Sušené kôpor: metódy zberu kôprom na zimu

Kôpor je jedným z prvých miest v bylinkách používaných pri varení. Kôprom ochutené šaláty, prvé a druhé mäso, hydina a ryby. Ako udržať túto korenistú zeleninu na zimu, je hlavnou témou dnešnej konverzácie. Najlepší spôsob, ako skladovať kôpor je zmrazenie a sušenie. V tomto prípade je najjasnejšia aróma sušená zelenina. O tom, ako správne suché kôpor doma, tak, že nestráca svoju chuť a prospešné vlastnosti, budeme diskutovať v tomto článku.

Zloženie: kôpor Čas na záložku: Leto

Obsah

  • 1Ako pripraviť kôpor na sušenie
  • 2V akej forme vyschnúť kôpor
  • 3Základné metódy sušenia kôprom doma
    • 3.1Sušenie na čerstvom vzduchu
    • 3.2Ako sušiť kôpor v peci
    • 3.3Sušenie zelene v elektrickej sušičke
    • 3.4Suchý kôpor v chladničke
    • 3.5Ako sušiť zelenú v mikrovlnnej rúre
  • 4Ako skontrolovať pripravenosť sušených bylín

Ako pripraviť kôpor na sušenie

Ak plánujete recyklovať zeleň z vlastnej záhrady, potom musíte starostlivo pristupovať k otázke jej zberu.

Na sušenie je najlepšie použiť veľmi mladé rastliny, ktoré ešte nezačali hustú trubicu so slnečníkom. Čas zberu pripadá na začiatok leta.

Kôpku nakrájajte zo záhrady, najlepšie ráno, hneď po odlúpnutí rosy.Ak pršalo v noci, dokonca aj trochu, potom je lepšie tento postup odložiť na inú dobu, pretože zelené budú príliš vlhké, čo môže viesť k jeho predčasnému poškodeniu. Z toho istého dôvodu, kôpor, zozbierané z vlastnej záhrady, je lepšie neprať.

Ak si kupujete zeleninu na trhu a pochybnosti o čistote výrobku, korálky kôpru sa opláchnu pod studenou tečúcou vodou a dôkladne sa vysušia. Pre tento vhodný vafle alebo papierové uteráky. Tiež tráva môže byť vložený do pohára v návrhu, aby sa kvapky vody z rastliny odparili.

V akej forme suchý kôpor

Najlepší spôsob je vyschnúť vetvičky celé a potom v suchom stave vymraziť tenké listy hrubého kmeňa. Výhodou tejto metódy je, že éterické oleje, ktoré sú v rastline sa odparí menej a korenie zostane voňavé po dlhú dobu.

Ak sa však rozhodne vyschnúť rastlinu bez stoniek, v nasekanej forme, potom nie je potrebné snažiť sa kôpku nakrájať príliš jemne. Je lepšie urobiť pred procesom varenia, pereperev šepkanie zelených medzi prstami.

Základné spôsoby sušenia kôprom doma

Sušenie na čerstvom vzduchu

Pripravené greeny sa môžu sušiť vo zväzkoch alebo v drvenej forme.

Malé strapce po 5-6 vetvách sú pripevnené niťou ku ktorémukoľvek baldachýnu a umiestnia sa po lístkoch. Súčasne na mieste na sušenie zelených by nemala spadnúť na priame slnečné svetlo, ale mala by byť dobre vetraná.

Nakrájaný kôpor sa tiež suší v tieni, umiestni sa do malej vrstvy na paletách alebo plochých doskách. Tráva na vrchole môže byť pokrytá gázou, aby sa zabránilo usadzovaniu prachu na obrobku.

Pozrite si video recept z „Varenia. Video recepty "- Ako sušiť byliny na zimu

Ako sušiť kôpor v peci

Keďže v kôprom je veľa aromatických olejov, táto bylina by sa mala sušiť pri najnižšej možnej teplote v peci, výhodne do 40 stupňov. Príliš vysoká teplota rúry môže tiež viesť k zmene farby obrobku a strate jeho užitočných vlastností.

Rezanie konárov a vetvičiek sa úplne umiestni na plechy na pečenie s voskovým papierom. Dvere rúry sú mierne pootvorené. To umožní, aby vzduch dobre cirkuloval. Listy na pečenie by sa mali vyberať každých 30 až 60 minút, zelené by sa mali miešať a kontrolovať, či sú pripravené.

Celková doba schnutia môže trvať 2 až 4 hodiny.

Sušiť zelenú v elektrickej sušičke

Pripravené listy alebo vetvičky sa ukladajú vo voľnej vrstve na paletách a zapnú sa jednotka pre režim „Byliny“. Ak v elektrickej sušičke nie je žiadna takáto elektrická sušička, potom by mala byť teplota nastavená nezávisle v rozsahu 40 stupňov. Výrobok bude úplne pripravený do 3 - 4 hodín.

Pozrite si video z kanála "Ezidri Master" - Ako vyschnúť kôpor? Sušené zelené. Byliny

Suchý kôpor v chladničke

Na plochej doske položte tenkú vrstvu nasekaných zelených alebo malých vetvičiek. Špičková konštrukciakryt s obrúskom. Nádoba sa umiestni do plusového priestoru chladničky na spodnej polici a na ňu zabudne približne 2 - 3 týždne. Počas tejto doby sa všetka vlhkosť z trávy vyparí a obrobok sa môže preniesť do bánk na uskladnenie.

Ako sušiť zelenú v mikrovlnnej rúre

Rezy alebo vetvičky sa umiestnia na papierovú platňu alebo na plochý kontajner pokrytý papierovou vložkou. Vrchný kryt kôpru s ďalšou vrstvou tenkého papiera. V tejto forme sa zelene posielajú do mikrovlnnej rúry počas 3 minút prevádzky pri maximálnom výkone. Po stanovenom čase sa vrchná vložka odstráni a zelené sa preskúmajú a zmiešajú. Ak je to potrebné, sušenie pokračuje v rovnakom režime počas ďalších 2 až 3 minút.

Ako skontrolovať pripravenosť sušených bylín

Kvalitatívne vysušený kôpor sa ľahko zmení na jemný prášok, ak sa pokúsite brúsiť vetvičky medzi prstami. Ak sa greeny riasia, ale nerozbijú - sušenie musí pokračovať.

Sušený výrobok skladujte v tmavých plechovkách, ktoré majú dobre priliehajúce veko, v tmavej a suchej miestnosti. Na uskladnenie pikantných zelenín sú tiež perfektné vrecká z kávy so zipsom.