Metódy zberu húb na zimu. Primárne mechanické čistenie a spracovanie húb.

Huby boli dlho pripravené na budúcnosť. Počas celej zimy sa hodovali na huby, väčšinou sa solili a sušili. Huby zozbierané navrhovanými metódami si zachovávajú takmer všetky svoje zdravé a chuťové vlastnosti. Môžu byť ďalej použité na prípravu rôznych hubových jedál. Neskôr sa huby začali nakladať a uchovávať, hermeticky ich zapečatili do sklenených pohárov.

Dokonca aj naši predkovia, ktorí pripravovali huby, si všimli, že sušené huby sú počas zimy dobre zachované. Je to spôsobené tým, že len asi 24% vlhkosti sa skladuje v hubách zberaných týmto spôsobom. V takýchto podmienkach je životná aktivita mikroorganizmov ukončená alebo narušená. Preto môžu byť sušené huby konzumované bez poškodenia zdravia. Hlavnou podmienkou pre ich skladovanie je nedostatok vlhkosti v miestnosti, kde sa tieto huby nachádzajú.

Počas procesu konzervovania húb sú mikroorganizmy nepriaznivo ovplyvnené vysokými teplotami, ktoré sú náchylné na plesne pomocou tohto spôsobu zberu.

Počas procesu morenia sú huby ovplyvňované nielen teplom ako v konzervárenstve, ale aj kyselinou octovou a soľou, čo tiež nepriaznivo ovplyvňuje stav mikroorganizmov.

Počas procesu kvasenia, ku ktorému dochádza pri morení húb, vzniká kyselina mliečna, ktorá spolu so soľou ničí patogénnu mikroflóru.

Všetky jedlé huby obsahujú vo svojom zložení veľa bielkovín.zlúčeniny, ako aj sacharidy a vodu. Preto sa v hubách vytvára priaznivé prostredie na reprodukciu rôznych mikroorganizmov. Z tohto dôvodu huby neskladujú čerstvé dlhšie ako jeden deň. Čerstvé huby sa z toho istého dôvodu nemôžu prepravovať na dlhé vzdialenosti.

Pri začatí spracovania húb je potrebné dôkladne preskúmať každú huby individuálne. Po prvé, táto požiadavka sa týka smržov a lamelárnych húb. V jamách smržov, malé polovice často uviaznu, a medzi doskami zodpovedajúcich húb tam môžu byť hrudky zeme alebo zrnká piesku. Na spracovanie používajú lúpané huby z lesných úlomkov, ktoré musia byť celé a silné. Ak sa červy nachádzajú v hubách, nie sú v žiadnom prípade použité. Po prvé, kazí vzhľad takýchto medzier, a po druhé, toxíny sa hromadia v červí huby, ktoré prispievajú k otrave tela.

Obsah

  • 1Prvotné spracovanie - triedenie a čistenie húb.
  • 2Ako umývať huby.

Prvotné spracovanie - triedenie a čistenie húb.

Ak je potrebné nakladať huby a hermeticky ich zapečať do pohárov, je potrebné používať výhradne čiapky hríbiky, na morenie húb sa používa len ponožka a len iné kučery sa odoberajú z iných húb. Je žiaduce zachovať všetky huby v dave, ale triediť ich podľa miest rastu. To znamená, že hríbové hríby zozbierané v smrekovom lese sa zvinujú oddelene od hríbov hríbov zozbieraných v borovicovom lese. príslušnes hubami rôznych druhov zozbieraných v rôznych lesoch. Pri triedení húb je potrebné odrezať a vyčistiť nohu každej huby oddelene od úlomkov. Okrem toho nôž jemne čistí uzávery z kože, ak je to potrebné, a z rôznych nečistôt. Ak je huba, v ktorej červí diera zasiahla malú časť, môže byť narezaná nožom. Ak červí diera zachytila ​​polovicu huby, je lepšie ju odhodiť. Nie je potrebné umývať huby určené na sušenie. Vyčistia sa od odpadu a každá huba sa utiera čistou vlhkou handričkou. Huby určené na morenie, morenie a konzervovanie sa musia starostlivo umyť v tečúcej vode.

Ako umývať huby.

Rozsah, v akom sa huby dôkladne umyjú, závisí nielen od ich ochrany, ale aj od zdravia tých, ktorí ich budú používať. Preto je potrebné venovať osobitnú pozornosť procesu umývania húb a nie šetriť vodou. Zároveň je potrebné mať na pamäti, že dlhodobé umývanie spôsobuje stratu aromatických látok prítomných v hubách. Ak nie je možné umývať huby v tečúcej vode, umyjú sa v samostatnej nádobe, niekoľkokrát vymieňajú vodu. Najlepšie zo všetkého je, že huby sa umývajú v tečúcej vode, pretože voda pod tlakom dobre odstraňuje nečistoty uviaznuté medzi doskami av prirodzených záhyboch.

Pozri video: Ako predčistiť huby (Maslata, poľsky, chelyshi, osika, biela)