Prospešné vlastnosti petržlenu a kontraindikácie. Čo je užitočná petržlenová vňať pre mužov a ženy a zber petržlenu na zimu.

Grécko sa môže oprávnene považovať za rodisko petržlenu. Starí Gréci ho používali hlavne ako dekoratívne rekvizity počas náboženských obradov. Víťazi športových súťaží boli ocenení vencami tkanými z petržlenovej zelene. Rovnakým vencom sa venovali blízki.

Zloženie: petržlen

Ani sviatky, ani pohreby nemohli byť bez petržlenu. A iba Rimania oceňovali chuť petržlenu a začali ju používať pri varení. Postupom času sa objavili prospešné vlastnosti petržlenu a začali sa používať ako lieky.

Foto: Petržlen v záhrade.

V Európe sa petržlen stal obľúbeným za pomoci cisára Karola Veľkého. Po vyhodnotení nutričných a liečivých vlastností petržlenu vydal vyhlášku, podľa ktorej ju bolo potrebné pestovať v kráľovských záhradách, ako aj na panstve. Dá sa povedať, že v tomto období sa objavili prvé kulinárske recepty s petržlenovou vňaťou.

Petržlen je veľmi užitočný pre mužov a ženy. Koniec koncov, obsahuje veľký zoznam minerálov a vitamínov.

Podľa obsahu vitamínu C, petržlen predbehol aj citrón. V ňom je to 4 krát viac ako v tomto zámorskom ovocí. Dvojitý denný príjem vitamínu C a provitamínu A je obsiahnutý iba v 100 gramoch petržlenu. A pokiaľ ide o vitamín A, petržlen sa blíži k mrkve. Je tiež bohatý na vitamíny B 1 a B 2, PP a E. V odvar z petržlenu je veľa solí vápnika, horčíka, fosforu a železa.

V zložení petržlenu esenciálneho oleja a kyseliny listovej. Petržlen je výborný diétny výrobok s približne 4% bielkovín a 7% cukru.

Priaznivé vlastnosti petržlenu sú nepochybné, kontraindikácie sú veľmi malé. Petržlen nemôže byť použitý v prítomnosti chorôb ako je nefritída, dna, akútna cystitída. Petržlen je kontraindikovaný vo veľkých množstvách tehotným ženám.

Foto: Petržlen.

Vedomosti o prospešných vlastnostiach petržlenu k nám prišli z dávnych čias. Na ošetrenie sa používajú nielen petržlenové listy, ale aj liečivé možnosti jeho koreňov. Robia rôzne čaje a infúzie. Používa sa ako čerstvý a suchý petržlen.

Niektoré ďalšie užitočné vlastnosti petržlenu - to doplní zásoby železa dobre, je afrodziak, kvôli obsahu apigenín v ňom, pomáha v boji proti rakovine. Tiež petržlen je známy ako choleretic a antifebrile agent. Jej schopnosť zlepšovať chuť k jedlu a liečiť rany je vítaná. Ďalšia petržlen môže pomôcť z uštipnutia komármi, stojí za to utierať pokousané miesto listom petržlenu a zápal prechádza.

A ako dobre to pomáha so začiatkom chladu. Šoková dávka - niekoľko lúčov denne, spolu s množstvom nápoja nebude úplne chorá.

Zmrazovanie je najjednoduchší a nie drahý spôsob zberu petržlenu na zimu. Keď sú zmrazené, vitamíny v ňom obsiahnuté sú zachované, ale samozrejme korenistá aróma zelene.

Ďalším obľúbeným spôsobom zberu je sušenie.petržlen na zimu.

Existuje iný spôsob zberu zelene na zimné solenie. Táto metóda sa častejšie používa na zber petržlenu, kôpru, bazalky. Dobre umývaná a sušená petržlenová vňať pevne umiestnená v sklenených nádobách, posypaná soľou, zároveň sa musí pevne stláčať, až kým šťava nevynikne. Banky naplnené zelenými sú uzavreté viečkami. Skladujte pri teplote nie vyššej ako 1-2 stupne.