Sušené ryby: metódy sušenia doma - ako urobiť sušené ryby.

Sušené sušené ryby majú vysokú nutričnú a výživnú hodnotu, majú osobitnú farbu, chuť a vôňu. Ak chcete získať sušené ryby, je najprv mierne solené, a potom sa pomaly suší pod vplyvom slnečného svetla pri teplote asi 20-25 stupňov.

Pre túto metódu prípravy sú vhodné pražmy, plotice, plotice, makrely, barel, ryby a niektoré iné druhy rýb. Treba poznamenať, že tučnejšie čerstvé ryby sú, tým chutnejší bude hotový výrobok. Približne rovnakým spôsobom varíme balyk, teshi a bočné steny. Napríklad pre balyk je vhodnejšie použiť mastné a mäsité odrody rýb (losos, jeseter a iné), po solení a sušení sa môžu údiť pri nízkej teplote.

Ideálny čas na skladovanie sušených rýb je jar, keď je počasie suché a chladné.

Ako vädnúť ryby doma v krokoch.

  1. Po tom, čo do vašich rúk spadli čerstvé živé ryby, mali by sa zložiť do vhodnej nádoby a niekoľko hodín odložiť na chladnom mieste, vopred zmiešané s čerstvo narezanou trávou, je lepšie, ak je žihľava.
  2. Malé ryby nemôžu byť vypitvané, veľké (viac ako 30 cm dlhé), narezané do brucha a odstrániť vnútorný obsah, zatiaľ čo mlieko a /alebo kaviár možno ponechať.
  3. Pripravíme požadovaný počet povrazov (každý s dĺžkou 0,6-0,7 metra) a umiestnime na ne ryby. Ihla prechádza očami. V dôsledku toho by sa chrbát mal nachádzať v jednom smere. Vytrhol nejaké ryby, zatlačil ich a rozdávallano rovnomerne. Konce naviažeme do hrubého uzla tak, aby ryby nevypadli.
  4. Opatrne umyte ryby, potrite ju soľou zo všetkých strán a nezabudnite na vnútro brucha. Ak sa hmotnosť rýb blíži 2 kg, na chrbte sa vykoná ďalší rez a soľ sa v ňom usadí.
  5. Naplňte sud alebo vaňu roztokom soli (soľ a voda sa odoberajú 1 až 4) a umiestnite tam rybu, brucho by sa malo „pozerať“ nahor. Nechajte pôsobiť 4-5 dní. V teplej sezóne stačí dva dni.
  6. Zoberieme zväzky s rybami, zložíme ich do „šmýkačky“ a dáme „ležať“ a „odkvapkávať“ po dobu 4-5 hodín a potom ich dôkladne umyte studenou vodou.
  7. Teraz zavesiť ryby (bruško von) na vzduchu, najlepšie na strane dvora, kde maximálny čas za deň dostane slnko, ale samotná ryba by mala visieť v tieni, pod baldachýnom. Jatočné telá by sa nemali navzájom dotýkať. Malé ryby budú pripravené za 2 týždne, veľké - v 4-6.

A na konci receptu - koľko a ako skladovať ryby. Sušené ryby je možné uložiť pod prísnym dodržiavaním podmienok - pri vlhkosti maximálne 70%, zabalené v papieri alebo látke, zavesené na chladnom mieste alebo zložené v chladničke - to môže byť až niekoľko mesiacov. Ešte dlhšie, ryby budú uložené v mrazničke, ak ho zabalíte do plastového vrecka.

Pozri tiež video: Sušené ryby, plotice a biely pražmy (vobla, taranka) [salapin.ru]