Parná sterilizácia doma: ako správne sterilizovať nádoby a sterilizačné zariadenia

Treba poznamenať, že sterilizácia parou doma, presnejšie para pomocou panvice alebo kanvice, je najspoľahlivejšia, najspoľahlivejšia a najstaršia metóda sterilizácie nádob. Ako sterilizovať banky parou?

Na začiatok je jednou z nevýhod tejto metódy, že na sterilizáciu sú potrebné špeciálne zariadenia. Okrem panvice, ktorá bude variť vodu, budete potrebovať špeciálne veko s jedným alebo viacerými otvormi.

Môžete tiež použiť zariadenia na sterilizáciu plechoviek, ako je kovová mriežka z rúry alebo grilu, sita alebo inej zátky, aby sa nádoba udržala na varnej panvici. Čas sterilizácie a počet súčasne spracovaných plechoviek závisí od konštrukcie sterilizačného zariadenia.

Foto. Zariadenia na parné sterilizačné plechovky.

Teraz odpovieme na otázku: koľko času a ako správne sterilizovať poháre.

V závislosti od veľkosti plechovky sa čas sterilizácie pohybuje od 5 do 15 minút.

Či je sterilizácia správna, by sa malo určiť na základe prítomnosti kvapiek pary na stenách plechovky. Para by mala prúdiť rovnomerne.

Dokončovanie, pripomíname, že sterilizácia plechoviek parou bude zbytočná, ak nie sú kryty sterilizované. Preto pred uzavretím naplnených pohárov by sa veko malo tiež držať 2-3 minúty vo vriacej vode alebo 5 minút nad parou.