Púpava sirup: základné spôsoby varenia - ako vyrobiť domáci med z púpav

Púpava sirup rastie na popularite. Tento dezert sa tiež nazýva med kvôli jeho vonkajšej podobnosti. Púpava sirup sa samozrejme líši od medu, ale prakticky neprináša jeho prospešné vlastnosti. Použitie drogy púpavy ráno na 1 lyžičku, pomôže vyrovnať sa s vírusmi a rôzne prechladnutia. Tento sirup tiež pomáha normalizovať trávenie a metabolizmus. Ľudia, ktorí trpia chorobami pečene a žlčníka, používajú púpavový med ako preventívne opatrenie a počas exacerbácie.

Zloženie: voda, kyselina citrónová, púpava, cukor Čas do zálohy: Pružina, Leto

Obsah

  • 1Ako a kedy zbierať púpavy na sirup
  • 2Dva spôsoby prípravy celého pupenového sirupu
    • 2.1Metóda jedna
    • 2.2Metóda 2
  • 3Metódy zberu púpavkového sirupu z okvetných lístkov
    • 3.1Metóda jedna
    • 3.2Metóda 2
  • 4Púpavkový dezert s aromatickými prísadami
  • 5Ako skladovať sirup

Ako a kedy zbierať púpavy na sirup

Príprava surovín na prípravu sirupu sa vyrába koncom mája a začiatkom júna. Zberné miesta by mali byť šetrné k životnému prostrediu, vzdialené od hlučných diaľnic a výrobných závodov.

Zbierajte iba hlavy kvetov,ich roztrhnutie čo najbližšie k základni nádoby. Spracovanie surovín by malo začať čo najskôr, hneď po odbere. Už po 1 - 2 hodinách sa trhané hlavy začnú zatvárať, čo znemožňuje ich čistenie zo zelenej časti.

Ponúkame Vám výber z niekoľkých základných receptov, v ktorých sa sirup pripravuje z lúpaných lístkov a celých pukov.

Dva spôsoby prípravy celého sirupu

Tento recept zahŕňa použitie neošetrených kvetenstiev. Hlavná vec, že ​​kmeň bol odstránený až na hlavu. Zber úrody sa umyje vo viacerých vodách. Pred varením sú kvety namočené v studenej vode, takže horkosť z púpavovej šťavy je preč.

Metóda jedna

  • kvety - 300 kusov;
  • cukor - 1 kilogram;
  • voda - 1 liter;

Kvety sa nalejú vriacou vodou a varia sa 25 minút pri minimálnom výkone horáka. Veko musí byť pevne zatvorené. Po uplynutí nastaveného času sa oheň vypne a hmota sa na jeden deň nechá pod kapotou. Infúzia púpavy počas tejto doby získa tmavo bohatú farbu. Kvety sa odstránia tak, že ich dobre vytlačíte a kvapalina sa prefiltruje cez najmenšie sito.

Potom sa do bujónu pridá cukor. Kvapalina sa varí na strednom ohni asi 20 minút až do zhustnutia.

Metóda 2

Počet zložiek zostáva nezmenený, iba technológia sa mení. Premyté púčiky sa nalejú studenou vodou a zapália sa. Po varení prikryte misku vekom a pomaly duste.zahrievanie 50 - 60 minút. Bujón sa nechá vychladnúť 3 až 4 hodiny. Obsah nádoby sa filtruje a tráva sa dobre vylisuje. Sirup je ochutený cukrom a varený na miernom ohni 1 - 2 hodiny.

Valentina Sidorova vám predstavuje detailný recept na výrobu púpavkového sirupu z celých pukov

Metódy zberu púpavkového sirupu z okvetných lístkov

Sirup vyrobený z okvetných lístkov je najviac podobný medu, pretože má svetložltú farbu.

Zozbierané puky sa premyjú a vysušia na uterákoch, pretože okvetné lístky sa lepšie odstránia zo suchých hláv. Môžete to urobiť s malými nožnicami alebo ručne. Odrežte okvetné lístky tak, aby boli zarovnané s nádobou.

Metóda jedna

  • púčiky púpavy - 400 gramov;
  • voda - 500 mililitrov;
  • cukor - 1 kilogram.

Najprv pripravte sirup, miešajte a ohrievajte cukor a vodu na ohni 10 minút. V zahustenej hmote dajte okvetné lístky bez zelenín a varte ich 15 minút. Požiar sa vypne a viskózna hmota sa nechá úplne vychladnúť. Aby bol sirup transparentný, prechádza cez sito a zvyšný koláč sa používa pri varení želé.

Metóda 2

Počet zložiek zodpovedá predchádzajúcemu receptu.

Okvetné lístky sa nalejú 250 ml vody a varia sa pri minimálnom ohreve počas 3 až 4 minút. Potom sa hmota odoberie pod vekom 8 až 10 hodín. Potom sa vývar naleje cez jemné sito alebo tenká tkanina.

Zo zvyškov vody a. \ TCukor varený hustý sirup. V horúcej tekutine, pridajte púpava vývar, a variť všetky minúty 10 - 15 cez nízke teplo do medu-ako stave.

Kanál Užitočné tipy sa s vami rád podelí o recept na výrobu púpavového medu

Púpavkový dezert s aromatickými prísadami

Sirup sa môže pripraviť s použitím ďalších príchutí a produktov. Môžu to byť klinčeky, vanilka, škorica, koreň zázvoru, mäta, melissa, citrón alebo pomarančový džús. Do misky sa pridávajú v štádiu priameho varenia byliny.

Počet výrobkov sa odoberá v závislosti od vašich preferencií. Ak sa sústredíte na objemy zložiek v receptoch, o ktorých sa hovorí vyššie, budete potrebovať nasledujúci počet chutí:

  • 1/3 lyžičky mletej škorice alebo 1 tyčinky kôry;
  • 1/3 zázvorového prášku alebo 2 kolesá čerstvého koreňa;
  • vanilkový cukor je potrebné vziať asi ½ čajovej lyžičky alebo prírodného vanilínu na samom hrote noža;
  • k chuti sa pridá suchá mäta alebo melissa;
  • citrón alebo pomaranč stačia na 1 strednú vzorku.

Neuvádzajte všetky doplnky spolu. Vyskúšajte púpavový sirup s každou zložkou individuálne a vyberte si tú správnu kombináciu pre seba.

Ako skladovať sirup

Teplý dezert púpavy sa naleje do čistých sterilných nádob a pevne sa uzavrie viečkami. Uchovávajte takýto výrobok v chladničke alebo v pivnici. Čas použiteľnosti - 1 rok.

Sirup môžete naliať do plastových ľadových foriem a použiť mrazené sladké kocky, aby ste vyrobili rôzne koktaily.