Mátový sirup: lahodný dezert s vlastnými rukami - ako si vyrobiť mätový sirup doma

Máta má vďaka svojmu vysokému obsahu éterických olejov veľmi silnú osviežujúcu chuť. Sirup, pripravený na jeho základe, je vynikajúcim doplnkom rôznych dezertných jedál, pečiva a nápojov. Dnes sa pozrieme na základné metódy varenia tejto pochúťky.

Zloženie: voda, kyselina citrónová, mäta, cukor Čas na znášanie: Celý rok

Obsah

  • 1Výber mäty a jej príprava
  • 2Tri základné spôsoby výroby čerstvého mätového sirupu
    • 2.1Metóda č. 1 - recept z marmelády Fox
    • 2.2Metóda č. 2 - s kyselinou citrónovou
    • 2.3Metóda № 3 - Sirup zo sušenej zelenej mäty
  • 3Doba skladovania sirupu

Výber mäty a jej príprava

\ t

Existuje široká škála odrôd mäty: záhrada, kučeravá, poľná a samozrejme korenie. Na výrobu sirupu sa môže použiť akákoľvek odroda, ale uprednostňuje sa, aby sa uprednostňovala forma korenia. Táto odroda má najvýraznejšiu arómu a horiacu osviežujúcu chuť.

Pred varením sa zozbieraná mäta premyje v studenej vode a suší sa na bavlnené alebo papierové uteráky. V prípade potreby, ak bude obrobok vyrobený len z listovej hmoty, listy sa sušia zo sušených vetiev.

Tri hlavné spôsoby prípravy sirupu z čerstvej mäty

Metóda # 1 - Receptz marmelády Fox

  • lístky mäty - 100 gramov;
  • granulovaný cukor - 500 gramov;
  • voda je čistá - 1 šálka.

Takto získaný sirup sa získa nasýtenou zelenou farbou.

Čisté a dobre vysušené lístky mäty, mleté ​​v malých kúskoch a umiestnené v miske vhodnej veľkosti. Zelená hmota sa vyleje s 250 g granulovaného cukru, zmieša sa, prikryje sa vekom a nechá sa na stole 12 až 20 hodín. Cukor, ktorý má hydrofilné vlastnosti, čerpá všetky esenciálne látky a šťavu z rezania mäty.

Keď sa hmota správne naplní, začnú pripravovať sirup. Na tento účel sa zvyšný cukor zmieša s vodou a varí sa 20 minút. Potom pridajte do misky s vriacou kvapalinou sladenú mätu a vypnite oheň. S drevenou špachtľou jemne premiešajte hmotu a zaistite úplné rozpustenie kryštálov. Potom je hrniec uzavretý vekom. Hmota by mala byť prirodzene chladná. Bude to trvať približne 3 až 4 hodiny.

Ochladené mincovne pyré sa dieruje miešačom až do hladka. Sito položte na čistú misu, prikryte 3 - 4 vrstvami tkaniny a začnite proces filtrovania voňavej hmoty.

Ak je používanie mätového sirupu určené na najbližších pár mesiacov, potom sa sladká tekutina okamžite umiestni do pohárov. Ak je pripravený sirup pripravený na dlhodobé skladovanie, potom by mal byť znovu zapálený, varený niekoľko minút a naliaty do sterilných fliaš.

Marmeláda Fox vo vašom videurozpráva o všetkých detailoch tohto receptu

Metóda 2 - s kyselinou citrónovou

  • vetvičky mäty - 150 gramov;
  • granulovaný cukor - 500 gramov;
  • čistá voda - 250 mililitrov;
  • kyselina citrónová ½ lyžičky.

Mätový sirup pripravený podľa tohto receptu sa javí ako svetlozelená farba, skôr ako med, ale všetky chuťové a užitočné vlastnosti sú zachované v plnej miere.

V tomto recepte sa listy neodrezávajú, ale používajú sa celé konáre. Sú rezané vo vzdialenosti 15 - 25 centimetrov od vrchu, umyté a sušené na tkanine.

Pripravená surovina sa rozreže na niekoľko častí, uloží sa do malej panvice a naleje sa studenou vodou. Obsah nádoby sa varí 10 minút pod pevne uzavretým vekom. Potom sa požiar vypne a mätový odvar sa nechá stáť 10 až 24 hodín. Mincovňa by sa potom mala odstrániť. K tomu je správne stlačené ruky. Aby bol odvar transparentný, prefiltruje sa cez veľmi jemné plastové sito pokryté gázou.

Do transparentného bujónu sa pridá cukor a varí sa 15 minút. Jedna minúta pred vypnutím ohňa sa do sirupu pridá kyselina. Horúci, sirup sa naleje do malých pohárov a naskrutkuje na viečka.

Irina Khlebnikova na svojom kanáli jasne preukázala výrobu mätového sirupu

Metóda 3 - Sirup zo sušenej zelenej mäty

  • sušená mätová surovina - 50 gramov;
  • cukor - 500 gramov;
  • voda - 250 mililitrov.

Sušenú mätu možno zakúpiť v ktorejkoľvek podobelekárne, alebo použite svoje vlastné polotovary. Surové predhnetené ruky a potom zalejeme vriacou vodou. Miska tesne uzavretá vekom a zabaliť sa s froté uteráky. V tejto forme by mala infúzia úplne vychladnúť. Hmotu prefiltrujte cez trojitú vrstvu gázy. Aromatický prípravok je doplnený cukrom a zapálený. Doba varu 10 - 15 minút.

Zahustená hmota sa plní do fliaš a odošle do chladu.

Čas použiteľnosti sirupu

Dezert, uzavretý v sterilných nádobách, možno skladovať až jeden rok. Sirup, ktorý bol zabalený bez prísnych konzervačných pravidiel, sa uchováva v chladničke až 6 mesiacov.