Mandarín - prospešné vlastnosti a poškodenie zdravia. Aké sú prínosy, kalórie a vitamíny v mandarínky.

Mandaríni prišli do Európy z Číny a Vietnamu na začiatku devätnásteho storočia a rýchlo dobili územia Stredozemného mora. Mandarínky sa pestujú v Taliansku, Španielsku, Alžírsku, na juhu Francúzska, v Japonsku, Číne av ďalších krajinách s dostatočným teplom a vlhkosťou.

Zloženie: Mandarin

Mandarínky, podobne ako ostatné citrusové plody, obsahujú veľké množstvo organických kyselín, fruktózy a sacharózy, ako aj mnoho vitamínov, medzi ktorými kyselina askorbová zaujíma osobitné miesto. Tiež v mandarínky obsahujú vitamíny A, K, B4 a D, minerály a fytoncidy. Mandarínová kôra obsahuje oranžové pigmenty, karotén a éterické oleje, ktoré dávajú týmto plodom zvláštnu arómu. Kalorií mandarínky sú relatívne nízke, takže ich môžu používať tí, ktorí sledujú ich hmotnosť.

Odborníci na výživu odporúčajú mandarínky každému, kto trpí nedostatkom chuti do jedla. Okrem toho, jesť mandarínky, môžete zlepšiť metabolizmus, rovnako ako poskytnúť telo s veľkým množstvom základných vitamínov.

Pravidelná konzumácia mandarínky a mandarínkovej šťavy zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém. Okrem toho majú mandarínky silný antimikrobiálny a antifungálny účinok v dôsledku prítomnosti prchavých látok v ich zložení. Tým, že spotrebuje mandarínky šťavy a mandarínky ako profylaktický proti mnohým ochoreniam, môžete ušetriť pred hrozbou rôznych húb kožných ochorení.

Výkonný antimikrobiálny prostriedokPôsobenie mandarínkovej šťavy a ovocia mandarínok sa prejavuje v liečbe takéhoto závažného ochorenia ako úplavica. Mandarínky majú hemostatické vlastnosti, preto sa pri menopauze odporúča používať s ťažkým krvácaním z maternice.

Priaznivé vlastnosti mandarínok našli široké uplatnenie v tradičnej medicíne. Napríklad liehovinová tinktúra z pomarančovej kôry, ktorá riedi spúta, lieči horné dýchacie cesty a zdobí hnačku odvarmi a extraktmi mandarínkových šupiek a používa ich ako antipyretikum a antiemetikum. Tradičná medicína už dlho používa úspešne sušené mandarínky šupky ako sedatívum.

Okrem používania mandarínok na lekárske účely sa široko používajú pri varení na varenie rôznych jedál, a to ako dezertov, tak aj všetkých druhov slaného občerstvenia. Mandarínky sú nevyhnutné pri príprave chutných cukroviniek. Mandarinkový džús zlepší kvalitu každého krému a dodá mu jedinečnú arómu a ovocné šaláty na báze mandarínky sa vyznačujú eleganciou a nehou. Akékoľvek mäso alebo rybacie jedlo dostane jedinečnú chuť, ak k tomu pridáte omáčku alebo omáčku z mandarínky.

Foto: Chutné a chutné mandarínky.