Sušené tekvice: ako sušiť tekvicu na zimu doma

Tekvica, pre ktorú boli vytvorené optimálne podmienky, sa nesmie dlhodobo zhoršovať. Ak je však zelenina rezaná, podstatne sa znižuje jej skladovateľnosť. Čo robiť s nevyužitou časťou? Môže byť zmrazený alebo sušený. V tomto článku budeme hovoriť o rôznych metódach sušenia tekvíc.

Zloženie: tekvica Čas do záložky: Jeseň

Obsah

  • 1Ako vyschnúť celú tekvicu
  • 2Prípravné tekvice na sušenie na kulinárske účely
  • 3Ako sušiť tekvicu na zimu
    • 3.1Prírodné sušenie
    • 3.2Sušenie rúry
    • 3.3V elektrickej sušičke
  • 4Ako vyrobiť tekvicové lupienky
  • 5Pumpkin Powder
  • 6Ako urobiť tekvicové cukríky
  • 7Ako skladovať sušené tekvice

Ako vysušiť celú tekvicu

Celá tekvica sa suší na vytvorenie rôznych remesiel. V kurze sú prevažne dekoratívne odrody. Je lepšie odstrániť takéto ovocie z koreňa pred mrazmi, takže to bude skladovať dlhšie. Pred sušením sa zelenina umyje a suší sa uterákmi. Potom sa každé ovocie položí do siete a zavesí sa v tmavej, suchej a dobre vetranej miestnosti.

Sušenie tekvíc trvá 6 až 8 mesiacov. Pripravenosť je určená zvukom semien vo vnútri. Sušené semená by mali vydávať charakteristický zvuk, narážajúci na suché steny ovocia.

Prípravatekvice na sušenie na kulinárske účely

Stolové tekvicové odrody sú vopred premyté a potom utreté uterákmi. Potom je stonka vyrezaná zo zeleniny a rozrezaná na polovicu, semená sú odstránené. Potom sa tekvica očistí ostrým nožom z tvrdej šupky.

Veľké kúsky tekvice treba brúsiť. Na sušenie sa vykonáva hlavne rezanie vo forme tenkých dosiek alebo malých kociek.

Na to, aby sa zelenina nestmavila, sa odporúča rezať rez vo vriacej vode počas 2 minút. Po tepelnom spracovaní sa tekvica ochladí v nádrži na ľadovú vodu. Po tomto postupe môžete začať vysychať.

Ako sušiť tekvicu na zimu

Prírodné sušenie

Dýňové rezy sa ukladajú do obyčajnej vrstvy na paletách alebo roštoch, čo je výhodnejšie. Kapacity vystavujú slnku. Môže to byť balkón alebo veranda domu. Priame slnečné svetlo dokáže zvládnuť sušenie tekvice za 6 až 10 dní, za sucha a teplého počasia. Na ochranu rezu pred prachom a hmyzom sa odporúča zakryť kúskom gázovej tkaniny.

Ďalším spôsobom je sušenie nad plynovým sporákom. Rezanie tekvica je umiestnená ihlou na silnú niť nylonu alebo vlasec. "Garland" je zavesený nad plynovým sporákom a čaká na úplné odparenie kvapaliny z produktu.

Pozrite si video z Vadim Kryuchkov o tom, ako sušiť tekvicu prirodzeným spôsobom

Sušenie rúry

Tekvica sa nakrája na platne alebo plátky, ktoré nie sú hrubšie ako 1 centimeter a blanšírované, ako je opísané vyššie.spôsobom. Rozdeľte rezy v jednej vrstve na plech, pričom medzi jednotlivými kusmi ponechajte malú vzdialenosť.

Rúra sa ohrieva a umiestňuje sa tam. Dvere počas celého procesu dehydratácie sú mierne pootvorené. Sušenie prebieha v dvoch stupňoch:

  • Prvých 5 hodín tekvica musí byť sušená pri teplote 55 - 60 stupňov. Potom sa laloky prevracajú a nechajú úplne vychladnúť.
  • V záverečnej fáze sa teplota zvýši na 75 - 80 stupňov a pokračuje v sušení až do doby, kedy je pripravená.

V elektrickej sušičke

Táto jednotka môže výrazne uľahčiť proces sušenia tekvíc, pretože zásah človeka do tohto procesu bude minimálny. Spracované laloky sú rozložené na mriežkach, pričom medzi nimi zostáva malá medzera.

Teplota expozície počas celého procesu sušenia bude rovnaká - 55 - 60 stupňov. Aby sa zabránilo prilepeniu výrobku na mriežky, po prvých 1,5 hodinách sa môžu rezy otočiť, ale tento krok je úplne voliteľný.

Celková doba schnutia závisí od hrúbky kusov a vlhkosti okolitého vzduchu. V priemere je to 12 - 20 hodín.

Pozrite si video z kanálu "Ezidri Master" - sušené tekvice na zimu. Pumpkin Powder

Ako si vyrobiť tekvicové lupienky

Pre-tekvica pečená v rúre na 30 - 40 minút. Potom sa buničina dieruje mixérom a výsledná hmota sa rozprestrie v tenkej vrstve na plech alebo nádobu na prípravu marshmallow. Ako taký sa produkt suší v peci aleboelektrická sušička na krehkosť.

Pumpkin Powder

Tekvicové lupienky, ako aj zelenina, sušené vo forme kúskov, môžu byť vyrobené z tekvicového prášku. Na tento účel je výrobok rozdrvený na mlynček na kávu na jednotnú konzistenciu. Prášok je vhodný na varenie tekvicových polievok-pyré.

Ako vyrábať tekvicové cukríky

Na prípravu kandizovaného ovocia sa tekvicové kúsky niekoľkokrát varia v sladkom sirupe a potom sa sušia ktoroukoľvek z vyššie uvedených metód. Do sirupu možno pridať citrón, pomaranč, škoricu alebo zázvor.

Oksana Valerievna vo svojom videu bude podrobne hovoriť o tom, ako urobiť kandizované tekvice.

Ako skladovať sušené tekvice

Hotový výrobok by sa mal skladovať v sklenených nádobách s pevne uzatvorenými viečkami na suchom tmavom mieste. Kandizované ovocie sa uchováva v chladničke a ak sa vyrobí veľké množstvo sladkostí, potom je možné časť vložiť do mrazničky.