tiež stojí za oneskorenie čistenie.

Po vytiahnutí hláv zo zeme sa položia v jednej vrstve na hrebeň a nechajú sa schnúť 3 - 4 hodiny. Potom sa plodina pozberá pod dobre vetraným baldachýnom a suší sa tam 5 - 10 dní.

Po vyschnutí zelenej časti rastliny sa čiastočne odreže a zanechá v nej malý pahýl- 6 centimetrov. Hlavy cesnaku sa prenášajú do okienok v malej vrstve a skladujú sa na suchom chladnom mieste.

Ak plánujete skladovať cesnak vo zväzkoch alebo kosách, vrcholy nie sú narezané, ale použité na lepenie. Zväzky cesnaku sú zavesené vo vzdialenosti od zeme v suchej miestnosti.

Pozrite si video z kanálu Užitočné tipy - Ako sušiť cesnak

Ako sušiť klinčeky cesnaku

Skôr ako začnete sušiť, musíte pripraviť hlavný výrobok. Hlava cesnaku je rozobratá na jednotlivé klinčeky, z ktorých každý je potom zbavený šupky. Ak sú plátky tmavé alebo poškodené, mali by byť narezané nožom.

Existuje niekoľko spôsobov, ako sekanie cesnaku:

  • cesnak pretrite veľkým strúhadlom. Tento spôsob nie je žiaduci, pretože mletie vytvára príliš veľa šťavy, čo zabraňuje vysoko kvalitnému sušeniu. Okrem toho aromatické látky z takéhoto produktu zmiznú oveľa rýchlejšie.
  • Rozomlieť kuchynský robot. Nevýhody tejto metódy sú rovnaké ako v predchádzajúcom recepte.
  • Nakrájajte strúčiky cesnaku na tenké plátky. Toto je najlepšia možnosť brúsenia v sušiarni a elektrickej sušičke.
  • Zuby rozrezajte na polovicu pozdĺžne. Táto metóda je ideálna na sušenie cesnaku na čerstvom vzduchu.

Prirodzený spôsob sušenia

Strúčky cesnaku narezané na polovicu sa položia na rovný povrch s rezom. Paleta je nastavená do sucha a veľmi dobre.vetraná miestnosť.Dôležité pravidlo: slnečné svetlo by nemalo spadnúť na sušičku.Sušenie v tieni pomôže udržať maximálne množstvo živín.

Z času na čas by sa strúčiky cesnaku mali kontrolovať, či sú pripravené.Celý proces trvá v priemere od 10 do 14 dní v závislosti od suchého teplého počasia.Ak boli strúčiky cesnaku pôvodne veľké a počas sušenia nepracovali, produkt bude musieť čakať oveľa dlhšie.

Suché v sušiarni

Nasekané platne, cesnak sa umiestni na plech.Na udržanie čistoty riadu je spodná časť nádoby pokrytá papierom na pečenie.Rúra sa zohreje na teplotu 50 - 60 stupňov a pošle tam cesnak.Aby sa zabránilo nadmernému prehriatiu a aby sa zabezpečil prístup na čerstvý vzduch, dvierka rúry sú pootvorené.

40 minút po začiatku sušenia sa plech na pečenie vyberie a otočí.Potom, čo cesnak úplne vychladol, je poslaný späť do sucha.

Celková doba sušenia v sušiarni je približne 3 až 6 hodín.Záleží hlavne na hrúbke rezu pôvodného výrobku.

Ako sušiť cesnak v sušičke na zeleninu a ovocie

Cesnakové lístky sa ukladajú na mriežky sušiča v jednej vrstve.Jednotka nastavila teplotu vykurovania na 55 - 60 stupňov.Hore sa nedá urobiť, pretože nadmerné teplo zničí všetky aromatické a prospešné látky zeleniny.

Priemerná doba schnutia je 4-6 hodín.To vo väčšej miere závisí od veľkosti rezu avlhkosť miestnosti, v ktorej sa vykonáva dehydratácia.

Kanál „Ezidri Master“ vo svojom videu povie, ako správne cesnak vyschnúť

Ako vyrábať cesnakový prášok

Môžete si urobiť vynikajúce korenie v práškovej forme z dobre sušeného cesnaku. Na tento účel sa cesnakové lupienky posielajú do miešačky alebo do mlynčeka na kávu a razia sa 1 až 2 minúty. Rozdrvená hmota sa preoseje cez sito, aby sa dosiahla homogénna konzistencia. Ak výrobok pomalšie rozomelete, dostanete hrubozrnný prášok. To bude viac hmatateľné v hotovom pokrme.

Ako skladovať sušený cesnak

Krehké strúhanky strúčiky cesnaku sa skladujú v nádobách, najlepšie v tmavom skle, pod pevne stočeným vekom. Takýto prípravok sa počas roka skladuje na suchom tmavom mieste až do nového zberu.