Ovocný nápoj z rakytníka: rôzne možnosti varenia - ako rýchlo a jednoducho vyrobiť ovocnú šťavu z rakytníka v zime av lete

Morse je kombináciou cukrového sirupu a čerstvo vylisovaných bobúľ alebo ovocných štiav. Aby bol nápoj čo najbohatší s vitamínmi, šťava sa pridáva do už mierne chladeného sirupu. Ide o možnosť varenia s použitím klasickej technológie. My v tomto článku sa pokúsime povedať o iných spôsoboch prípravy ovocných nápojov. Ako hlavnú zložku použijeme rakytník.

Zloženie: pomaranč, voda, brusnice, med, rakytník, ) mrazený rakytník, rakytník, cukor Čas na záložku: Celý rok

Strom rakytníkový dosahuje výšku štyroch metrov, ale hlavnou ťažkosťou pri zbere najužitočnejších plodov nie je výška kríka, ale ostré a dlhé tŕne, ktoré sa nachádzajú na konároch s ovocím. Moderné chovatelia ponúkajú moderné odrody sadeníc, ktoré nemajú tento "akútny" nedostatok. Ak je strom stále veľmi malý a nedáva veľkú plodinu jantárových plodov, rakytník je možné zakúpiť na trhu s potravinami alebo v obchode, či už čerstvom alebo mrazenom.

Obsah

  • 1Aký druh bobúľ použiť
  • 2Príprava bobuľovín
  • 3Morseove recepty
    • 3.1Klasická verzia so sirupom na varenie
    • 3.2Ľahká cesta s medom bez sirupu na varenie
    • 3.3Zimná verzia mrazených bobúľ
        \ t
      • 3.3.1S predbežným rozmrazovaním
      • 3.3.2Bez odmrazovania
    • 3.4Rakytník a brusnice
    • 3.5S pomarančmi
    • 3.6Koncentrované mory s nachladnutím
    • 3.7Mors z džemu
  • 4Ako skladovať šťavu z rakytníkov

Aký druh bobúľ použiť

Rakytník rakytníkový dozrieva v auguste až septembri. Po zbere sa bobule rýchlo kulhá, takže by sa mali čo najskôr spracovať na ovocné nápoje, ovocné nápoje alebo džem. Ak sú v pivnici počas zimy pozoruhodne uložené džemy a kompóty, potom by sa mal džús vypiť buď ihneď alebo počas prvého odtoku po príprave. Preto sa odporúča zmraziť časť bobúľ tak, aby v zime av mimosezónnych mesiacoch bola možnosť kedykoľvek pripraviť šťavu z rakytníkov pre seba a pre svojich blízkych. Správne s mrazeným rakytníkom rakúskym vám poskytne vitamíny počas celého zimného obdobia.

Nezáleží na tom, aké bobule budete používať, ovocná šťava z rakytníka rakytníka bude rovnako chutná a zdravá.

Príprava bobúľ

Čerstvé ovocie sa triedi, odstraňuje vetvičky a listy. Stopku nemožno rezať. Keď sa používa cedník, rakytník sa opláchne pod vodovodným kohútikom a nechá sa nejaký čas stáť a čaká na odtok prebytočnej tekutiny.

Ak boli plody zmrazené, potom nie je potrebné vykonať ďalšie manipulácie s prípravkom z rakytníka. Jediná vec, ak to vyžaduje recept, bobule je potrebné rozmraziť. Za týmto účelom sú plody ponechané na tanieri na stole 20-30 minút.

Morseove recepty

Klasická možnosť vareniasirup

Hlavnými zložkami tohto receptu sú kilogram rakytníka rakytníka, 3 litre vody a pohárov cukru. Bobule sú rozomleté ​​mixérom alebo rozdrvené zemiakovou kašou. Dort sa oddelí od šťavy pomocou jemného sita alebo rozrezanej gázy.

Súčasne zohrejte vodu s cukrom v hrnci. Na zrná rýchlo rozptýlené, sirup miešať s lyžičkou. Po začatí aktívneho varu sa koláč pridá na panvicu a po minúte sa požiar úplne vypne. Základ ovocného nápoja sa ponechá pod vekom 20 minút a potom sa prefiltruje. V sladkom sirupe pridajte vylisovanú šťavu, lisovanú v počiatočnom štádiu. Morse je pripravená! Na osvieženie nápoja sa do pohárov pridáva ľad. Spôsoby vlastnej prípravy kociek ľadu pre koktaily sú tu podrobne opísané .

Elena Bazhenova vo svojom videozáznamu rozpráva podrobne o varení nápoja z rakytníka

.

Ľahká cesta s medom bez sirupu na varenie

V prípade tohto receptu si vezmite pohár čistých plodov rakytníka rakytníka, 3 poháre vody (čisté, najlepšie fľaškové) a 4 polievkové lyžice medu.

Bobule sa rozomlievajú mixérom a prechádzajú cez jemné sito, pričom sa šťava stláča. Koláč zalejeme studenou vodou a dobre premiešame. Kvapalina zmení svoju farbu na svetlooranžovú. "Umytý" filtra filtra a vyhodiť. Čerstvo vylisovaná šťava a med sa pridávajú do vody. Morse sa dôkladne premieša a čaká na úplné rozpustenie zŕn včelieho produktu.

Zimná verzia mrazených bobúľ

\ t

Сpredbežné rozmrazovanie

Na prípravu morse vezmite 200 gramov bobúľ. Bobule sú rozmrazené. Polovica pohára vody sa pridá do rozmrazeného ovocia a dieruje sa mixérom, až kým sa hmota rakytníka úplne nerozdrví. Výsledná šťava sa filtruje cez tenkú vrstvu alebo sitko. V koncentrovanej šťave pridajte 3 polievkové lyžice cukru alebo prírodného medu a 2 šálky čistej vody. Morse sa mieša až do úplného rozpustenia sladidla a potom sa naleje do šarží.

Bez rozmrazovania

Rakytník riečny, 200 gramov, nalejte pohár vriacej vody. Hmota sa rozomelie mixérom a prefiltruje. V teplej šťave pridajte ďalšie 2 šálky vareného (a surového) a 3 polievkové lyžice granulovaného cukru. Po úplnom ochladení je šťava pripravená na podávanie. Počas obdobia ochorenia, na udržanie imunity, je cukor nahradený medom a šťava sa vypije vo forme tepla.

Kanál „Tomka Clever Girl“ vám predstavuje recept na ovocnú šťavu z rakytníkov z mrazených bobúľ

Rakytník a brusnice

\ t

Na tento recept sa používa čerstvé aj mrazené ovocie. Bobule v rovnakom pomere 100 gramov nalejeme pohár horúcej vody a okamžite rozdrvíme mixérom a prefiltrujeme. Ak mixér nie je po ruke, potom použite sito alebo tenké plátno, ale v tomto prípade musíte počkať 5-10 minút na zmrazenie mrazeného ovocia vo vriacej vode.

Koláč sa naleje do 2 šálok vody, „opláchne“ a znovu sa prefiltruje. Do vody sa pridajú 4 polievkové lyžice cukru a spočiatku vylisovaná šťava. Vzhľadom k tomu, brusnice sú kyslé bobule, môže byť množstvo cukruprispôsobte svojmu vkusu.

Pozrite si video z kanála Rychkova N o varení brusnicového rakytníka

S pomarančmi

Tento recept si bude vyžadovať pol pohára rakytníka a jedného veľkého pomaranča. Citrus starostlivo umyť. Pomocou špeciálneho strúhadla alebo noža odstráňte z polovice pomaranča tenkú vrstvu kôry. Samotné ovocie je ošúpané a buničina je rezaná kolieskami.

Bobule rakytníka a pomaranča sa melú v mixéri. Z ovocia a bobuľovú kašu vytlačiť šťavu, cez to cez jemný rošt alebo gázy tkaniny.

Zohrejte 3 šálky vody v hrnci. V strmej vriacej vode pošlite kôru a koláč z bobúľ a pomaranča. Uvarte základ pre ovocný nápoj 5 minút a potom ho prefiltrujte. V horúcom vývare pridajte 3 polievkové lyžice cukru, rozpustite ho miešaním a potom nechajte takmer úplne vychladnúť.

K ochladenému bujónu sa pridá ovocná šťava. Morse sa podáva na stôl s kockami ľadu, zdobené listom čerstvej mäty, ak je to žiaduce.

Koncentrované mors s nachladnutím

Keďže chladné obdobie zvyčajne klesá počas zimných mesiacov, liečivá šťava sa zvyčajne vyrába z mrazeného rakytníka.

2 veľké hrsti bobúľ nalejte ¾ šálky horúcej vody. Použitie mixéra masový dierovač do hladkého. Aby ste sa zbavili jamiek a kožiek bobúľ, hustá koncentrovaná šťava sa filtruje cez sito. Namiesto cukru je najlepšie použiť čerstvý med. Bude to stačiť 1 polievková lyžica.

Hlavné pravidlo: aby sa všetky užitočné látky uchovávali v medu, jehoby mala byť pridaná do šťavy, ochladená na teplotu 45-50 stupňov.

Užívajte tento nápoj raz denne, kým sa stav pacienta nezlepší. Množstvo prírodného lieku by sa malo vypočítať individuálne. Deti do dvoch rokov budú stačiť 1 lyžičku a dospelí - 100 - 150 mililitrov.

Morse from jam

Túto možnosť možno nazvať „babička“, pretože v tom čase, keď neexistovali žiadne veľké mrazničky, sa ovocné nápoje vyrábali hlavne z rôznych druhov džemu.

Na prípravu nápoja si vezmite 1 liter vody a pohár marmelády. Ak je zimný zber veľmi sladký, potom jeho množstvo môže byť upravené smerom dole. Hmota sa dôkladne premieša. Ak sa chcete zbaviť bobúľ, nápoj prechádza cez sito.

Ako skladovať šťavu z rakytníkov

Zdravý nápoj sa samozrejme najlepšie spotrebuje ihneď po príprave. Ale ak sa ukázalo, že množstvo zozbieranej morse je príliš veľké, potom by sa malo určiť v chladničke, ktorá ju pevne prikryje viečkom, a to na dobu nepresahujúcu 1,5 dňa.

Pozývame vás tiež, aby ste sa zoznámili so zaujímavými prípravkami z rakytníkov v zime: sirup z rakytníkov, džem z čerstvých bobúľ s tekvicou, šťava z rakytníkov a džem bez šťavy. pits.