Solené huby na zimu - ako nakladať huby doma.

V arzenále mnohých žien v domácnosti existuje mnoho metód konzervovania húb. Ale jedna z najjednoduchších a najchutnejších metód zberu húb na zimu je solenie alebo kvasenie. O ňom vám chcem povedať.

Zložky: huby, kyselina citrónová, srvátka, cukor, soľ

Huby zberané týmto jednoduchým spôsobom sú nielen veľmi chutné, ale aj užitočné, pretože počas procesu kvasenia sa tvorí kyselina mliečna potrebná pre ľudské telo, ktorá je konzervačným prostriedkom a zabraňuje znehodnoteniu húb.

A ja tiež chcem poznamenať, že nakladané huby sa líšia od nakladaných húb, pretože v prípade potreby sa takto pripravené huby môžu namočiť a použiť ako čerstvé, pridávať do rôznych jedál.

S cieľom správne pripraviť hostesky solené huby musíte vedieť:

  • na kysnutie sa používajú určité druhy húb (volvushki, huby, medové huby, hríby, lišky, hríby, hríby a hríby);
  • je potrebné kvasiť každý druh húb samostatne;
  • pred morením musia byť huby triedené podľa veľkosti;
  • nie je povolené používať zhnité huby na zber (poškodené červami, starými a ochabnutými).

Aké ľahké je, aby sa hríby na zimu solili doma.

A tak huby vybrané na kysnutie bez trhlín musia byť očistené od znečistenia (piesok, zemina, mach, listy a ihly).

Ďalejnohy húb musia byť oddelené od čiapok. Ak sú huby veľké, potom ich treba narezať na kúsky a my celé huby soľ osolíme.

V čistených hubách je potom potrebné vyrezať poškodené miesta, odstrániť koreňovú zónu (korene) a huby dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou.

Teraz musíme pripraviť roztok na varenie húb.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • voda - 3 litre;
  • soľ - 3 polievkové lyžice. l;
  • kyselina citrónová - 10 g.

V smaltovanej nádobe sa roztok prenesie do varu a do neho sa nalejú pripravené huby. Potom huby uvaríme na nízkom ohni v tomto roztoku, až kým nedosiahnu dno panvice. To je znakom pripravenosti húb.

Počas varenia sa vytvorí pena, ktorá sa musí odstrániť pomocou zberača.

Ďalej musíme uvarené huby vložiť do cedníka a dôkladne opláchnuť studenou vodou. Necháme ich v cedníku, až kým sa voda nevypustí, a potom dáme huby do 3-litrových pohárov a naplníme ich vopred varenou soľankou.

Ponúkame originálny recept na soľ na huby:

  • voda - 1 liter;
  • cukor - 1 polievková lyžica. lóže;
  • soľ - 3 polievkové lyžice. lóže;
  • srvátka (čerstvá) z odstredeného mlieka - 1 polievková lyžica. lóže.

Na prípravu soľanky sa varí voda s cukrom a soľou a potom sa nechá vychladnúť na 40 ° C a až po ochladení sa k nej pridá srvátka.

Ďalej plechovky s hubami naplnenými liatím musia zakryťkruhy, ktoré spôsobili útlak. Náš polotovar sa musí najskôr 72 hodín skladovať v teplej miestnosti a potom sa musí odobrať na dozrievanie za studena.

Prvé kvasené huby varené podľa tohto domáceho receptu je možné podávať na stole jeden mesiac po začiatku kvasenia.

Ak chcete, aby sa solené huby skladovali dlhú dobu, potom po ukončení procesu solenia musia byť sterilizované.

Na tento účel sa musí liatie, v ktorom boli huby solené, vypustiť cez gázu, naliať do smaltovaných nádob a prevariť a odstrániť výslednú penu.

Solené huby by sa mali umyť v cedníku a dať do sterilizovaných pohárov. Potom naplňte plechovky hríbmi horúcim liatím. Ak po odstránení peny, nalievanie úplne nezakryje huby v nádobách, je potrebné doplniť poháre bežnou vriacou vodou tak, aby kvapalina zostala 1,5 cm pod vrchom krku.

Potom by sa banky mali umiestniť do nádoby s horúcou vodou (50 ° C), pokryté viečkami a sterilizovať na nízkej teplote (objem tary 0,5 l - 40 minút, liter - 50 minút).

Potom, čo sme banky dostatočne sterilizovali, je potrebné ich zvinúť a odstrániť na chladnom mieste.

Chutné solené huby, posypané cibuľou a ochutené olivovým olejom, sú zvyčajne najobľúbenejšie občerstvenie mojej rodiny pri dovolenkovom stole.

Pozri video: Slané huby - recept.