Mierne solená kapusta - jednoduché recepty a nezvyčajné chute

Ľahko solená kapusta je jedlo, ktoré nie je hanbou dať na stôl, a ak je všetko zjedené, nie je to škoda. Ľahko solená kapusta sa používa na dusenie a varenie prvých kurzov. Je bohatá na vitamíny a jednoducho, správne solená kapusta je neuveriteľne chutná.

Zloženie: biela kapusta, soľ Čas na položenie: Jeseň

Niekedy sa solená kapusta nazýva „kyslá kapusta“, ale to je trochu nesprávne. V dávnych dobách, keď bola soľ nedostatočná, kapusta bola kyslá bez soli. Bola jemne nasekaná, umiestnená v sudoch zmiešaných s cesnakom a dôkladne utlačená, kým sa neobjavila šťava. Po určitom čase sa baktérie vyvinuli v kapustovej šťave, ktorá spôsobila kvasenie, a kapusta sa kysla vo vlastnej šťave. Tento proces bol dlhý a kapusta získala charakteristickú kyslú chuť, len o mesiac neskôr.

Pri použití soli sa štartovací proces uskutočňuje o niečo rýchlejšie a po týždni sa solená kapusta získava „kyslá“.

Existuje mnoho receptov, ale existujú základné pravidlá:

  1. Kapusta by mala byť šťavnatá, bez hniloby a pomalých listov.
  2. Soľ nesmie byť jodizovaná, ale obyčajný kameň.
  3. Na morenie kapusty nepoužívajte nádoby z hliníka a medi. Ideálne je drevený sud, ale aj plastové vedrá alebo sklenené fľaše.

Kapusta nakrájajte na pásy a posypte soľou. Neexistuje žiadna presná miera soli, a to sa vykonáva "oko". A pamätajte, že je lepšie získať dostatok soli. Len onaurýchľuje proces, ale chuť dáva baktériám. Ak je kapusta príliš slaná, baktérie sa nebudú môcť vyvíjať a kapusta nebude kvasiť tak, ako by mala. Bude to len slané a mäkké.

Ako doplnková látka a odroda chuti sa do kapusty zvyčajne pridáva mrkva (mletá na veľkom strúhadle), bulharské korenie alebo červená repa (narezaná na prúžky). To všetko nie je povinné doplnky a môžete experimentovať.

Opäť platí, že všetko je dobre premiešané, s lisovaním. Kapusta by mala byť trochu šťavy na stole. Potom dajte kapustu na panvicu (vedierko) a riadne utrite.

Nepoškodzujte kapustu. Keď fermentácia aktívne kvasí a šťava sa môže vylievať cez vrch.

Umiestnite drevený kruh alebo plochú dosku na vrch kapusty a položte náklad na vrch. Kapusta musí byť úplne pokrytá šťavou, inak sa bude formovať.

A teraz najdôležitejšia vec:

Kapusta musí byť kyslá na teplom mieste najmenej 4 dni. Každý deň, musíte odstrániť útlak, a poke kapusta na samom dne s drevenou tyčou alebo špachtľou. Pri solení, kapusta prideľuje sírovodík a musí byť uvoľnená tak, aby sa neotáčala.

V deň 5-7 položte kapustu do čistej trojlitrovej fľaše, zatvorte ju plastovými uzávermi a odneste na chladné miesto.

Solená kapusta je pripravená, môže sa použiť na dusené mäso, dusené mäso, var, alebo ako jednoduchý nezávislý šalát na varené zemiaky.

Pozrite si video, ako variť solenékapusta s jablkami a brusnicami: