Mrkvová šťava na zimu - vitamíny po celý rok: domáci recept

Mrkvová šťava sa považuje za vitamínovú bombu a jednu z najužitočnejších zeleninových štiav. V zime, keď sú vyčerpané vitamínové zásoby tela, vlasy sú matné a nechty sú krehké, situácia bude zachránená mrkvovou šťavou. Čerstvá mrkvová šťava je považovaná za najužitočnejšiu, ale bohužiaľ, občas musíte obetovať malú časť vitamínov, aby ste si počas celého roka udržali svoje telo a zachovali mrkvovú šťavu na zimu.

Zloženie: citrón, mrkva, cukor Čas do záložky: Jeseň

Najťažšou vecou pri príprave mrkvovej šťavy na zimu je vytlačenie šťavy. Mrkva je neuveriteľne tvrdá a nemôžete ich dať do odšťavovača. Môžete len kaziť techniku. Tam sú niektoré tajomstvo, ktoré vám umožní stlačiť mrkvovej šťavy až do poklesu, aj keď je to dosť pracný proces a trvá nejaký čas.

Na výrobu mrkvovej šťavy vyberte veľkú, svetlú a hladkú mrkvu. Umyte ju štetcom a zoškrabte šupku. Odrezávanie kože nie je potrebné, pretože je to strata mrkvy, a tým aj strata vitamínov.

Ak máte mixér, máte šťastie. Mrkvu nakrájame na kúsky a nakrájame na kašu.

Ak nie je k dispozícii mixér, použite bežný rozmetávač. To je dlhý čas, ale bude viac šťavy.

Teraz môžete naliať mrkvu "kašeľ" do odšťavovača a vytlačiť šťavu. Tam bude nejaká buničina, ale to nie je desivé.

Mrkvovú šťavu vypustite do hrnca a pridajte cukor v množstve 50 gramov cukru na liter.šťava. Ak chcete zlepšiť chuť, môžete pridať citrónovú šťavu podľa chuti. Koláč môže byť ponechaný, aby mrkva jam, to je originálny a veľmi chutný džem.

Dajte panvicu s mrkvovou šťavou na oheň a zohrejte ju na teplotu 80-85 stupňov, ale varte. Sledujte a hýbte sa. Tento proces sa nazýva "pasterizácia" av tejto fáze postačuje 5 minút pasterizácie.

Pripravte plechovky alebo fľaše, v ktorých sa bude v zime skladovať šťava. Umyte ich sódou a zapálte ich v rúre. Vysušia a sterilizujú.

Nalejte šťavu do horúcich pohárov a ihneď ich zvinúť pomocou tesniaceho kľúča. Hlavným nepriateľom záchvatov je náhly pokles teploty, pamätajte na to.

V spodnej časti hlbokej a širokej panvice položte zloženú kuchynskú utierku a na panvicu položte plechovky so šťavou. Jemne naplňte poháre teplou vodou tak, aby voda takmer dosiahla viečka, a dajte panvicu na sporák. Po varení sa mrkvová šťava pasterizuje 15 minút, ak je to liter plechoviek a 40 minút, ak ide o fľaše s objemom 3 litre.

Po ukončení pasterizácie otočte poháre hore nohami a zakryte ich teplou pokrývkou, až kým úplne a pomaly nevychladne.

Pasterovanú mrkvovú šťavu môžete uskladniť na chladnom mieste maximálne 18 mesiacov.

Ako si vyrobiť šťavu z mrkvy a jabĺk, pozri video: