Sušené jahody: ako sušiť jahody na zimu doma

Najlepší spôsob, ako uchovať jahody na zimu, je ich vysušenie. Táto metóda vám umožňuje ušetriť maximálne množstvo živín a prakticky neovplyvňuje chuť. Sušené jahody môžu byť použité na prípravu rôznych dezertov, pečiva, rovnako ako varenie v čaji. Ale aby ste správne vysušili jahody doma, musíte poznať vlastnosti sušenia rôznymi spôsobmi.

Zloženie: jahody, cukor Čas záložiek: Leto

Obsah

  • 1Príprava bobúľ na sušenie
  • 2Metódy sušenia jahôd
    • 2.1Vo vzduchu
    • 2.2V peci
    • 2.3V elektrickej sušičke
    • 2,4V mikrovlnnej rúre
  • 3Ako sušiť jahodové chvosty
  • 4Ako sušiť jahodovú pastilku
  • 5Ako a koľko skladovať sušené jahody
  • \ t

Príprava bobúľ na sušenie

V prvom rade by sa zozbierané jahody mali jemne opláchnuť studenou vodou. Potom sa vloží na papierové uteráky a nechá sa dôkladne vyschnúť.

Ďalším krokom je oddelenie sepalných plodov.

Video z kanála „Ako to urobiť“ podrobne povie, ako rýchlo vyčistiť jahody z chvostov.

Lúpané bobule sa narezávajú na rovné dosky. Na výrobu plátkov rovnakej hrúbky môžete použiť špeciálne zariadenie na krájanie syra.

Spôsobysušenie jahôd

\ t

Vzduch

Niekoľko vrstiev starých novín sa položí na rovný povrch a na ich vrchole sa prikryje list hrubého papiera. Na tento účel je vhodný napríklad kresliaci papier. Ležali jahodové plátky na vrchu papiera, pričom nezabudli nechať medzi lístkami určitý priestor. Spread jahody na novinách listov nestojí za to, ako administratívny atrament môže byť ľahko vstrebáva do výrobku.

Jahodová šťava, vystupujúca z bobúľ, bude absorbovaná do papiera Whatman a potom nasiaknutá v novinách. Preto sa vrstvy novín každých 4 - 6 hodín nahrádzajú novými a samotná bobuľa sa mieša.

Po štyroch dňoch jahoda úplne schne.

V peci

Na výrobu jahodových lupienkov v peci sa rezanie bobúľ umiestni na palety pokryté listami voskového papiera. V tejto forme sú panvice poslané do pece, ohrievané na teplotu nie vyššiu ako 60 stupňov. Po 1,5 hodine sa misky vyberú, bobule sa otočia a nechajú úplne vychladnúť. Potom nasleduje sušenie v rovnakom režime. Celková doba varenia 8 - 10 hodín.

Pri sušení v rúre nezabudnite držať dvere pootvorené. To je nevyhnutné, aby sa vlhký vzduch zmenil na sucho a sušenie prebieha rýchlejšie.

Ak otvorené dvierka rúry vytvárajú nepríjemné pocity, môžete použiť vhodnejšiu elektrickú sušičku na zeleninu a ovocie.

V elektrickej sušičke

Najlepšie je umiestniť nakrájané jahody na podnosy potiahnuté nylonovou sieťkou. Takúto mriežku je možné vyrobiťsamostatne, rezanie pozdĺž obrysu vašich nádrží na sušenie. Hotové bobule budú oveľa pohodlnejšie odstrániť z mriežky, než odtrhnúť prilepené kúsky z plastovej mriežky sušičky.

Bobule sú pevne uložené, ale neprekrývajú sa. Teplotný rozsah je nastavený na 55 - 60 stupňov. Po celú dobu sušenia sa misky niekoľkokrát zamenia za účelom rovnomernejšieho sušenia.

Pozrite si video z kanála Ezidri Master - odpruženie jahôd v sušičke Ezidri

V mikrovlnnej rúre

Kusy bobúľ sa umiestnia na rovnú platňu s papierovou vložkou. Z vyššie uvedeného rezu tiež zakryte tenkým listom papiera. V tejto forme sa jahody umiestnia do pece. Na prístroji nastavte výkon 600 W a nastavte dobu varenia 3 minúty.

Po určitom čase sa vrchná tkanina odstráni a sušenie pokračuje v rovnakom režime počas ďalších 3 minút.

Potom sa rezy zmiešajú av prípade potreby pokračujú v procese sušenia. V tomto prípade budete musieť každých 60 sekúnd monitorovať pripravenosť.

Ako sušiť jahodové chvosty

Jahodové chvosty by sa nemali vyhadzovať. Robia výborný vitamínový čaj. Na sušenie tento produkt vyhovuje všetkým vyššie uvedeným metódam. Môžete tiež sušiť sepals len na list papiera v tmavej a dobre vetranej miestnosti.

Ako sušiť jahodovú pastilku

Jahodová pastilka sa pripravuje v peci alebo elektrickej sušičke. K tomu, nasekané jahody s cukrom šíri na plechalebo v špeciálnych zásobníkoch, namazaných rastlinným olejom alebo sadlo.Suchý marshmallow by mal byť pri teplote 55 - 60 stupňov.

Prečítajte si viac o tom, ako vyrobiť jahodovú pastilku z videa z kanála Ezidri Master

Ako a koľko skladovať sušené jahody

Zo sušených jahôdPomocou mlynčeka na kávu je možné vyrobiť triesky.Prášok a suché kúsky jahôd skladujte v tesne uzavretých sklenených nádobách v tmavej, suchej miestnosti.Čas použiteľnosti - 2 roky.

Pastilka sa najlepšie skladuje v chladničke alebo v mrazničke.