Šípková šťava - ako ušetriť vitamíny na zimu

Mnohí ľudia vedia, že divoké ruže sú veľmi užitočné a vo svete neexistuje také ovocie, ktoré by sa dalo porovnať s divokou ruží v množstve vitamínu C na 100 gramov výrobku. V tomto článku budeme hovoriť o zbere zdravej šťavy zo šípky.

Zloženie: kyselina citrónová, cukor, šípka Čas záložiek: Jeseň

Šípka sa často suší na zimu a potom sa z nej vyrábajú odvar. Samozrejme, to je tiež užitočné, ale žiadny odvar nemožno porovnať so šťavou z čerstvého šípky. Ak chcete ušetriť všetky vitamíny a užitočné prvky, musíte zber šťavy z čerstvých šípky.

Na tieto účely je lepšie brať do úvahy kultúrne odrody. Sú oveľa väčšie a to uľahčuje čistenie, ale zloženie vitamínov, ktoré majú, je takmer identické.

Zvážte dva spôsoby výroby šťavy zo šípky. Líšia sa v príprave a skladovaní a môžete si vyskúšať obidva spôsoby, ako si vybrať ten najlepší pre seba.

Obsah

  • 1Šípková šťava bez cukru
  • 2Šípková šťava s cukrom

Šípková šťava bez cukru

  • 1 kg šípov;
  • 1 pohár vody;
  • kyselina citrónová 5 g.

Umyte boky. Odstráňte stonku a nádobu a rozrežte ovocie na polovicu.

Nie je potrebné odstrániť semená. Ohrejte vodu v panvici s hustým dnom, nalejte ošúpané boky a priveďte ich do varu a vypnite sporák.

Teraz potrebujeme pokryť banku,Môžete dokonca zabaliť, takže vývar je naplnený. V priemere to trvá 3-4 hodiny, po ktorých musíte vypustiť šťavu cez cedník s veľkými bunkami a druhýkrát cez gázu. V samom srdci psa sa zdvihol taký roztomilý, ale je to len zdanlivo roztomilé. Pre niektorých to spôsobuje ťažkú ​​alergickú reakciu a je lepšie byť v bezpečí.

Výslednú šťavu vypustite do hrnca, pridajte kyselinu citrónovú a priveďte do varu.

Nie je potrebné variť divokej ruže šťavy, 2-3 minúty varu je dosť, a môžete naliať do pohárov s viečkami.

Aj keď sme pre tento recept pripravili šťavu s vodou, stále sa ukáže, že je príliš koncentrovaná a nemožno ju vypiť v čistej forme. Zrieďte ju vodou alebo inou šťavou v pomere 1: 1 a potom nebudete mať predávkovanie vitamínmi.

Keďže táto šťava neobsahuje cukor a je prakticky bez konzervačných látok, skladujte ju na chladnom mieste maximálne 10 mesiacov. Je možné predĺžiť dobu použiteľnosti, ak varíte šípkový sirup.

Šípková šťava s cukrom

Tradiční liečitelia neodporúčajú používanie cukru a odporúča sa, aby ho nahradili medom, ale v tomto prípade je potrebný cukor. Táto metóda je podobná receptu na výrobu šípkovej marmelády, ale tu máme len šťavu.

Umyte boky, odlúpnite nádobu a chvost, odrežte a úplne odstráňte semená fuzzom.

Ovocie vložte do hrnca a zalejeme vriacou vodou po dobu 3 - 5 minút, potom by mala byť voda vypustená.

Nalejte pár do čistej 1 litrovej nádoby.lyžice cukru, potom položiť vrstvu divokej ruže. Opláchnite ho cukrom a šípkou. Ram vrstvy a stoh je, kým sa nedostanete na vrchol. Zatvorte nádobu s plastovým vekom a dajte nádobu do chladničky.

Po 5-7 dňoch uvidíte, že sa cukor roztopil a nádoba sa naplnila šťavou. Vypustite šťavu do fľaše a tiež ju uložte do chladničky.

S touto metódou sa šťava skladuje maximálne jeden mesiac, ale ak ju zmrazíte, poteší vás celú zimu.

Pozrite si video o tom, ako vyrobiť šípkovú šťavu: