Originálne recepty polotovary paradajok pre skúsených hostesiek

Paradajky v akejkoľvek forme - je to vždy dovolenka na stole. Príroda im dodala príjemný tvar, jasnú, veselú farbu, vynikajúcu textúru, sviežosť a samozrejme vynikajúcu chuť. Paradajky sú samé o sebe a ako súčasť komplexných jedál, ako sú šaláty a dusené mäso. Počas zimného jedla paradajky vždy pripomínajú leto. Každý ich miluje - doma aj hosťom. A preto sa vzácna milenka sama odmieta potešiť v sezóne, keď je veľa zeleniny, pripraviť niečo z paradajok do budúcnosti.

Zloženie: paradajky Čas na záložku: Leto

Doma je ľahké urobiť solené alebo nakladané paradajky, urobiť z nich vynikajúcu pastu alebo šťavu. Skúsené ženy v domácnosti pravdepodobne poznajú mnohé takéto recepty. Ponúkame nezvyčajné krok-za-krokom recepty pre originálne metódy konzervovania paradajok. Je to skvelá príležitosť na rozšírenie kulinárskeho zážitku a potešenie rodiny a priateľov počas zimného sviatku.

Obsah

  • 1Paradajky s medom a zelenou plnkou
  • 2Slané paradajky s jablkami
  • 3Šalát zo zelených paradajok so zeleninou
  • \ t
  • 4Paradajky z rôsolu
  • 5Paradajky vo víne
  • 6Paradajková omáčka
  • 7Tajomstvo konzervárenských paradajok

Paradajky s medom a zelenou plnkou

Je vždy veľmi zaujímavé diverzifikovať tradičné recepty s novými prístupmi a riešeniami. Pre originálny vkusmed budeme potrebovať zrelé paradajky, petržlen, čerstvý cesnak a marinádu. Pre neho 1 l. voda dať 2 polievkové lyžice. lyžice soli a 1,5-2 lyžice. lyžice medu.

Paradajky sa umyjú a narezú ich stonky. Cesnak a petržlen sa jemne nasekajú a touto zmesou začnú otvárať dieru v paradajkách, ktorá sa tvorí po odstránení stoniek. Všetky časti potrebné na marinádu sa spoja a privedú do varu. Hotové paradajky sa vložia do sterilizovaných pohárov a nalejú sa do vriacej marinády. Potom by ste mali počkať 10 minút, jemne vypustiť marinádu, znovu variť a naplniť poháre. Po tomto, polotovary s paradajkami môžu byť pokryté viečkami.

Chuť paradajok, plnená cesnakom a zelenými, osloví milovníkov pikantného občerstvenia. Jemná chuť a vôňa medu urobí z takejto prípravy obľúbenú domácu večeru.

Solené paradajky s jablkami

Je veľmi vhodné konzervovať paradajky s inou zeleninou, ovocím a bobuľami. Sú dokonale kombinované s uhorkami, mrkvou, repou, angreštom, slivkami a hroznom. No, a samozrejme, paradajky a jablká dokonale dopĺňajú. Iba jablká na takéto solenie je lepšie vybrať si pevnejšie a kyslejšie chuť. A ešte potrebujete pár klinčekov cesnaku, čerstvé alebo sušené vetvičky kôpru, bobkový list, nové korenie, klinčeky a marinádu. Pre neho, vziať 1 polievková lyžica. lyžicu soli a cukru so šmýkačkou na každých 1,25 litra vody. Jablká na konzervovanie je možné nakrájať na kúsky a plniť alebo nechať celé - podľa uváženia hostesky.

V spodnej časti plechovieknajprv dať všetky korenia, a potom vo vrstvách - paradajky a jablká na vrchol. Po dobu 5-10 minút nalejte obsah vriacej vody. Potom sa vypustí a naplní nádoby na krk, takže obsah pretečie, vriaca marináda. A okamžite upchať uzávery. Potom sa banky otočia, zabalia deku alebo uterák a nechajú vychladnúť.

Šalát zo zelených paradajok so zeleninou

\ t

Často sa stáva, že v lete v rukách hostesky je súčasne veľa rôznych druhov zeleniny. Z nich a zelených paradajok, môžete urobiť krásne a chutné miešaný šalát na zimu. Na to by ste mali použiť sladké papriky, cibuľu a mrkvu. Môžete tiež pridať kyslé jablká. Okrem toho budete potrebovať cesnak, koriander, bobkový list, nové korenie a korenie.

Zelenina na porciovaný šalát. Mrkva - v kruhoch, cibuľke - v polkruhoch, korenie - v slamkách. Potom sa paradajky a nakrájané jablká (nie stmavnúť) zmiešajú, nasolia a nechajú stáť 40 minút. V tejto dobe sa na dno plechoviek nachádza cesnak, korenie a bylinky. Potom pridajte zvyšnú nakrájanú zeleninu do zelených paradajok a jabĺk, všetko premiešajte a naplňte plechovky zmesou zeleniny. Zároveň je potrebné, aby boli mierne otrasené, takže zelenina v bankách je mierne podkopaná. Osobitne stláčajte zeleninovú zmes lyžičkou alebo rukami, inak by zelenina stratila svoj tvar a marináda nebude mať miesto.

Vo vriacej vode pridajte soľ a cukor (1,5 polievkovej lyžice s 1 jamkou) a 100 g jablka alebo jablka.obyčajný ocot. Horúca marináda sa naleje na plechovky s paradajkovým šalátom na vrchol a prikryje ich viečkami.

Vaječné paradajky

Tým, že robíte zber na zimu, môžete získať súčasne konzervovanú zeleninu a chutné želé. Okrem toho, okrem zrelých paradajok, použite želatínu (1,5 lyžice), rovnako ako 100 g octu, soli a cukru (1,5 lyžice) a 1 liter vody.

Želatína sa zriedi v malom množstve studenej vody a nechá sa napučať. Nakrájajte paradajky na polovice. Zelený petržlen, bobkový list, lúpané cesnakové klinčeky, koriander, nové korenie a korenie sú umiestnené na spodnej strane plechoviek. Ak je to žiaduce, tu môžete dať aj ríbezle, čerešne, chren a vetvičky s kôprom. Všetko záleží na chuti, ktorú chcete dať do konzerv. Paradajky sú umiestnené v pohári na vrchole zelene, ich umiestnenie do plátky dole.

Napučaná želatína sa zavedie do horúcej vody a nechá sa variť. Pridajte soľ, cukor a ocot, zamiešajte a znovu varte. Výsledná marináda so želatínou sa naleje do pohárov paradajok na vrch a zapečatí viečkami. V zime, pred podávaním, by mal byť v chladničke niekoľko hodín umiestnený pohár rôsolových paradajok.

Inna vám povie o inom variante domácich paradajok v želé vo svojom videu.

Paradajky vo víne

\ t

Paradajky získavajú vo vinárskom hrnci absolútne nezvyčajnú chuť a farbu. Pre tento typ konzervovania je veľmi vhodný nie príliš veľkýveľkosť odrôd paradajok "krém" a "čierny princ".

Na prípravu voňavého predvalku sa na dno nádoby umiestni zelené a korenie.

Liatie vína pre paradajky sa pripravuje zo zmesi obyčajnej marinády na konzervovanie a sušenie červeného vína v pomere jedna ku jednej. Zloženie marinády je tradičné: na 1 liter vody, 1,5 lyžice soli a šmykľavka, 1,5 (alebo 2) lyžice cukru a 100 g octu. Víno sa naleje do varenej marinády a varí sa.

Zmes vína a marinády sa naleje na nádobu s paradajkami, bylinkami a korením, po dobu 10-15 minút držia plechovky s prekrytými viečkami v hrnci s vodou pri teplote + 90 ° C (bez varu) a potom upchajte viečka. V zime, keď sa jedia paradajky, zvyšné víno sa môže použiť na hasenie mäsa alebo na prípravu aromatickej pikantnej omáčky.

Paradajková omáčka

Tento recept určite osloví každého, kto má rád tepelnú úpravu paradajok. Na prípravu omáčky budete potrebovať 3 kg zrelých paradajok, 1 kg cibule, 0,2 l rafinovaného rastlinného oleja, 100 g cukru, 4 polievkové lyžice. lyžice soli a 1/2 lyžičky červeného mletého korenia.

Cibuľa sa ošúpala a narezala na prúžky a paradajky sa nakrájali na plátky. Rastlinný olej sa naleje do panvice a cibuľa sa na ňom dusí asi pol hodiny. Potom pridajte paradajky, cukor, soľ a červenú papriku na cibuľu. Všetko sa dôkladne premieša a privedie do varu. V prípade potreby môžete zabiť mixér. Na miernom ohni varíme ďalších 15 minút a nezabudnite z času na čas zamiešaťvarené rovnomerne a nespálené.

Na konzervovanie, poháre a viečka sa vopred umyjú a sterilizujú. Horúca omáčka je umiestnená na brehu až na vrchol. Zvinú veka, otočia nádoby, prikryjú ich prikrývkou a nechajú vychladnúť.

Paradajková omáčka je univerzálna. Taká kyslá prísada výhodne zastiňuje chuť mäsa a hydiny. Okrem toho je ideálny pre pokrmy z rýb, obilnín, cestovín a zemiakov.

Tajomstvo konzervárenských paradajok

  • V prípade domácich prípravkov na zimu je najlepšie nepoužívať prezreté paradajky s hustým mäsom. Koža týchto plodov, keď konzervovanie nebude prasknúť.
  • Celé ovocie pred naliatím marinády musí byť prepichnuté zo strany stonky špáradlom alebo špicatou drevenou tyčinkou. To tiež nedovolí, aby koža prasknúť.
  • Ak by sme sa rozhodli zachovať niekoľko plechoviek, potom vždy potrebujeme vedieť, koľko marinády bude treba pripraviť. Ako určiť, koľko marinády bude potrebné pre jedného môže? K tomu, v pohári s korením a paradajkami, je potrebné naliať vodu až na vrchol, a potom vypustiť a zmerať výsledný objem. Vynásobte ho počtom plechoviek a získajte požadované množstvo marinády. Na liter nádoby naplnenej ovocím potrebujete 0,25-0,3 litra kvapaliny.
  • Paradajky - zeleninová ponuka. Aby sa zachoval ich tvar, elastická textúra a, ak je to možné, užitočné vitamíny, nie je nutné plechovky dlhšiu dobu sterilizovať vo vode. Pre konzervované potraviny s paradajkami, je lepšie predmyť poháre a sterilizovať pod nimiparná alebo suchá - v predhriatej rúre. Potom sa obsah bude musieť naplniť vriacou vodou po dobu 5-10 minút, a potom ju vypustiť s varenou marinádou. Alebo dvakrát nalejte zeleninu do pohára s varenou marinádou. To bude stačiť na sterilizáciu pred uzavretím plechoviek viečkami.
  • Je dobré pridať veľa paradajok - petržlen, kôpor, mäta, zeler, listy chrenu, čerešne alebo jablká. Každé korenie dáva domácu špecifickú chuť. Dubové listy, napríklad, aby farba konzervovaného výrobku tmavšia a dať paradajkam korenistú chuť. Existuje názor, že veľa zelene v konzervovaných potravinách je zlé, pretože banky môžu z toho „vybuchnúť“. Poškodenie konzervovaných potravín totiž nepochádza z množstva zelene, ale zo skutočnosti, že neboli dostatočne sterilizované a baktérie zostali vo vnútri. A tieto baktérie môžu byť na zelenej, a na väčšine paradajok, a na korenie alebo bobkový list, ktoré boli pridané vnútri.
  • Ak dáte celé strúčiky cesnaku do pohára paradajok, soľanka zostáva priehľadná. Ak pridáte nakrájaný cesnak, soľanka sa zakalí a je veľká šanca, že konzervované potraviny sa zhoršia a „explodujú“.
  • Kamenná soľ je vynikajúca na prípravu marinád. Keď sa však soľanka varí, je lepšie prejsť cez gázu. A potom bude kvalita marinády vynikajúca.

Bude to trvať trochu času a paradajková sezóna skončí as ňou aj leto. Ale domáce úlohy pre budúcnosť, v mrazivom zimnom dni budú perfektnépripomienka chaty, dovolenky a letného tepla. Stačí len trochu vyskúšať!