Studené údené ryby: recept a ako fajčiť studené údené ryby.

Ak ste rybársky nadšenec, stále neviete, ako variť doma údené ryby, potom použite tento recept. Podrobný recept na varenie je pre vás užitočný a príjemná chuť rýb varených vlastnými rukami sa bude dlho zapamätať a znovu a znovu bude lákať dymový úlovok.

Mnohé považujú ryby za studené údené za najintenzívnejšie pracovné sily. Vyhodnotme si však, čo je pre niektorých ťažké, veľmi ľahké pre iných.

Spracovanie samotnej ryby je rozdelené do etáp: solenie, namáčanie, sušenie a posledná fáza - fajčenie.

Obsah

  • 1Začíname s prípravou.
  • 2Soli z rýb.
  • 3Namáčanie.
  • 4Sušenie alebo predsušenie.
  • 5Fajčenie.

Začíname s prípravou.

Malé ryby (ostriež, šváb atď.) V množstve 4 - 10 kusov sa pred nasolením navlečú na šnúrku (70 - 90 cm) očami. Potom sa konce povrazu spoja a vytvoria kruh.

Veľké ryby (cicavec, kapor, jaseň) sa v časti chvosta prepichnú, kde ťahajú povraz asi 50 cm dlhý, zviazaný v pároch a zviazaný pravidelným uzlom.

Solenie rýb.

Tento proces je veľmi podobný procesu používanému v údených za tepla. Zároveň je však spotreba soli veľká a doba expozície sa zvyšuje. Takže pre 10 kilogramov rýb dávajú 1-1,5 kilogramov soli. Malé ryby sú držané 2-3 dni, veľké - od 10 do 15 dní a rozmrazené - o pár dní dlhšie. Pozri Solenie rýbdoma.

Namáčanie.

Po solení by sa ryby mali namočiť z nadbytku soli. Veľké ryby sa uchovávajú 24 hodín a malé ryby sa umyjú vodou iba 1 - 2 hodiny.

Sušenie alebo predsušenie.

Ryby by sa teraz mali sušiť na čerstvom vzduchu. Tyčinky sa vkladajú do rybieho bruška, pomáhajú ich účinnejšie vysušiť zo všetkých strán. Doba schnutia pre malé ryby je 2-3 dni, pre veľké ryby 3-5 dní.

Fajčenie.

Keď ryba vyschne a mierne sa vysuší, umiestni sa v udiarni sudov. Dym od 1 do 6 dní. Koľko času na fajčenie závisí od veľkosti samotnej ryby.

Dym by mal byť studený, nie viac ako 25 ° C. Ak má ryby veľa soli, potom by mala byť teplota fajčenia nižšia. Ak chcete získať správne množstvo dymu, použite smrek alebo piliny. Pozri aký druh pilín a na ktorom strome môžete fajčiť ryby.

Aplikovaním fajčenia za studena na ryby ho nasýtime dymom ohňa a zároveň stráca väčšinu vlhkosti. Povrch rýb po studenom údení sa stáva celkom suchým a stáva sa zlatistým hnedastým. Mäso z týchto rýb by sa malo tesne priliehať k kostiam, byť dostatočne pevné a husté a nemalo by vytvárať diskreditujúci zápach.

Lahodné ryby studené údené najlepšie poslúžia zástupcovia silnejšieho pohlavia s pivom a zvyšok - domáce kvas, teplé zemiaky a /alebo šťavnaté zrelé paradajky. Tiež môže byť použitý na prípravu lahodného šalátu alebo sendvičov.

Ako vidítezvládnuť ryby na fajčenie chladnými vlastnými rukami je jednoduché. Veľa šťastia všetkým a bon appetit!

Pozri video: Ryby a mäso so studeným dymom. Údolňa 18+ !!!

Príprava kapra na jazero na fajčenie.

Časť 1 Vyalim. Praxou.

Časť 2 Prax fajčenia.

Studené fajčenie rýb doma alebo na chate v domácom grile - udiarni.

Video: údené ryby /„Letná rezidencia“