Sušené plátky pomaranča: ako sušiť pomaranče na dekoráciu a na kulinárske účely

Sušené plátky pomaranča sú veľmi rozšírené, nielen pri varení. Stále viac sa využívajú ako základ kreativity. Novoročné a vianočné kompozície, vyrobené ručne, s použitím sušených citrónov, nielenže ozdobia váš domov, ale tiež prinesú slávnostnú chuť. Ako sušiť pomaranč doma, budeme hovoriť v tomto článku.

Zložky: oranžová, pomarančová kôra, voda, škorica, kukuričný cukor, \ t citrónová šťava Čas na záložku: Celý rok

Obsah

  • 1Ako sušiť pomaranče na dekoráciu
    • 1.1V peci
    • 1.2V elektrickej sušičke
    • 1,3Na batérii
  • 2Ako sušiť pomaranče na kulinárske účely

Ako sušiť pomaranče na dekor

Pomaranče rôznych priemerov sa môžu použiť na dekoráciu, hlavná vec je, že sú jasne oranžovej farby a prednostne neobsahujú kosti.

Po prvé, ovocie sa musí dôkladne umyť. Ďalej sú rezné prstence hrubé až 5 mm. Pre rovnomerné sušenie je dôležité pozorovať rovnomernosť rezu v celom priemere. Príliš tenký strih nestojí za to, pretože plátky na konci budú priesvitné a budú v kompozícii vyzerať menej pôsobivo.

Na zachovanie jasu je rezanie namočené v okyslenej vode počas 20 minút. Za týmto účelom pripravte roztok 1 litra vody a jednu šťavucitrón.

Aby sa urýchlilo odparovanie kvapaliny, rezanie by sa malo dôkladne odstrániť papierovými utierkami alebo obrúskami.

Teraz definujme spôsob sušenia. K tomu môžete použiť rúru, elektrickú sušičku alebo bežnú batériu v miestnosti. Druhá možnosť je relevantná len počas vykurovacej sezóny. V letných mesiacoch je možné sušiť pomaranče na dekoráciu na parapete vplyvom slnečného tepla.

V peci

Pripravené citrusové rezy rozložené na plech, pokryté pergamenom. Usporiadanie by sa malo vykonávať v určitej vzdialenosti od seba, aby sa zabránilo lepeniu výrobkov.

Tácka sa umiestni do pece vyhriatej na 100-120 stupňov. Aby mohol vzduch voľne cirkulovať, mali by byť dvere mierne pootvorené.

Čas schnutia sa pohybuje od 4 do 8 hodín a závisí od hrúbky rezania pomarančov. Proces sušenia musí byť prísne kontrolovaný, aby sa zabránilo sušeniu a horeniu. Niekoľkokrát plech na pečenie bude musieť získať a otočiť ovocie.

Ako dekorácie možno tiež sušiť celé pomaranče. Na to sa plody umyjú a potom sa koža na niekoľkých miestach po celom obvode narezáva. Polotovary sa umiestnia do sušiarne a sušia sa približne 10 hodín.

V elektrickej sušičke

Proces sušenia plátkov pomaranča v elektrickej sušičke trvá o niečo dlhšie, ale je pohodlnejší, pretože tento prístroj ohrieva okolitý vzduch oveľa menej,v porovnaní s rúrou.

Rezané pomaranče sa rozprestierajú na jednej vrstve paliet. Palety sú inštalované na elektrickej sušičke vyhrievanej na maximálnu hodnotu 70 ° C. Približne každú hodinu a pol palety bude potrebné vymeniť tak, aby sa ovocie rovnomerne vysušilo. Celková doba schnutia je 10 až 12 hodín. Pripravenosť je určená šustivým zvukom kôry a krehkého mäsa. Svätojánske pomaranče budú vo vnútri odolné, čo môže viesť k ich hnilobám.

Na batérii

Táto metóda umožňuje, aby boli rezy úplne hladké, bez zárezov a hrbolčekov. Ale na jeho použitie je potrebné vytvoriť špeciálnu sušiacu komoru.

Na tento účel sa z hrubej vlnitej lepenky vyrežú 4 polotovary: dve až 30 x 10 centimetrov, dva až desať centimetrov. Veľké kusy sú na niekoľkých miestach prepichnuté šípkou a potom sú k nim prilepené malé prúžky. Ako to urobiť, môžete vidieť na fotografii.

Pripravené pomarančové rezy sa vložia medzi platne a držia spolu s klipmi alebo elastickými pásmi.

V tomto formulári sa návrh posiela na batériu. Doba schnutia trvá 3 - 4 dni.

Ak sa vykurovacia sezóna ešte nezačala, potom sa lepenka s pomarančmi dá jednoducho položiť na parapet a čakať, kým ovocie úplne nezmizne pod vplyvom slnečného tepla.

Aby štruktúra kartónu zostala čo najdlhšia, nezabudnite pred pokládkou dôkladne vysušiť pomaranče.

Pozrite si videoz kanála „Vekoria Handmade“ - ako sušiť citrusové plody na výzdobu

Ako sušiť pomaranče na kulinárske účely

Pomaranče pre potraviny je možné sušiť všetkými metódami opísanými vyššie, s výnimkou sušenia na batérii.

Čajové rezy sa najlepšie nakrájajú na polovicu a čipy sa môžu obiehať. Na prípravu čipov môžete použiť práškový obväz alebo mletú škoricu.

Ako variť oranžové hranolky v rúre podrobne povie video z kanála „Pôda“ - Chipsy z pomaranča. Jednoduchý recept.

Nezabudnite, že pri varení sa používa aj pomarančová kôra. Ako vyschnúť kôry pri izbovej teplote, ako aj spôsob ich použitia, povie kanál „IVSkorohodov“ - sušenie a používanie pomarančov