Sušené jablká doma, jednoduchý recept - ako suché a ako skladovať

Sušené jablká alebo jednoducho sušenie je obľúbenou zimnou pochúťkou pre mnohé, nielen deti, ale aj dospelých. Samotné alebo v kombinácii s inými sušenými plodmi sa používajú na prípravu nádherných voňavých kompótov (nazývajú sa uzvar) a želé v zime. A remeselníci dokonca variť kvas.

Zloženie: jablká Čas do záložiek: Leto, jeseň

Jedným slovom, výhody sušených jabĺk v zimno-jarnej sezóne sú ešte väčšie ako výhody takýchto lahodných „čerstvých“ jabĺk v regáloch supermarketov. Ako teda urobiť toto zdravé sušené ovocie? Ako sušiť jablká?

Na prípravu sušeného ovocia sa vyberajú jablká kyslých alebo sladkokyslých odrôd, najlepšie s bielym mäsom. Je lepšie sušiť jablká, ktoré boli očistené od kože a od jadra. Môžete suché a s kožou, ale jadro jabĺk ešte musí byť odstránená.

A tak, aby sa doma pripravili sušené jablká, moje jablká vybrané na sušenie sa narezali na dosky s hrúbkou 6-8 mm a blanšírovali sa v okyslenej vode počas 5 minút. Roztok sa pripraví v množstve až 1 liter vody 1,5 g kyseliny citrónovej. Tento postup pomôže zachovať svetlú farbu sušeného ovocia.

Pripravené jablká sú navlečené na silnú šnúru, povraz alebo rybársky vlas a zavesené na slnku. Môžete ho položiť na sito alebo plech, prikryť čistým papierom a vysušiť v sušiarni pri teplote 65-85 ° C. Pre rovnomerné sušenie počas sušenia jabĺk je potrebné pravidelneotočiť Priemerná doba schnutia je 5-7 hodín.

Ak máte elektrickú sušičku, pripravte jablká uložené na paletách v jednej vrstve a ďalej podľa pokynov pre sušičku.

Jablká nakrájané a pripravené na sušenie je možné uložiť na chvíľu do roztoku so slabou soľou - 10-15 gramov soli na 1 liter vody. V tomto prípade sa pred sušením jablká musia umyť studenou vodou.

Tak len variť sušené jablká doma. Obsah kalórií je nízky, myslím si, že to bude zrejmý prínos, ale neviem o škodách zo sušených jabĺk.

Sušené jablká sa môžu skladovať v ľanových vreckách v suchých, vetraných priestoroch, alebo sa dajú zložiť do čistých, suchých sklenených nádob a tesne uzavrieť plastovými viečkami.