Špenátové rastliny - prospešné vlastnosti a kontraindikácie. Čo je užitočný špenát pre telo a ako ho variť a ušetriť na zimu.

Špenát je taká zaujímavá rastlina, že sa vám buď veľmi páči, alebo práve naopak, nemôžete ju prijať v žiadnej forme - tu nie je žiadny medián! Napriek nejednoznačnosti v preferenciách chuti medzi ľuďmi je to veľmi užitočný produkt, ktorý môže a mal by sa používať v akejkoľvek forme.

Zloženie: Špenát

Obsah

  • 1Zloženie
  • 2História špenátu
  • 3Výhody špenátu pre organizmus
  • 4Kontraindikácie a poškodenie špenátu

Zloženie

Špenát obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, PP, P, E, D2, K a tiež rôzne minerály. A je veľmi bohatý na jód! Odporúča sa predovšetkým ľuďom, ktorí majú zdravotné problémy spojené s nervovým systémom, vyčerpanie, anémia, anémia, hypertenzia, cukrovka, gastritída, enterokolitída, atď. Špenát patrí medzi desať najužitočnejších produktov na svete !!! Kto nemá rád špenát, stojí za zváženie.

História špenátu

História pestovania takej rastliny ako špenát má svoj pôvod už v starovekom Grécku. Odtiaľ sa sťahoval do Európy len v stredoveku. Zaujíma sa najmä o túto kultúru v Španielsku. Pestoval sa tam v kláštorných krajinách. Špenát bol do Ruska dovezený až v 18. storočí.

V súčasnosti sa v Strednej Ázii, na Kaukaze, v Turkménsku a v Afganistane nachádza divoký špenát. Zvlášť oceníte špenát vArabské krajiny, kde sa používajú v akejkoľvek forme: aj v čerstvom stave, dokonca aj v sušenom stave.

Prínos špenátu pre organizmus

\ t

A nie bezdôvodne je táto kultúra tak hodnotná. Pretože obsah proteínov v špenáte je taký vysoký, že s ním môžu súťažiť iba nezrelé plody hrachu a fazule. Tiež obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Sú to látky, ktoré zastavujú vývoj rakovinových buniek. V modernej dobe sa preto špenát ponúka ako netradičná univerzálna metóda na boj proti rozvoju zhubných nádorov a na liečbu radiačnej choroby.

Okrem toho špenát veľmi dobre čistí črevá, pretože obsahuje veľké množstvo hrubých vlákien a vlákien v listoch. To je skvelý nástroj pre tých, ktorí chcú schudnúť. Okrem toho nevytvára celulitídu kvôli vysokému obsahu železa.

Odporúča sa tiež, aby jadrá posilňovali srdcový sval a cievne steny.

Špenát tiež ovplyvňuje stav pokožky, zastavuje výskyt vrások a udržuje ju na dlhú dobu mladými, ako aj zuby, nechty a vlasy, ktoré sa stávajú mäkkými a nadýchanými. Lekári tiež hovoria, že konzumácia špenátu zlepšuje zrak.

Ako vidíte, toto je len všeliek na všetko. Súčasne je špenát veľmi málo kalórií, preto ho možno konzumovať v akomkoľvek množstve pri akejkoľvek telesnej hmotnosti. 100 g špenátu obsahuje asi 22 kcal.

Kontraindikácie a poškodenie špenátu

Dokonca aj najužitočnejší výrobok pri nesprávnom používanímôže spôsobiť škodu a špenát nie je výnimkou. Vzhľadom na kyselinu šťaveľovú obsiahnutú v špenáte je špenát kontraindikovaný u ľudí s urolitiázou, nefritídou a inými problémami obličiek a močových ciest. Špenát je škodlivý aj pre ľudí trpiacich dnou, ktorí majú ochorenia pečene, žlčových ciest a dvanástnika.

Dobrá rada: v mladých listoch špenátu je obsah kyseliny šťaveľovej omnoho menší a možno ju konzumovať v miernych množstvách, a to aj pri uvedených problémoch.

Foto: Špenát na posteli

Jedzte čerstvý špenát v lete a pripravte sa na neho v zime, pretože je tu veľa možností: môžete ho naložiť a konzervovať a dokonca ho zmraziť v mrazničke.