Liška sušené huby: Ako sušiť šišky doma

Huba sezóna prechádza pomerne rýchlo. Počas tejto doby, musíte mať čas, aby sa zásoby na zimu vo forme mrazených alebo sušených húb. Dnes budeme hovoriť o tom, ako môžete suché a chutné huby sušiť ako líšky doma.

Zloženie: hríbiky Čas na záložku: Leto, jeseň

Obsah

  • 1Príprava húb na sušenie
  • 2Ako sušiť líšky doma
    • 2.1Sušenie prirodzeným spôsobom
    • 2.2V peci
    • 2.3V elektrickej sušičke
    • 2.4V leteckom priemysle
    • 2.5V mikrovlnnej rúre
    • 2,6V chladničke
  • 3Ako skladovať suché líšky

Príprava húb na sušenie

Zberaná líška musí byť pomliaždená. Odporúča sa triediť huby podľa veľkosti, pretože čas sušenia závisí od toho. Tie isté huby vyschnú rovnomerne.

Nie je potrebné umývať líšky. Znečistené miesta je lepšie čistiť vlhkou a čistou špongiou na umývanie riadu. Spodná časť nôh bola odrezaná ostrým nožom.

Ak sú čiapočky húb veľmi veľké, potom ich treba znížiť na polovicu.

Ako sušiť líšky doma

Prírodné sušenie

Je možné sušiť huby bez použitia prídavných zariadení na slnku. Pre túto líšku rozloženú v jednej vrstve na rovný povrch, pokrytú listom papiera aVystavte na parapete alebo balkóne.

Z húb možno zbierať „korálky“. Na to sú čiapky navlečené na hrubú niť a zavesené v dobre vetranej miestnosti.

Prirodzeným spôsobom môžu tváre tiež uschnúť na pravidelnej skrinke. V tomto prípade je povrch skrinky lemovaný papierom a na vrchu hríba pokrytý obrúskami, ktoré nie sú pevne zatlačené.

Každá z týchto metód je dosť časovo náročná. Čas schnutia - 7-14 dní. Záleží na veľkosti húb, podmienkach ich zberu a poveternostných podmienkach.

Najlepšia možnosť je, keď sa huby niekoľko dní scvrknú na slnku a potom nakoniec v sušiarni vyschnú.

V peci

Huby sa rozprestierajú na panviciach lemovaných pergamenovým papierom, pričom medzi uzávermi je malá vzdialenosť. Je veľmi vhodné používať špeciálne grily, ktoré sú často súčasťou súpravy rúry.

Kachle sa zahrejú na teplotu 40-45 stupňov a tam sa umiestnia líšky. Pre zaistenie prietoku vzduchu sú dvierka rúry pootvorené. Na tento účel môžete do medzery dať uterák alebo pracku.

Po 2 hodinách sa teplota zvýši na 55 - 60 stupňov. A huby pravidelne začínajú dosahovať a miešať sa. Aby sa sušenie uskutočňovalo rovnomerne, odporúča sa posunúť uzávery na miesta: tie, ktoré boli bližšie k dverám, čistiť do skrine a naopak.

Čas schnutia sa mení podľa veľkosti huby. Tie, ktoré sú pripravené, by sa mali odstrániť a zvyšok nechať vyschnúť. Zvyčajne nasušenie jedna dávka trvá 8-10 hodín.

Pozrite si video z kanálu Užitočné tipy - Ako sušiť huby na zimu v rúre

V elektrickej sušičke

Tieto jednotky sú zvyčajne vybavené režimom, ktorý sa špecializuje na sušenie húb. Ak existuje, potom stačí nastaviť požadovanú teplotu a čakať na výsledok. Ak nie je takýto režim, potom sa líšky musia sušiť počas prvých 2 až 3 hodín pri teplote 50 stupňov, potom prístroj prepnúť na teplotu 60 stupňov a sušiť huby až do doby, kým nie sú pripravené.

Výrobky na paletách by sa mali distribuovať rovnomerne v jednej vrstve a počas procesu dehydratácie meniť miesta na miestach.

Celková doba sušenia líšok v elektrickej sušičke bude približne 9-10 hodín.

Video z kanála "MrGerVick" hovorí, ako sušiť líšky

V aerogrill

Liahne vysychajú veľmi rýchlo v aerogrille, len za hodinu a pol. Pre túto metódu jednotka nastavila teplotu na 60 stupňov a nastavila maximálny výkon ventilátora. Veko musí byť pootvorené, aby sa zabezpečilo dobré vetranie.

V mikrovlnnej rúre

Nevýhody tejto metódy:

  • je veľmi energeticky náročná;
  • sušiť možno len malé dávky húb.

Liahne sa šíria na plochom kontajneri alebo mriežke. Nastavte výkon zariadenia na 180 W a nastavte čas na 20 minút. Po signáli vyberte huby a nechajte vychladnúť 5 minút. Počas tejto doby musí byť rúra tiež vetraná s otvorenými dvierkami.

V záverečnej fáze sa nádoba na huby posiela do mikrovlnnej rúry na ďalších 20 minút. Ak tento čas nestačí, postup sa opakuje.

V chladničke

Na vyschnutie húb studenou sa rozprestierajú na spodnej polici chladničky v jednej vrstve. Polica by mala byť pokrytá listom papiera. Doba schnutia - 1 - 2 týždne.

Viac o tejto metóde povie video z kanála "Užitočné tipy" - Ako sušiť huby bez rúry

Ako skladovať suché lišky

Suché huby sa môžu skladovať v kusoch alebo vo forme hubového prášku. Na tento účel je sušenie rozomleté ​​pomocou bežného mlynčeka na kávu.

Prášok sa skladuje v sklenených nádobách a celých hubách v cínových alebo drevených nádobách, ako aj v bavlnených vreckách. Skladovanie by malo byť suché a tmavé.