Mrazený hrášok: 4 spôsoby, ako zmraziť zelený hrášok na zimu doma

Zrenie sezóny zeleného hrášku začína a prechádza veľmi rýchlo. Ak chcete zachovať čerstvý zelený hrášok na zimu, môžete ho zmraziť. Existuje niekoľko spôsobov, ako zmraziť hrášok doma. Dnes sa ich pokúsime zvážiť.

Zloženie: zelený hrášok, zelený hrášok Čas záložiek: Leto

Obsah

  • 1Ktorý hrášok je lepší na zmrazovanie
  • 2Metódy mrazenia hrachu zeleného
    • 2.11. Ako zmraziť zelený hrášok surový
    • 2.22. Ako blanšírovať hrach pred zmrazením
    • 2.33. Ako zmraziť hrášok v strukoch
    • 2.44. Mrazivý hrášok vo formách
  • 3Skladovateľnosť zeleného hrachu
  • \ t

Ktorý hrášok je najvhodnejší na zmrazovanie

\ t

Pre ošúpané mrazenie sú vhodnejšie odrody s mozgom a hladkými semenami. Tento hrášok je jemný a sladký, ale letáky podušie majú pergamenovú vrstvu, ktorá zabraňuje ich použitiu ako potravy.

Odrody cukru a hrachu sú vhodné na zmrazovanie v strukoch. Cukrový hrášok má husté struky a sneh - plochý, s nezrelými semenami. Oba druhy hrachu sa môžu zmraziť v strukoch.

Metódy mrazenia hrachu

\ t

1. Ako zmraziť zelený hrášok surový

Najjednoduchší spôsob ako zmraziť zelený hrášok je zmraziť ichčerstvé. Na tento účel sa hrachové struky premyjú pod tečúcou vodou a sušia sa na uteráku. Potom vyberte zrno z strukov, zatiaľ čo výber len jasne zelené, nie poškodené semená. Zostáva len zabaliť hrášok do vreciek alebo kontajnerov a poslať ich do mrazničky.

Treba mať na pamäti, že touto metódou mrazenia môžu byť semená mierne horké. Aby sa tomu zabránilo, hrášok sa podrobí tepelnému spracovaniu.

Pozri video z kanála "Delicious Corner" - Ako zmraziť zelený hrášok na zimu

Pozri video z kanálu „Kvety pri Svetiku“ - Zmrazenie zeleného hrachu na zimu

2. Ako blanšírovať hrášok pred zmrazením

Spočiatku sa hrášok lúpa. Na zmrazovanie sa vyberá len hustá, svetlá a bez známok kazenia. Potom sa semená zložia na sito a opláchnu pod kohútikom. Je lepšie to urobiť niekoľkokrát, vždy, keď sa sito premení a prepláchne.

Potom by sa hrachové semená mali ponoriť, priamo do cedníka alebo do špeciálneho vrecka na tkanivá, do vriacej vody maximálne na 3 minúty.

Po tepelnom spracovaní by sa mal bledý hrášok ihneď ponoriť do ľadovej vody. Aby sa voda udržiavala na minimálnej teplote, niekoľko desiatok ľadových kociek sa predbežne ponorí do misky so studenou vodou. Kalenie zastaví proces varenia. Hrachové zrná sa hodia do cedníka a nechajú sa odtiecť čo najviac.

Potom sa hrach rozprestrie na rovný povrch a niekoľko hodín zamrazí. To umožnízamrznite. Potom, čo sa zrná mierne zmrazia, nalejú sa do mraziaceho vrecka a uskladnia v mrazničke na skladovanie.

Možnosť zmrazenia blanšírovaného hrachu zachováva jeho farbu a chuť.

Pozri video z kanála „Užitočné tipy o všetkom“ - Ako zmraziť zeleninu bez straty chuti

3. Ako zmraziť hrášok v strukoch

S cieľom zmraziť hrachové struky sa vopred umyjú a sušia na uteráku. Potom sa konce odrežú na oboch stranách lusku a pevné pozdĺžne vlákna sa odstránia.

Zelené hrachové struky sú blanšírované rovnakým spôsobom ako zrná. Jediná vec, ak použijete zasnežený hrášok, potom blanch by nemala byť tri minúty, ale jedna.

Po tom, ako sa struky podrobia blanšírovaniu a kaleniu, mali by sa vysušiť papierovými uterákmi a usporiadať v baliacich vakoch alebo nádobách.

4. Mrazivý zelený hrášok vo formách

Ďalším zaujímavým spôsobom, ako zmraziť zelený hrášok, je zmrazenie v ľadových plechovkách vo vode alebo vývare.

Na tento účel sa hrášok vyberie z strukov, umyje a poškodené vzorky sa odstránia. Sú umiestnené v mrazničke s ľadom alebo v malých silikónových plechoch na pečenie. Potom sa hrášok naleje do vody alebo vývaru, nedoplní sa až po samotný okraj foriem, pretože tekutina, ktorá sa pri zmrazovaní rozširuje, môže uniknúť.

Vyplnené formuláre sa posielajú do mrazničky na jeden deň. Mrazený ľad so zeleným hráškom sa vyberá z foriem auskladnené.

Čas použiteľnosti zeleného hrachu

\ t

Je potrebné skladovať mrazený hrášok pri teplote -18 ° C najviac 9 mesiacov, preto sa odporúča označiť dátum zmrazenia výrobku na balenom prípravku.