Melon rastlín: vlastnosti, popis, obsah kalórií, čo je použitie melónu a poškodenie zdravia. Je to bobuľa, ovocie alebo zelenina?

Melón je melónová plodina a patrí do rodiny tekvicových rastlín do rodu uhoriek. Melon ovocie je falošný bobule, ktorý má ako guľatý a podlhovastý pretiahnutý tvar žltej, hnedej a dokonca bielej. Zrelé melóny môžu vážiť asi 200 g a môžu dosiahnuť 20 kg.

Zloženie: melón

Obsah

  • 1História distribúcie a pestovania
  • 2Je melón bobule, ovocie alebo zelenina?
  • 3Užitočné vlastnosti melónov pre telo
  • 4Kontraindikácie

História distribúcie a pestovania

Biblická legenda hovorí, že archanjeli priniesli ľuďom melón priamo z raja. V skutočnosti, melón prišiel do európskych krajín z Afriky a krajín južnej a juhovýchodnej Ázie a melón migroval do Ruska zo stredoázijského regiónu. Táto chutná kultúra tekvica sa zamilovala do cara Alexeja Michajloviča natoľko, že ho začali pestovať v chránenej krajine v Izmailovo.

Je melón bobuľou, ovocím alebo zeleninou?

Podľa moderných pojmov sa melónové plody nazývajú tekvica. V kurze školskej biológie sú plody „berry“, „tekvica“ a „hesperides“ kombinované v rámci toho istého výrazu „berry“ pre jednoduchosť.

Problémy klasifikácie nekončia, botanické a kulinárske koncepty pojmov „ovocie“ a „zelenina“ sa líšia. Kuchári volajú akékoľvek jedlé šťavnaté ovocie a zeleninu - akúkoľvek jedlú časť bylinnej rastliny. Ak poviete viacjednoduchšie, potom všetko, čo ide na dezert, je ovocie a v šaláte je to už zelenina.

V biológii sú plodmi akékoľvek ovocie obsahujúce semená (dokonca aj orechy a fazuľa). Zelenina je jedlá časť bylinnej rastliny.

Takto: \ t 1) melón ovocie - tekvica (NIE bobule). 2) melónové ovocie z hľadiska varenia - ovocie. 3) ovocie melónu z hľadiska botaniky - zeleniny.

Užitočné vlastnosti melónov pre telo

\ t

Melón je bohatý na mnohé prospešné látky, najmä kyselinu listovú, beta-karotén, vitamíny P a C. Okrem toho melónová buničina obsahuje veľa železa, horčíka, draslíka, vlákniny a enzýmov, ktoré zabraňujú deštrukcii telesných tkanív. Medzi hlavné organické zlúčeniny v melóne obsahuje najvyššie množstvo sacharidov, oveľa menej bielkovín a ešte menej tuku.

Melon sa vzťahuje na nízkokalorické potraviny . 100 buničiny obsahuje menej ako 35 kalórií. Preto všetci tí, ktorí sa obávajú o svoju postavu a bojia sa získať extra váhu, môžu bezpečne hodovať na melóne.

Už dlho sú známe užitočné vlastnosti melónov. Odborníci odporúčajú používať po ťažkých operáciách a vyčerpaní. Starí liečitelia používali na boj proti kvapavke semená melónu a pomocou odvarov šupky očistili žalúdok. Medzi ľudovými liečiteľmi existuje dojem, že semená melónu môžu vyliečiť mužskú impotenciu, ale na dosiahnutie tohto efektu je nevyhnutné prísne dodržiavať určitú dávku, aby nedošlo k poškodeniu iných orgánov.

Vzhľadom na veľké množstvo vlákniny sa odporúča melónkaždý, kto má zažívacie problémy a očistí telo toxínov a iných škodlivých látok.

Spotreba melónu poskytuje pozitívne výsledky pri liečbe anémie, pretože vysoký obsah železa v tomto výrobku prispieva k zvýšeniu hladiny hemoglobínu a zlepšeniu kvality červených krviniek. Melon sa odporúča pre pacientov s aterosklerózou a kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako aj pre ľudí trpiacich ochorením obličkových kameňov.

Efektívny melón a kozmetika. S pomocou masiek z jej mladých semien a jadier, môžete sa zbaviť akné, a melón masky masky, aby vaša pleť zamatová a majú neobvykle čerstvý zdravý vzhľad.

Kontraindikácie

Napriek mnohým prospešným vlastnostiam melónu sa musí tento melón používať opatrne. Inak, namiesto očakávaných prínosov, môžete získať zažívacie rozrušenie. Odborníci na výživu odporúčajú jesť melón, nemiešať ho s rôznymi výrobkami, a to najmä s mliečnymi výrobkami. Najlepšie je hodiť si melón v prestávke medzi hlavným jedlom av každom prípade nepoužívať melón pre ženy, ktoré dojčia a hladujú.

Najčastejšie sa melón používa ako nezávislý dezert. Sušený melón môže úspešne nahradiť sladkosti a nakladaný melón môže byť použitý ako pikantné občerstvenie. Melounový džem, marmeládu a marmeládu možno pridať do rôznych jedál a použiť ako chutnú náplň.