Lahodné tekvica jam s jablkami, škorica a badyán

Tekvica-jablkový džem je ideálnym cukrárskym doplnkom, ktorý dopĺňa chuťovú vôňu gastronomických špecialít vo forme palaciniek, bruschetty a domáceho pečiva. Vďaka jemnej chuti, domácej marmeláde z tekvice a jabĺk možno použiť ako prísadu do pečenia alebo ako samostatný dezert.

Zložky: badyan, želatínový cukor, škorica, citrón, cukor, 12) tekvica, jablká Čas na záložku: Zima, jeseň

Skladuje sa dlhú dobu na chladnom mieste.

Zloženie:

tekvica –1 kg;

jablká (Antonovka) - 2,5 kg;

šťava z 1 citrónu;

1 citrónovú kôru;

tyčinky škorice - 1 ks;

hviezdicové aniseas - 1 ks;

cukor - 2 kg;

želatínový cukor - 0,5 kg.

Ako urobiť tekvicu a jablkový džem na zimu

Umyte umytú tekvicu, ošúpajte ju, nakrájajte na polovicu alebo na štyri a odstráňte semená. Pripravenú časť nakrájajte na malé kúsky. Nie je potrebné dbať na rovnomernosť rezania. Nalejte nakrájané tekvice na panvicu, nalejte jeden kilogram cukru.

Podobne sme po odstránení jadra s jamami porezali jablká. Tak, aby jablká nestmavli, posypte ich šťavou z jedného citróna a premiešajte. Šťava musí byť pripravená vopred. Predtým, než stlačíte šťavu, odstráňte z nej chuť, ktorú pridáme do jabĺk. Pripravené jablká zmiešame s tekvicou, pridáme ďalší kilogram cukru a nastavímena strednom ohni. Pravidelne miešajte celú hmotu, až kým nedáva šťavu.

Po tridsiatich minútach nepretržitého varenia pridajte hviezdicu anisean a škoricu. Pokračujeme vo vytváraní jamy na strednom ohni asi štyridsať minút.

Po uplynutí stanoveného času odstráňte aníz z škorice a pridajte želatínový cukor. Miešajte a priveďte do varu.

Čakáme, až sa celá hmota stane karamelovou farbou a stane sa trochu väčšou.

Pestujte zmes tekvicových jabĺk s ponorným miešadlom do konzistencie jednotnosti. Ďalej varte najviac päť /šesť minút.

V tejto súvislosti je v zásade pripravený lahodný tekvicový džem s jablkami, škoricou a anízom. Nalejte ju do sterilných nádob a zatvorte viečka.

Z uvedených zložiek sa získajú 3 litre hrubého džemu.

Vychladíme polotovar, prenesieme ho do chladnej miestnosti, kde zanecháme zaseknutý papier, až kým nie je podávaný na stole.