Pite paradajkovú šťavu na zimu - dva recepty na domácu paradajkovú šťavu

Mors z paradajok sa pripravuje trochu inak ako obyčajná paradajková šťava. Ale, rovnako ako paradajková šťava, môže byť použitý ako borščový olejový obväz alebo varenie hlavných jedál. Aký je rozdiel medzi šťavou a ovocným nápojom? Po prvé - chuť. Paradajková šťava je kyslejšia a táto chuť má svojich fanúšikov, ktorí dávajú prednosť šťave, ale nie šťave.

Zloženie: paradajky, soľ Čas záložiek: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Starožitný recept na paradajkovú šťavu
  • 2Moderná metóda varenia paradajkovej šťavy

Antický recept na paradajkovú šťavu

Podľa tohto receptu morov sa naše babičky-prababičky pripravovali, keď neexistovali chladničky, a len veľmi málo ľudí počulo o pasterizácii. Je to pomerne jednoduchý recept, ale ovocný nápoj je úžasný. Pikantné, kyslé - to je presne to, čo potrebujete na riedenie nejasnosti akéhokoľvek pokrmu.

Na prípravu ovocných nápojov sú potrebné len zrelé paradajky. Prebytočné a zelené by mali byť vyňaté z produkcie a použité na varenie adzhiki.

Paradajky by sa mali umyť, narezať na dve časti a odstrániť pevné uchytenie stonky.

Potom sa paradajky umiestnia na panvicu vo vrstvách a pokropia sa hrubou soľou. A tak vrstvu po vrstve, až kým nevyplníte celú panvu.

Teraz musíme na paradajky dať drevený kruh a vyvinúť naň tlak. V tomto stave musia paradajky prežiť aspoň 3 dni na teplom mieste.Keď sa na vrchu objaví šťava s penou a objaví sa špecifický kyslý pach, môže byť odtlačok odstránený a panvica sa vyberie do pivnice, pokrytá silnou tkaninou.

Podľa potreby sa džbán odoberie šťavou s plátkami paradajok, rozstrapká sa cez sito a použije sa podľa plánu.

Teraz sa táto metóda mierne zlepšila, pretože nie každý má suterén, alebo pivnicu a je potrebné skladovať polotovary.

Moderná metóda varenia paradajkovej šťavy

V tomto prípade by sa mali použiť rovnaké výberové kritériá pre paradajky ako v predchádzajúcom recepte.

Umyte paradajky, nakrájajte ich na vhodné kúsky a otočte ich cez mlynček na mäso spolu s kožou. To je dôležité! Koniec koncov, je v koži, ktorá obsahuje enzýmy potrebné na kysnutie.

Výslednú šťavu vypustite do fľaše, asi 2/3 pohárov. Obal je obrúsky a miesto na teplom mieste na pár dní. Keď sa na vrchu šťavy vytvorí „uzáver“ peny, môže sa prerušiť kysnutie a môže sa vykonať ďalšia príprava paradajkovej šťavy na zimu.

V prípade potreby môžete šťavu trieť cez sito, aby ste sa zbavili semien a šupiek, ale to nie je nevyhnutné. Vypustite šťavu v hrnci, pridajte soľ a priveďte do varu. Paradajková šťava by mala byť varená, periodicky odstraňovať penu, kým sa prestane objavovať. Zvyčajne je to 20-25 minút na nízkej teplote.

Teraz môžete šťavu z paradajok vyhrabať, rovnako ako obyčajná paradajková šťava.

Nalejte ju do sterilizovaných fliaš, zatvorte viečka (plastová nádoba) a môžete ich okamžite odniesťchladné miesto pre zimné skladovanie.

Pozrite si video o tom, ako vyrobiť paradajkovú šťavu na zimu: