Sirup z jeruzalemských artičokov: dva spôsoby prípravy sirupu z „hlinenej hrušky“

Topinambur je blízky príbuzný slnečnice.Žlté kvety tejto rastliny sú veľmi podobné ich kolegovia, ale sú menšie a nemajú žiadne jedlé semená.Miesto toho, topinambur ovocný koreň.Hľuzy sú široko používané vo varení.Používajú sa v surovej forme aj po tepelnom spracovaní.Surové vitamínové šaláty sa pripravujú zo surových „hrušiek“ a varený produkt slúži ako základ pre džemy a zaváraniny.

Zloženie: citrón, jeruzalemský artičok Čas záložiek: Pružina, Jeseň

Témou nášho rozhovoru bude dnes topinamburový sirup.V poslednej dobe sa tento produkt stal čoraz populárnejší.Je možné si ho kúpiť v lekárňach a obchodoch, ale sirup, ktorý si zberáte, prinesie vášmu telu najväčší úžitok.Prečítajte si o zložitosti varenia tohto pokrmu v našom článku.

Obsah

  • 1Ako a kedy zbierať topinambur
  • 2Dva spôsoby prípravy sirupu z “mletá hruška “
    • 2.1Verzia„ Classic “s citrónom
    • 2.2Rýchla cesta bez prísad
  • 3Ako užívať sirup z jeruzalemských artičokov
  • 4Ako a koľko skladovať sirup

Ako a kedy zbieraťTopinambur

Zemská hruška nie je veľmi náladová a môže rásť na jednom mieste až do 20 rokov.Úroda šťavnatých hľúz môže byť na jeseň alebo skoro na jar pred koreňmi vyklíčia.Toto obdobieklesá okolo apríla až mája. Predpokladá sa, že topinambur, ktorý bol v zime prezimovaný, obsahuje viac vitamínov a má bohatú sladkú chuť.

Vykopané koreňové plodiny sa zbavia pôdy a dôkladne sa umyjú pod tečúcou vodou. Na prípravu sirupu môžete použiť jeruzalemské artičoky, a to tak lúpané, ako aj ošúpané. Druhá možnosť je výhodnejšia, pretože zelenina v tomto prípade nestráca časť užitočného inulínu koncentrovaného pod tenkou kožou.

Dva spôsoby prípravy sirupu z „hlinenej hrušky“

„Klasická“ verzia s citrónom

S hľúzami z jeruzalemských artičokov odlúpnite kožu ostrým nožom alebo použite zeleninu v surovej forme. Ak sa rozhoduje o čistení hlinenej hrušky, potom sa na uľahčenie procesu odporúča rozdeliť príliš rozvetvené koreňové plodiny na segmenty.

Potom sú kúsky rozdrvené a premenené na masu podobnú pyré. K tomu môžete použiť mlynček na mäso, mixér alebo malý strúhadlo.

Nakrájaná koreňová zelenina prechádza odšťavňovačom alebo ručne stláčaná cez niekoľko vrstiev tkaniny.

Výsledná šťava sa naleje do smaltovanej nádoby a zapáli sa. Kvapalina sa zahreje na teplotu 50-60 ° C a redukuje oheň na minimum. Sirup uvaríme a pridáme do neho cukor.

Po zohriatí šťavy na 10 minút sa požiar vypne. Tekutiny sa nechajú úplne vychladnúť v prírodných podmienkach.

Ochladená hmota sa opäť vracia do ohňa azahrievať druhýkrát. Aby sa sirup zahustil, musí sa takto odpariť 5-6 krát.

Pred posledným rozcvičením sa do sirupu pridá šťava z jedného citróna. Na libru koreňovej zeleniny bude stačiť jedno ovocie.

Aby sa vlákna zbavili a dodali priehľadnosť sirupu, prefiltruje sa cez flanelovú tkaninu.

Po poslednom zahrievaní sa sirup naleje do sterilných nádob a utesní sa viečkom.

Rýchla cesta bez prídavných látok

Je možné urýchliť proces výroby sirupu z jeruzalemských artičokov varením produktu. V tomto prípade je vitamín C zničený, ale väčšina ďalších prospešných látok zostáva nezmenená.

Predúprava koreňových plodín a spôsob extrakcie šťavy z hlinenej hrušky zodpovedajú vyššie opísanej klasickej technológii receptov.

Výsledná šťava sa varí na strednom ohni 20 minút a potom horák vypne. Opustenie sirupu po dobu 3 hodín sa opakuje. Hotový sirup je balený vo fľašiach a pevne priskrutkovaný.

V prvom prípade je konzervačným prostriedkom citrónová šťava av druhom - dlhodobom tepelnom spracovaní.

Ako užívať topinambour sirup

Hruškový sirup je vynikajúce sladidlo. Pridáva sa do dezertných jedál alebo ich sladí nápojmi. Na terapeutické a profylaktické účely sa sirup aplikuje v 1 polievkovej lyžici 30 minút pred jedlom.

Topinambur vám pomôže s akými problémami sa bude zaoberať, video z kanála vám povie"Gordeeva Live"

Ako a koľko skladovať sirup

Sirup z topinambur sa skladuje na chladnom mieste šesť mesiacov. Banky a fľaše, v ktorých sa naleje hotový sirup, podliehajú povinnej sterilizácii parou. Kryty - var.

Malé množstvá sirupu z jeruzalemských artičokov sa najlepšie uchovávajú v chladničke. Pre vaše zdravie a zdravie vašej rodiny sa vždy odporúča sirup z jeruzalemských artičokov.