Puree marmeláda: ako variť doma - všetko o kaši

Marmeládu možno vyrábať z džúsov a sirupov, ale vo väčšine prípadov sú základom domácich dezertov zemiaková kaša z plodov, ovocia a zeleniny, ako aj hotové konzervované ovocie a bobule pre dojčenskú výživu. V tomto článku budeme hovoriť viac o príprave šťouchanej marmelády.

Zložky: agar-agar, detské pyré, želatína, pektín, pyré, cukor Čas na záložku: Celý rok

Obsah

  • 1Aký druh zemiakovej kaše môže vyrábať marmeládu
    • 1.1Berry pyré
    • 1.2Ovocné pyré
    • 1,3Zeleninové pyré
    • 1.4Detské pyré
  • 2Ktoré zahusťovadlo použiť
  • 3Ako vyrobiť marmeládu zo zemiakovej kaše
    • 3.1Prírodná marmeláda
    • 3,2Na agare
    • 3.3O želatíne
    • 3.4Na pektíne

Aký druh zemiakovej kaše môže vyrábať marmeládu

Berry pyré

Marmeláda vyrobená z bobúľ sa ukazuje ako veľmi chutná. Základ môže slúžiť bobule šťavy a zemiakovej kaše. Na prípravu týchto plodov sa bobule s hustou kožou (ríbezle, čierne čučoriedky, egreše a iné) pred pár minútami rozparkovali, aby sa pokožka mohla roztrhnúť. Bobule, ako sú maliny, moruše, čučoriedky, jahody, prinášajú do zemiakovej kaše zemiaky bez predchádzajúceho tepelného spracovania.

Nezabúdajte, že pred rozsekaním bobúľ v zemiakovej kaši musíte vykonať ich predbežné spracovanie -umyť, triediť, odstraňovať sepals a odpadky.

Hotová pyré sa pred pridaním zahusťovadiel prefiltruje cez sito, aby sa odstránili zvyšky koží a malých kostí.

Ovocné pyré

Umyté ovocie sa ošúpa. Ovocie s hustou dužinou (jablká, hrušky) sa varí v malom množstve vody alebo sa pečie, kým nie je v rúre mäkké, a potom sa rozomelie. Mäkké ovocie (banány, kivi, ananás) preráža mixér ihneď po čistení.

V prípade potreby sa ovocná hmota nechá prejsť jemným sitom.

Zeleninové pyré

Hlavnou zeleninou na výrobu marmelády je tekvica. Pred purirovaniya je tepelne spracované na mäkkosť. Na to môžete použiť rúru alebo parný hrniec. Čas pripravenosti tekvice sa pohybuje od 20 do 45 minút a závisí od veľkosti krájania tekvice a spôsobu jej prípravy.

Zmäkčené kusy sa rozomlievajú miešačom tak, aby sa pyré čo najviac homogenizovalo.

Detské pyré

Najjednoduchší spôsob, ako vyrobiť kašovú marmeládu, je použiť hotové ovocie a ovocné pyré na detskú výživu. Tu je výber jednoducho obrovský. Výrobcovia ponúkajú ako jednotlivé produkty, tak aj rôzne druhy ovocia a bobuľovín.

Ktoré zahusťovadlo použiť

Ovocné želé z ríbezlí, divokej ruže, jarabiny, jabĺk, marhúľ, broskyne a tekvice sa môžu variť bez ďalších želírovacích činidiel. Je to kvôli prítomnosti v nichprírodný pektín.

Práškové zahusťovadlá, ako je agar-agar, želatína alebo jablkový pektín, sa pridávajú do rmutu z iných produktov.

Ako vyrobiť marmeládu zo zemiakovej kaše

Prírodná marmeláda

Ovocie bohaté na pektín sa zomelie cez sito, pridá sa cukor a zapáli sa. Hmota sa varí, kým sa nezhustí, a potom sa rozprestrie na podnosy s vysokými stenami. Vrstva zemiakovej kaše by nemala prekročiť 20 milimetrov. Kaša sa suší pri teplote miestnosti aj v sušiarni pri minimálnej teplote.

Na agarovom agare

Na 500 mililitrov akéhokoľvek pyré vezmite 1,5 - 2 polievkové lyžice agar-agarového prášku. Zahusťovadlo nalejte 80 mililitrov vody a dajte čas na napučiavanie 10 až 15 minút, zatiaľ čo zemiaky na kaši sa zapália a pridá sa cukor. Množstvo cukru závisí od toho, ktoré produkty sú kašovité. Ak je hmota pustovat podľa chuti, potom môžete pridať ½ lyžičky kyseliny citrónovej alebo stlačiť pár lyžičiek prírodnej citrónovej šťavy. Po úplnom rozpustení cukru sa do pyré pridá agar-agar a zmes sa varí za stáleho miešania ďalšie 2 až 3 minúty.

Hotová marmeláda je rozložená vo formách lemovaných lepiacou fóliou alebo pergamenom, alebo natretá rastlinným olejom.

Marmeláda sa pri izbovej teplote naplní do 1 - 2 hodín. Fotoaparát hlavného oddelenia chladničky pomôže tentoraz zrýchliť.

O želatíne

Množstvo želatíny sa vypočíta z výpočtu: 1 polievková lyžica na 200 gramovkvapalina. V súlade s týmito odporúčaniami, pre 400 gramov akéhokoľvek pyré, budete potrebovať 2 polievkové lyžice jedlej želatíny. Prášok sa rozpustí v 50 ml vody a nechá sa 30 minút.

Potom sa napučaná hmota zavedie do horúcich zemiakových kaši, zriedených cukrom. Hlavná kvapalina neprivádza k varu, inak marmeláda nebude chytiť.

Po úplnom rozpustení želatínových kryštálov sa hmota naleje do marmeládových foriem. Aby bol dezert silnejší, kontajnery sa posielajú do chladničky 2 - 2,5 hodiny.

Pozrite si video z kanálu "Happy Smile" o varení domácej marmelády z jablkovej omáčky

O pektíne

Pektín sa pred pridaním do predvarenej zemiakovej kaše zmieša s malým množstvom cukru. Potom sa naleje do horúcej hmoty a varí sa 5 minút.

Podiel prášku: 50 gramov pektínu na kilogram ovocnej hmoty.