Sušené vtáčie čerešne: všetky spôsoby sušenia doma - ako suché vtáčie čerešne na zimu

Beruška zo sladkého koláča čerešne vtáčej sa široko používa vo varení av alternatívnej medicíne. Na lekárske účely sa nielen zberajú plody, ale aj listy, výhonky a kôra. Dopyt a voňavá čerešňová farba. Jeho skúsení bylinkári sa tiež snažia ušetriť na zimu. Najlepší a najobľúbenejší spôsob skladovania vtáčej čerešne je sušenie. V tomto článku budeme hovoriť o všetkých zložitostiach tohto procesu.

Zloženie: kôra čerešní vtákov, listy čerešní vtákov, čerešňa vtáčia Čas záložiek: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Kedy a ako zbierať vtáky čerešne
  • \ t
  • 2Ako sušiť čerešňa vtákov doma
    • 2.1Prirodzený spôsob sušenia
    • 2.2Sušenie čerešní v sušiarni
  • 3Ako zistiť dostupnosť produktu
  • 4Ako skladovať sušené vtáčie čerešne

Kedy a ako zbierať vtáky čerešne

Vychystávanie vtákov začína od konca júla a končí v auguste, keď dozrievajú. Toto by sa malo uskutočniť v suchom slnečnom počasí, lepšie ráno, hneď po tom, čo rosa zostúpila.

Vtáčie čerešne sa zbierajú v zhlukoch, odrezávajú sa vetvy nožnicami alebo sa trhajú rukami. Umyte plody pred sušením by nemali byť. Na začatie sušenia po zbere nie je potrebné skôr ako 4-5 hodín.

Kvitnúce vtáky sa zbierajú v máji. Sviečky by sa mali zbierať v čase, keď lístky ešte nespadajú, to znamená uprostred kvitnutia.

Výhonky a kôra sa zbierajú v apríli, predtým ako strom kvitne. Listy, spolu s mladými jemnými vetvičkami, sú rezané nožnicami alebo nožnicami a kôra s nožom.

Pozrite si video z kanálu „TravZbor.Ru“ - čerešňa vtáčia, liečivé vlastnosti

Ako sušiť čerešňa vtákov doma

Prirodzený spôsob sušenia

Je možné sušiť rôzne časti vtáčej čerešne rôznymi spôsobmi. Najobľúbenejšie sušenie bez použitia vykurovacích zariadení: vo vzduchu alebo na slnku. Plody sa okamžite sušia na vetve a stopka sa odstráni zo sušeného produktu.

Čerešňové bobule sa ukladajú na palety s čistým papierom alebo hrubou tkaninou. Zároveň je prísne zakázané používať informačné bulletiny, aby sa zabránilo vniknutiu toxických tlačových farieb do produktu. Najlepšie je použiť sitá alebo mriežky. Môžu byť zhotovené samostatne, pričom majú drevený rám s moskytiérou.

Kontajnery s bobuľami sú vystavené slnku a sú zlé, až kým nie sú úplne suché. V noci mreže by mala byť uvedená do miestnosti tak, aby plody neboli vlhké od rannej rosy. Sušenie v horúcom slnku trvá asi pár týždňov.

Ak poveternostné podmienky neumožňujú sušenie bobúľ na priamom slnečnom svetle, môžu sa sušiť na dobre vetranom mieste. Na takú dobu schnutia bude trvať trochu viac.

Kvitnúce čerešne sušené v tieni pod baldachýnom. Na ochranu pred hmyzom sú palety pokryté gázovou handričkou na vrchu.

Listy sa sušia na tmavom a suchom mieste s dobrým vetraním.Aby greeny nerobili hnilobu, sú zaliate a 3-krát denne otočené.

Kôra čerešne vtáčej sa suší pri teplote miestnosti počas 10-14 dní.

Sušenie čerešne vtákov v peci

Plody sa rovnomerne rozprestierajú na plechoch na pečenie. Najlepšie pod bobúľ položiť papier na pečenie. Teplota ohrevu rúry v prvých 3 hodinách by nemala byť vyššia ako 40 stupňov. Vtáčie čerešne možno sušiť pri vysokej teplote do 60 - 65 stupňov. Aby sa bobule nespálili, musia sa pravidelne miešať.

Najdôležitejšie pravidlo sušenia v peci: dvere by mali byť mierne pootvorené. To umožní cirkuláciu vzduchu vo vnútri.

Listy môžu byť sušené rovnakým spôsobom, len teplota počas celého procesu sušenia by mala byť udržiavaná na rovnakej úrovni - 35 - 40 stupňov. Vtáčia kôra sušená, rovnako ako listy.

Celková doba schnutia vtáčej čerešne je 5 až 15 hodín.

Pozrite si video z kanála „dimapositive pulya“ - Sušenie bobúľ, sušenie čerešní vtákov, sušenie húb

Ako zistiť dostupnosť produktu

Dobre vysušené bobule sú drobivé, nelepia sa na ruky a nevypúšťajú šťavu, keď sú stlačené. Ak sa v záhyboch ovocia objaví belavý alebo načervenalý kvet, potom by ste sa nemali báť. Je to jednoducho znak kryštalizácie cukru pri sušení.

Kvalitatívne sušené listy sú zelené a ľahko sa rozotierajú na prášok, keď sa medzi prstami pretierajú.

Kôra čerešne vtákov po vysušení je krehká a krehká.

Ako skladovať sušené vtáčie čerešne

Skladovanie by malo byť suché. Tara môžeslúžia ako sklenené alebo plastové poháre so vzduchotesným vekom, ako aj papierové vrecká, kartónové škatule alebo tašky z prírodnej tkaniny.

Skladovateľnosť sušených čerešní vtákov je 3 až 5 rokov.