Sušené moruše: ako sušiť bobule, listy a kôru - suché moruše doma

Mulberry (moruše) je strom, ktorý poskytuje skvelé úrody bobúľ. Ich použitie je určené bohatým zložením vitamínov, ktoré stimuluje imunitný systém. Šťava z bobúľ je tiež preventívnym opatrením proti rôznym infekčným a katarálnym ochoreniam. Plody moruše sú však veľmi chúlostivé, a preto ich nemožno dlho uchovávať čerstvé. Aby sa počas zimných mesiacov zachovalo čo najviac zdravého produktu, plody sa zmrazia alebo vysušia. Dnes budeme hovoriť o rôznych spôsoboch sušenia moruší doma.

Zloženie: morušová kôra, morušové listy, mulberry Čas záložiek: Leto

Obsah

  • 1Kedy a ako vyberať moruše
  • \ t
  • 2Príprava výrobkov na sušenie
  • 3Ako sušiť morušu: cesty
    • 3.1Vo vzduchu
    • 3.2V peci
    • 3.3V elektrickej sušičke
  • 4Ako skladovať sušené ovocie, listy a kôru

Kedy a ako vybrať moruše

\ t

Mulberry sa pestuje od staroveku na výrobu prírodných tkanín - hodvábu. Boli kŕmené húsenica priadky morušovej, ktorá dala hodvábnu niť. Bobule, kôra a listy sa často používajú v tradičnej medicíne na liečbu rôznych ochorení a ochorení.

V modernom svete moruše nestratila svoju popularitu. Lahodné bobule, ktoré majú svetlú alebo tmavú farbu, zbierajú mnohí ľudia s radosťou.

Čas zberuOvocie trvá len niekoľko týždňov od júla do augusta. Keďže bobule dozrievajú nerovnomerne, zberajú sa v niekoľkých fázach.

Najlepší čas na zber je skoršie ráno, potom čo rosa klesla. Počasie by malo byť suché a slnečné. Na uľahčenie procesu zberu sa pod stromom rozprestiera veľká hrana látky alebo tenkej prikrývky. Potom začnú ťuknúť na vetvy stromu hokejkou. Tento postup spôsobuje, že dozreté ovocie sa oddelí od vetiev a spadne. Zozbierané bobule sa naliali do samostatnej nádoby.

Listy moruše sa zbierajú spolu s vetvami, keď sú výhonky stále dosť jemné. Najlepší čas zberu je na začiatku leta. V tomto prípade sa vyberú len zdravé, ploché listy, ktoré nie sú skrútené a nepoškodené pavučinami.

Kôra morušovej sa môže zbierať bez ohľadu na ročné obdobie. K tomu, s ostrým nožom odrezať malé oblasti z rôznych kmeňov stromov.

Príprava výrobkov na sušenie

Po zbere sa plody moruše zbierajú, odstraňujú sa odpadky a poškodené vzorky. Umyte plody pred sušením sa neodporúča, aby nedošlo k poškodeniu už ponuky mäsa. Ak je túžba, potom sa moruše prepláchne studenou vodou a nechá sa niekoľko hodín uschnúť na papierových uterákoch pri izbovej teplote.

Pred sušením sa listy tiež premyjú v studenej vode a vysušia sa na uterákoch.

Mulberry kôra nepotrebuje predbežnú prípravu pred sušením.

Ako sušiť morušu: spôsoby

Vo vzduchu

Mulberry bobule sú uvedené v jednomvrstva na rošty alebo sitá a vystavená slnku. Je dôležité, aby sa medzi plodmi vytvorilo maximálne vetranie. Z tohto dôvodu sa neodporúča sušenie moruše na paletách. Ak nie sú k dispozícii vhodné mriežky, môžete použiť hrubú, čistú tkaninu ako podstielku. V tomto prípade sa bobule často musia obrátiť hore nohami, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Vo večerných hodinách sa nádoby s ovocím privedú do miestnosti tak, aby neboli vlhké z rosy, a ráno sa znova umiestnia na miesto.

Slnečné sušenie moruše bude trvať približne 2 až 3 týždne za priaznivých poveternostných podmienok.

Listy sa sušia v tieni na suchom a dobre vetranom mieste. Tak, že to nie je hniloba, je otočený 3 krát denne.

Sušenie kôry moruše nevyžaduje určité podmienky. Suší sa 10 dní pri teplote miestnosti.

V peci

Ak nie je možné sušiť bobule na slnku, môžete použiť pravidelnú rúru. Ale pred týmto postupom, bobule musia byť mierne sušené pri izbovej teplote po dobu 2 dní. Potom je moruše rozložená na paletách, potiahnutá papierom na pečenie a odoslaná do rúry. Teplota expozície by nemala byť vyššia ako 40 stupňov. Aby sa zabezpečila dobrá ventilácia vo vnútri rúry, musia sa dvierka držať mierne pootvorené.

Každé 2 hodiny sa bobule odstránia a zmiešajú. Celková doba schnutia je 18-20 hodín.

Lístie možno tiež sušiť v sušiarni podľa uvedenej schémy, ale kontrolovaťpripravenosť bude musieť byť vykonaná každú pol hodinu.

V elektrickej sušičke

Moderné elektrické zariadenia na sušenie plodov, zeleniny a ovocia sú vybavené termostatmi. Aby bolo možné sušiť plody moruše, v jednotke je potrebné nastaviť teplotu vykurovania nie je vyššia ako 35 - 40 stupňov. Po 6 - 10 hodinách sušenia sa môže zvýšiť na 50 stupňov. V tomto režime musia byť plody vysušené na pripravenosť. Doba schnutia 20 - 25 hodín.

Listy moruše sa sušia v elektrickej sušičke pri teplote 40 stupňov 3 - 4 hodiny.

Pozri video recept z kanálu „kliviya777“ - Ako sušiť morušu

Ako skladovať suché ovocie, listy a kôru

Bobule sa skladujú v sklenených nádobách s vekom, listami - v lepenkových škatuliach alebo v plátených vreciach. Kôra moruše sa rozomelie na prášok a uskladní v malých uzavretých nádobách.

Skladovateľnosť sušených výrobkov z moruše je 1 rok.