Šťava Aronia: najobľúbenejšie recepty - ako urobiť šťavu z ostružín pre zimu doma

Chokeberry sa teší svojej nádhernej úrode bez ohľadu na to, aké počasie bolo v lete. Tento ker je veľmi nenáročný. Bobule sú držané na konáre až do neskorej jesene, a ak ste nemali čas ich zbierať, a vtáky sa chytiť ich oči, potom čierna chokeberry spolu s ovocím ide pod snehom.

Zloženie: voda, kyselina citrónová, cukor, čierna chokeberry Čas na záložku:] Celý rok, jeseň

Existuje pomerne málo receptov na výrobu šťavy z chokeberry (toto je spôsob, akým sa čierne dno nazýva inak). Z nášho výberu si môžete vybrať ten, ktorý vám vyhovuje, podľa toho, aký druh kuchynského vybavenia máte.

Obsah

  • 1Zber a príprava ovocia čučoriedky
  • \ t
  • 2Možnosti varenia
    • 2.1S použitím odšťavovača
    • 2.2S pomocou variča
    • 2.3Cez sito
    • 2.4S pomocou gázy
    • 2.5S trojlitrovou nádobou
    • 2.6Z mrazených bobúľ
    • \ t
  • 3Možnosti skladovania a používania šťavy

Zber a príprava plodov čučoriedky

Bobule sa začínajú zdvíhať koncom jesene, keď plody na zhlukoch stmavnú. Keď sa vytlačí z nich sa objaví hnedej šťavy. Chuť zrelej chokeberry nie je veľmi atraktívna - kyslá, s výraznou kyslosťou.

Odstraňujú bobule z kríka priamo vo zväzkoch a uvoľňujú ich z vetvičiek tesne predtýmspracovanie. Po premiestnení sa čierne jablko prepláchne tečúcou vodou a vyhodí sa späť na sito, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť. Úplne suché bobule nepotrebujú.

Navrhujeme, aby ste sa zoznámili s videom z kanálu „Liečivé rastliny“, ktorý hovorí o blahodarných vlastnostiach a poškodení čiernej chokeberry

.

Možnosti varenia

S použitím odšťavovača

Táto metóda je najrýchlejšia a menej náročná na prácu, vyžaduje si však použitie dodatočných zariadení - odšťavovačov. Bobule (2 kilogramy) sa vložia do súčastí a z nich vytlačia šťava. To nevyniká veľa, pretože černo-rodený horský popol je skôr "suchý". Získaný koncentrovaný produkt sa uzavrie vekom a dočasne sa odstráni v chladničke.

Zvyšný olejový koláč sa naleje vriacou vodou, aby voda mierne pokrývala kože. Obal zakryte gázou alebo bavlnenou handričkou a nechajte na stole 3 hodiny. Potom sa hmota prefiltruje a výsledný rubínový extrakt sa pridá do koncentrovanej šťavy z jarabiny.

Vložte nádobu na oheň a pridajte cukor. Jeho množstvo závisí od získanej šťavy. Za každý plný liter si vezmú pol 200-gramového šálky piesku a ful lyžičky prášku kyseliny citrónovej. Po 5 minútach pečenia sa výrobok naleje do fliaš a priskrutkuje s vekom. Pred balením je nádoba nevyhnutne sterilizovaná a viečka sú oparené vriacou vodou.

Kanál „Valentin Pelmeni“ zdieľa svoje skúsenosti s prípravou šťavy z aronie pomocou elektrickej energieodšťavovače

S pomocou variča

Ďalším pomocníkom v kuchyni na výrobu prírodných štiav je výrobca džúsov. Prístroj môže byť napájaný elektrickým prúdom, alebo externe.

Spodná časť variča na ¾ časti je naplnená vodou a poslaná do ohňa. Z vyššie uvedených vytvoriť mriežku pre zber šťavy, a na to - misku s plodmi. 2 kilogramy chokeberry sa nalejú na 2 šálky cukru. Panvicu zakryte vekom. Je dôležité sa uistiť, že je tyč na dodávanie šťavy pokrytá špeciálnou sponou.

Po ochladení vody v dolnom oddelení sa teplo zníži na minimum. Po asi 45-55 minútach sa šťava môže poslať do sterilných fliaš. Po naplnení nádob sa jeden deň skrútia a zohrejú.

Cez sito

1,5 kg umytých plodov sa umiestni na panvicu so širokým dnom, zapálí sa a vyleje sa 2 hrnce vriacej vody z kanvice. Lžíce bobúľ intenzívne zmiešané tak, aby boli rovnomerne blanšírované. Doba zahrievania 5-10 minút. Ak ovocie kríži rýchlejšie, potom oheň môže byť vypnutý skôr.

Horúce čučoriedky spolu s tekutinou sa položia na kovové sito (rošt) a začnú brúsiť lyžičkou alebo drevenou paličkou. Tento postup je dosť pracný a zdĺhavý, takže musíte byť trpezliví.

Zostávajúci koláč sa znovu naplní vodou tak, aby mierne pokrývala zvyšky bobúľ. Trvajte na tom, aby táto forma tvorila 3 hodiny, a potom znova prefiltrujte.

V prípade potreby môžete koláč „pariť“už tretíkrát, ale nie je potrebné spúšťať získanú šťavu. Môžete ho okamžite vypiť, ochutnať cukrom.

200 g cukru a štipka kyseliny citrónovej sa pridajú do šťavy získanej z wolfberry po dvoch namáhaní. Miska šťavy na sporáku a dusíme 5-7 minút. Čas sa počíta len po varu.

Medzitým sterilizované nádoby a viečka. Horká rowan šťava sa naleje do fliaš, a potom ich držali v teple jeden deň.

S pomocou gázy

Ak nie je žiadne sito s jemným roštom, potom môžete použiť gázu na výrobu šťavy z čiernych oštepov. Najlepšie je položiť veľkú klapku, zloženú na polovicu alebo trikrát. Gáza pokrytá cedníkom s ľubovoľnou veľkosťou mriežky. Počet výrobkov sa berie rovnako ako v predchádzajúcom recepte.

Čierna bradavka je blanšírovaná a potom spolu s tekutinou odteká do cedníka s gázou. Po tomto, sú plody starostlivo lisované. Na to je veľmi vhodné prilákať mužskú polovicu rodiny na pomoc.

Koláč sa naleje do vriacej vody, nechá sa stáť niekoľko hodín a potom sa opakuje postup dôkladného lisovania.

200 - 300 gramov cukru zaspí v šťave a zapáli sa. Po piatich minútach varu je blok balený vo fľašiach alebo plechovkách, ktoré boli podrobené sterilizačnému postupu.

Odporúčame sledovať video z kanála „Na Dacha v Agafya“ s podrobným receptom na prípravu šťavy z jarabiny z čierneho ovocia s kyselinou citrónovou

.

S pomocou trojlitrovej nádoby

Nádoba sa môže odobrať menšie, ale od zberu bobúľAronia je zvyčajne významná, je najlepšie vziať objemnú nádobu.

Nádoba je sterilizovaná akoukoľvek metódou a potom naplnená ovocím asi 2/3 svojho objemu. Vizuálne je to o niečo viac ako polovica.

Oddelene variť vodu. Bude to stačiť dva litre. Vriaca kvapalina naplní nádobu do hrdla. Na vrchu krytu, namiesto čiapky, noste gázu.

V tejto forme by mal chokeberry stáť jeden deň. Teplota - miestnosť.

Po chvíli sa šťava vypustí do hrnca. Bobule môžu byť ponechané v banke a znovu ich zalejeme vriacou vodou. Ale taký džús nie je možné konzervovať. Môžete ho piť namiesto vitamínového kompótu.

Dajte hrniec s džúsom z čiernych ríbezlí na sporák a po varení kvapaliny začne odpočítavanie 5 minút.

Hotový polotovar sa naleje do plechoviek alebo fliaš a zasiela sa na dlhodobé skladovanie.

Z mrazených bobúľ

\ t

Čas horenia obrobkov často nezanecháva žiadny voľný čas, takže čierny tesár pripravený na výrobu šťavy je zmrazený. Hlavná vec je suché bobule dobre pred umiestnením do mrazničky. Na to, dôkladne umyté ovocie na bavlnené tkaniny v jednej vrstve. Nezabudnite, že chokeberry šťava je veľmi farebné, takže uterák alebo handru by mali byť vybrané, vzhľadom k tomuto faktoru.

Na prípravu šťavy zo zmrazeného čierneho červa sa bobule vopred neroztopia. Nalievajú sa vriacou vodou v množstve predpísanom receptom a potom sa privedú do varu nad nízkym teplom. Akonáhlekvapalina sa začne vysávať, kachle sa vypnú a šťava sa nechá vylúhovať 24 hodín.

Na odfiltrovanie ovocia použite jemný rošt alebo gázu. Vo výslednej šťave pridajte cukor v množstve 200 gramov na kilogram mrazeného ovocia. Pred uzavretím konzervácie vo fľaši sa varí pri pomalom zahrievaní po dobu 4-5 minút.

Okrem šťavy sa sirupy pripravujú zo zmrazených čučoriedok, džemu a kompótov sa varia.

Možnosti skladovania a používania šťavy

Šťava z chokeberry sa uchováva v chladničke, zmrazuje sa v šálkach alebo sa stanovuje v chladnej pivnici. Použite šťavu na určený účel, riedte vodou a pridajte cukor alebo med podľa chuti. Sirup na impregnáciu cukrovinkových výrobkov alebo na podávanie na palacinky alebo palacinky sa tiež pripravuje z konzervovaného nápoja