Šípkový sirup: recepty na výrobu šípkového sirupu z rôznych častí rastliny - ovocie, lístky a listy

Ako je známe, všetky časti divokej ruže majú užitočné vlastnosti: korene, zelenú hmotu, kvety a samozrejme ovocie. Najobľúbenejšie v používaní, a to ako na kulinárske, tak aj na domáce liečebné účely, menovite bobule šípok. Všade v lekárňach nájdete zázračný elixír - šípkový sirup. Je to o ňom dnes a budeme hovoriť. Vybrali sme pre vás recepty na prípravu šípkového sirupu z rôznych častí závodu. Dúfame, že pre Vás nájdete ideálnu možnosť.

Zloženie: okvetné lístky šípok, listy šípky, šípky, cukor, šípka Záložka Čas: Jeseň

Obsah

  • 1Ako a kedy zbierať suroviny
  • 2Recepty na lahodný dezert a drogy
    • 2.1Šípkový sirup
    • 2.2Šípkový suchý ovocný sirup
    • 2.3Sirup z okvetných lístkov
    • 2.4Sirup zo šípkových listov
  • 3Aromatizácia sirupu

Ako a kedy zbierať suroviny

Rôzne časti rastliny sa zbierajú v rôznych časoch.

Napríklad, okvetné lístky sa zbierajú v júni, keď sú puky úplne rozkvitnuté. Sú rezané priamo z kríka, bez trhania hlavy.

Zelení sa znižujú od júla do augusta. V tomto okamihu sú listy stále jemné a zelené. Nie je nutné rezať iba z jednej rastliny. Na to, aby ker plne niesol ovocie, potrebuje dostatokmnožstvo zelenej hmoty.

Plody sa zbierajú od augusta do októbra. Bobule sú veľmi vytrvalé, takže ich možno vziať aj z krovia zamrznutého mrazom.

Recepty na lahodný dezert a lieky

Šípkový sirup

  • čistá voda - 800 mililitrov;
  • šípky - 500 gramov;
  • granulovaný cukor - 500 gramov.

Predúprava bobúľ spočíva v praní, triedení a čistení. Ošúpajte bobule ručne alebo malým nožom. Z každého ovocia sa opatrne odrežú oddeľky a zvyšok stonky.

V malom hrnci varte pol litra vody a prečistený produkt tam položte. Nádobu zakryte vekom a prikryte teplým uterákom. Dogrose musí čakať asi 30 minút.

Potom sa bobule rozdrvia tolkushkou alebo vidličkou. Kaša by mala stáť ešte 15 minút.

Kým sa dogrose napije, pripravte si sirup zo zvyšných 300 mililitrov vody a 400 gramov cukru. Zložky sa varia 10 minút až do zhustnutia. V konečnom štádiu sa filtrovaná infúzia ovocia pridá do sirupu a všetko sa zmieša. Hotový sirup sa naleje do čistej nádoby a uskladní sa v hlavnom priestore chladničky až 1 mesiac.

Ak sa plánuje dlhodobé uchovávanie sirupu, potom sa hmota varí 4-5 minút a naleje sa do čistých plechoviek. Treba však mať na pamäti, že dodatočné tepelné spracovanie výrobku zabije veľké množstvo vitamínu C.

Kanál Radhika predstavuje vašu pozornosťUniverzálny recept na výrobu sirupu z akýchkoľvek bobúľ

Šípkový suchý ovocný sirup

  • voda - 1 liter;
  • sušené šípky - 200 gramov;
  • granulovaný cukor - 700 gramov.

Suchá ruže sa umyje vo vlažnej vode a vloží sa do hrnca. Bobule zalejeme vriacou vodou a varíme s vekom zatvoreným 25 minút. Bez otvorenia nádrže vypnite oheň a zakryte misku hrubou tkaninou. Bobule musia byť riadne trvať. Stačí tri až štyri hodiny. Po tomto infúznom filtri a pridajte k nemu predpísané množstvo granulovaného cukru. Sladká hmota sa musí zahrievať. Bude to trvať asi 15-20 minút.

Televízny kanál Life Hack predstavuje recept na výrobu šípkového nápoja, ktorý môže slúžiť ako vynikajúci základ na výrobu sirupu

.

Sirup z okvetných lístkov

  • čistá voda - 1 liter;
  • čerstvé šípky - 50 gramov;
  • granulovaný cukor - 700 gramov.

Sirup pripravený z lístkov šípky je prekvapivo voňavý. Po zbere by sa mali recyklovať, inak zmiznú. Vodné procedúry pred varením sa tiež neodporúčajú.

Jemná ružová hmota sa ponorí do vriaceho cukrového sirupu, ktorý sa varil najmenej 5 minút. Požiar sa potom okamžite vypne a nechá produkt vylúhovať pol dňa. Ochladená nádoba sa nechá prejsť sitom a opäť sa úplne varí. Horúca kvapalina je balená v plechovkách alebo fľašiach a pevneotočte uzávery.

Sirup zo šípkových listov

  • voda - 400 mililitrov;
  • čerstvé listy šípky - 1 kilogram;
  • granulovaný cukor - 1 kilogram;
  • kyselina citrónová.

Větvičky zo zozbieraného lístia sa neodstránia. Pred varením sa opláchne studenou vodou a vytriedi sa.

Vložte zelenú hmotu do panvice a nalejte ju vriacim cukrovým sirupom. Nádoba sa prikryje vekom a asi pol hodiny sa udržiava sladká infúzia. Potom sa kryt odstráni a hmota sa prefiltruje. Sirup sa opäť položí na horák a uvedie do varu. Opakuje sa postup so zaplavením listov.

Potom, čo sa hmota pod vekom po druhýkrát naplnila, sirup sa prefiltroval a zahrieval na ohni. Trvá to asi 15 minút.

Aromatizácia sirupu

S cieľom diverzifikovať chuť pokrmu sa do sirupu počas varenia pridáva kúsok čerstvého koreňa zázvoru, špetka škorice alebo citrónová šťava.

Zlepšenie liečebného účinku a dodanie osviežujúcemu sirupu pomôže hlavnému výrobku pridať čerstvú mätu alebo medovky.