Slivky - recept na nezvyčajnú prípravu na zimu. Ako mokré slivky podľa starého receptu.

Ak sa rozhodnete pripraviť namočené slivky, potom tento starý recept, overený v priebehu rokov. Moja babička (obyvateľka dediny) mi o tom povedala, kto takto často nakladal slivky. Chcem sa podeliť o taký nádherný, chutný a nie vždy časovo náročný recept na nezvyčajný kúsok.

Zloženie: horčica, oregano, čerešňové listy, listy čiernych ríbezlí, mäta, cukor, zeler, slivky, slad, soľ

Pokiaľ ide o recept, potrebujeme:

- Slivka (najlepšia možnosť pre tento recept je „maďarská“ odroda sliviek) - 50 kg,

- Voda - 0,8 litra,

- Cukor - 1 kg,

- Soľ - 400 - 500 gramov,

- Slad - 500 gramov,

- Horčičný prášok - 50 - 70 gramov.

- Voňavé bylinky (listy mäty, čierne ríbezle, čerešne, môžete pridať aj oregano, zeler alebo petržlen)

Ako urobiť namočené slivky - krok za krokom.

Na začiatok pripravte nádobu. Namočené slivky v dubových sudoch budú samozrejme chutnejšie, ale ak ich nemáte, môžete to urobiť s akoukoľvek inou nádržou na moč. Pre tento recept, keramika, sklo, smaltované výrobky veľkej veľkosti (len ne-hliník, aby sa zabránilo oxidácii) bude robiť.

Slivky, ktoré plánujete použiť pre tento recept, sa musia starostlivo vybrať. Musíme nemilosrdne odhodiť zhnité, poškodené a prasknuté ovocie.

Potom slivky dôkladne umyte pod tečúcou vodou.

Slivkydáme do nádoby na močenie, posypeme ich voňavými bylinkami podľa vašej chuti.

Potom si môžete pripraviť samotnú marinádu. Nalejte vodu do samostatnej panvice, rozpustite cukor podľa receptu.

Potom sa soľ, slad a suchá horčica rozpustí.

Táto zmes sa musí variť, kým sa zložky úplne nerozpustia.

Nalejte slivky s horúcou zmesou.

A teraz vám ukážem niektoré moje malé tajomstvá. Ak nemáte slad, je celkom možné ho nahradiť ražnou múkou. A namiesto cukru často ležím med. Je pravda, že som zvýšiť jeho množstvo o 40%, pretože cukor obsah medu je nižšia ako cukor. Ale med, bude dať pripravené slivky veľmi zaujímavý a príjemný med chuť a arómu.

Potom, čo sa roztok už naleje do suda so slivkami, je potrebné položiť na neho bavlnenú obrúsku a dať na ňu kruh (z dreva alebo plastu) a potlačiť. So správne položeným jarmom by okolo kruhu mali vyčnievať asi 4 cm soľanky.

Slivky by sa preto mali uchovávať 6-8 dní pri teplote vzduchu 18–20 ° C. To je nevyhnutné na začatie procesu fermentácie. Potom musí byť valec vybratý na chladnom mieste. Po mesiaci môžete jesť slivky.

Myslím si, že ak pripravíte nasiaknuté slivky podľa tohto starodávneho receptu, potom v zime, otvorením suda, nebudete ľutovať vynaložené úsilie. Koniec koncov, môžu byť konzumované ako samostatné jedlo, alebo môžu byť pridané do rôznych šalátov. Čokoláda je tak chutná, že ju môžete piť namiesto ovocného kompótu alebo kvasu.