Sušenie brusníc - ako sušiť brusnice doma

Brusnice sú kráľovnou plodov. Mnoho legiend je s ním spojených, používa sa s radosťou v medicíne aj vo varení. Bohužiaľ, čerstvé brusnice sú nám k dispozícii na pomerne krátke obdobie, len od októbra do januára. Preto, jeden a všetci, pokúsiť sa pripraviť na zimu.

Zloženie: brusnice Čas na záložku: Zima, Jeseň

Ženy v domácnosti používajú rôzne spôsoby prípravy, ale aby bola schopná zachovať všetky svoje prospešné vlastnosti a vitamíny, najlepšou možnosťou je sušiť brusnice.

Existuje niekoľko spôsobov, ako sušiť brusnice: v mikrovlnnej rúre, v rúre, v elektrickej sušičke a vo vzduchu.

Obsah

  • 1Základné pravidlá prípravy brusníc na proces sušenia
  • \ t
  • 2Predbežná etapa
  • 3Metódy sušenia brusníc
    • 3.1V mikrovlnnej rúre
    • 3.2V peci
    • 3.3V elektrickej sušičke
    • 3.4Vo vzduchu
  • 4Skladovanie sušených brusníc
  • \ t

Základné pravidlá prípravy brusníc na proces sušenia

\ t
  1. Na sušenie sú vhodné len zrelé a celé plody.
  2. Pred procesom sušenia musia byť brusnice riadne spracované.
  3. Na zvýšenie sladkosti bobúľ môžete použiť cukor na prípravu na sušenie.

A teraz budeme hovoriť o všetkom podrobnejšie.

Predbežná fáza

Predbežná fáza je správna príprava bobúľ.Je známe, že bobule má dosť hrubú kožu, ktorá narúša normálny proces sušenia. Preto existujú dva spôsoby prípravy brusníc na sušenie:

  1. Varte vodu v panvici a predvyberané a umyté bobule vyleštte 1 minútu.
  2. Aby sa vyrovnala hladina kyseliny v bobuliach, môžete namočiť bobule po dobu 4 hodín v cukrovom sirupe. Potom ich hodiť do cedníka a nechať odtok vody. Bobule sú pripravené na sušenie.

Dôležité!Po tepelnom spracovaní brusníc si bobule ponechá vo svojom zložení oveľa viac vitamínov a užitočných prvkov, ako keď sa čerstvé brusnice sušia bez spracovania.

Metódy sušenia brusníc

V mikrovlnnej rúre

Mikrovlnná rúra je určite pomocníkom v kuchyni. S jeho pomocou môžete výrazne skrátiť dobu schnutia.

Predom ošetrené bobule na položenie jednej vrstvy na dielektrickú mriežku, predtým pokrytú bavlnenou handričkou.

Zapnite kachle a nastavte časovač na 3 minúty. Otvorte dvierka mikrovlnnej rúry a jemne premiešajte bobule. Opäť zapnite mikrovlnnú rúru po dobu 3 minút a znova zmiešajte bobule. Preto striedame proces zapínania na 3 minúty a vypnutie na 1 minútu, kým bobule nie sú vhodné na skladovanie na zimu.

Tento proces spravidla netrvá dlhšie ako 15 - 20 minút, ale závisí od veľkosti ovocia a mikrovlnného modelu.

V peci

Pripravené blanšírované bobule vložte do jednej vrstvypečenia. Predhrejte rúru na 45 stupňov a dajte panvicu s brusnicami do suchej komory. Akonáhle sa bobule mierne vysušia, zvýšte teplotu v komore na 70 ° C a pokračujte v procese. Trvanie sušenia brusníc v rúre - nie viac ako 7 hodín.

Dôležité!Pri sušení brusníc je nevyhnutná cirkulácia vzduchu. Preto dvierka rúry pravidelne otvárajte a panvicu otočte. Trvanie sušenia závisí od značky rúry.

V elektrickej sušiarni

Elektrodryer výrazne urýchľuje proces sušenia, zatiaľ čo bobule sú chutné, nestrácajú príťažlivý vzhľad. Sušené brusnice môžete používať celoročne na prípravu ovocných nápojov, dezertov, omáčok atď.

Pripravené bobule dajte na papierový uterák, ktorý pomôže odstrániť všetku vlhkosť po blanšírovaní.

Potom rozotrite bobule na panvy elektrických sušičiek v rovnomernej vrstve a nastavte teplotu na 55 ° C.

Pamätajte, že ovocie na nižších paletách vyschne o niečo rýchlejšie ako na horných paletách. Preto môžu byť v niektorých miestach stanovené väčšie bobule alebo v procese sušenia meniť palety.

Trvanie procesu sušenia je do 40 hodín.

Vo vzduchu

Stará metóda zberu brusníc je sušenie na vzduchu. K tomu je potrebné pripraviť bobule presne rovnakým spôsobom, ako je popísané vyššie, alebo jednoducho rozrezať bobule na dve polovice. Dajte do jednej vrstvy na drevenej palete alebo preglejke, predperte ju pergamenovým papierom alebofólie. Môžete tiež použiť mrežové podnosy.

Vytiahnite paletu s plodmi na balkóne alebo podkroví a miešajte plody denne, čím sa zabezpečí jednotný prístup vzduchu k ovocím.

Skladovanie sušených brusníc

\ t

Sušené brusnice môžete skladovať v plastových nádobách v mrazničke alebo v sklenených nádobách s viečkom tesne uzavretým v chladnej a tmavej miestnosti.

Ak dávate prednosť spôsobu skladovania v ľanových vreckách, potom si pamätajte - nie je možné skladovať sušené brusnice vo vreciach v miestnostiach s vysokou vlhkosťou.

Ponúkame Vám, aby ste sa zoznámili s videoklipom, v ktorom slávny lekár Elena Malysheva hovorí o výhodách sušených brusníc.