Soľné cesto: spôsoby sušenia výrobkov - ako sušiť solené cesto na remeslá

Alternatívou plastelíny je slané cesto, ktoré si môžete doma variť. Remeslá z tohto materiálu môžu potešiť oko roky. To sa však dá dosiahnuť len vtedy, ak sa dodržiavajú určité pravidlá sušenia cesta. Existuje niekoľko spôsobov sušenia a každý z nich má svoje vlastné jemnosti. Dnes sa budeme podrobne zaoberať témou, ako správne vysušiť remeslá zo soľného cesta.

Zloženie: cesto Čas na záložku: Celý rok

Obsah

  • 1Ako urobiť solené cesto
  • 2Ako sušiť cesto
    • 2.1Prirodzený spôsob je vo vzduchu
    • 2.2Na chladiči
    • 2.3V elektrickej rúre
    • 2.4V plynovej peci
    • 2.5Kombinovaná metóda
    • 2.6V mikrovlnnej rúre
  • 3Ako určiť dostupnosť výrobku
  • 4Pravidlá hnednutia výrobku

Ako urobiť solené cesto

Cesto na modelovanie sa vyrába z pšeničnej múky, jemnej soli a vody. Počet zložiek užívaných v týchto pomeroch:

  • múka - 1 diel;
  • soľ - 1 diel;
  • voda - ½ dielu.

Všetky zložky sa dôkladne premiešajú. Aby bolo cesto trvanlivejšie, a keď sa sušenie nerozbilo, môžete pridať lyžicu bieleho lepidla.

Pozrite si video z Eleny Puzanovovej o tom, ako pripraviť solené cesto na remeslá

Akosuché remeslá z cesta

Na tých povrchoch, na ktorých budú vysušené, by malo byť bezprostredne vyrezané z cesta. Po ukončení práce na tvorbe výrobkov sa môžete rozhodnúť pre spôsob sušenia.

Prirodzená cesta je vo vzduchu

Tento spôsob sušenia je energeticky najúčinnejší, ale aj najdlhší čas. Miesto by sa malo zvoliť suché a teplé. Ak si zariadite remeslá na parapete na priamom slnečnom svetle, je možné čas schnutia znížiť.

Čas schnutia závisí od samotného výrobku. Čím hrubšia vrstva cesta v remesle, tým dlhšie trvá úplne vyschnúť. V priemere trvá asi 24 hodín, kým sa suchý 1 milimeter cesta vysuší.

Okrem trvania postupu je nevýhodou tejto metódy, že v miestach styku výrobku s povrchom, na ktorom sa nachádzajú, sa môžu vytvoriť priehlbiny.

O chladiči

Tento spôsob sušenia možno použiť len počas vykurovacieho obdobia, keď sú batérie v domácnostiach teplé. Aby sa zabránilo deformácii výrobku, musí sa položiť na rovný povrch, potiahnutý fóliou alebo polyetylénom a potom preniesť na chladič.

V elektrickej rúre

Výrobky z cesta sa umiestnia na misku na pečenie múky. Zároveň je dôležitá jeho farba. Ľahká panvica odráža teplo, ktoré výrazne predlžuje dobu schnutia, a nádoba z tmavého materiálu naopak zasychárýchlejšie. Táto skutočnosť vyžaduje úpravu teplotného režimu. Tento článok bude uvádzať hodnoty pre sušenie remesiel na ľahkom plechu. Ak používate tmavé riady, nastavte teplotu rúry o 25 stupňov nižšie.

Kroky sušenia:

  • pri teplote 50 stupňov - 1 hodinu;
  • pri teplote 75 stupňov - 1 - 2 hodiny;
  • pri teplote 100 až 125 ° C - 1 hodinu;
  • pri teplote 150 ° C - 30 minút.

Výrobok sa musí najprv umiestniť do chladiacej pece.

V plynovej peci

Sušenie v plynovej peci je dvakrát rýchlejšie ako elektrické.

Plyn je nastavený na minimálny výkon a na reguláciu teplotného režimu sa používajú dvere.

Kroky sušenia:

  • polootvorené dvere - doba schnutia 1 hodina;
  • dvere sú otvorené po dobu jednej štvrtiny - doba expozície 1 hodina;
  • dvere sú úplne zatvorené - 1 hodina.

Ak okamžite začnete sušiť plavidlo so zatvorenými dverami, na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré sa nedajú odstrániť.

Pozrite si video z kanála „skalka TV“ - soľné cesto. Sušenie a zdobenie výrobkov zo soľného cesta

\ t

Kombinovaná metóda

Zmiešané sušenie je vhodné pre veľké objemové výrobky. Plavidlo sa najskôr niekoľko dní udržiava pri teplote miestnosti a potom sa suší v rúre. Teplota sa pôvodne nastaví na 50 stupňov a potom sa postupne zvýši na 150.

V mikrovlnnej rúre

V mikrovlnnej rúre nie je možné sušiť výrobky zo soľného cesta!

Ako zistiť dostupnosť produktu

O pripravenosti výrobku sa hovorí, že zvuk pri poklepaní prstom. Ak je zvonenie, potom sušenie môže byť zastavené, a ak je hluchý, potom remeslá by mali byť aj naďalej sušené nejakú dobu.

Pravidlá hnednutia výrobku

Browning sa vykonáva v peci pri teplote zahrievania 200 ° C. V tomto prípade musí byť plavidlo úplne vysušené. Proces vyprážania by mal byť pod vašou neustálou kontrolou a hneď ako sa remeslo dostane zlatý odtieň, postup by mal byť dokončený.

Na dlhodobé udržanie soleného výrobku z cesta sa jeho povrch po nátere ošetrí bezfarebným lakom, ktorý môže byť lesklý alebo matný.