Ľahko solené vajcia - pikantná alternatíva k "výročným vajciam"

Mnohí počuli o populárnej čínskej snack "sté výročie vajec", ale len málo sa ich odvážilo vyskúšať. Musíte byť veľmi statočný gurmán vyskúšať túto exotiku. Ale nie je to celkom exotické. Naši dedkovia pradedi urobili podobnú desiatu, ale jednoducho ju nazvali „solené vajcia“.

Zloženie: vodka, soľ, korenie, ocot, vajcia Záložka Čas: Celý rok

Tradične sa na morenie berú veľké kačacie alebo morčacie vajcia, ale vhodné sú aj kuracie alebo prepeličie vajcia.

Aby sa zabránilo hnilobeniu vajec, musí sa zachovať sterilita. Pred solením sterilizujte nádobu a veko.

Opláchnite vajcia v studenej vode, skontrolujte, či nie sú praskliny, a umiestnite ich do sklenenej nádoby veľmi opatrne. Nevarte ich. Ďalší predjedlo je vyrobené z varených vajec - „marinované vajcia“, a to je úplne iné jedlo.

Na solenie je potrebné pripraviť silnú soľanku:

  • 5-7 vajec;
  • 250 gramov soli;
  • 1 liter vody;
  • 1 polievková lyžica. l. vínny ocot;
  • 1 polievková lyžica. l silný alkohol (vodka, whisky, brandy);
  • korenie.

Nalejte vodu do hrnca, pridajte soľ a korenie. Preneste soľanku do varu a okamžite ju vypnite. Pridajte vodku, ocot a nechajte vychladnúť. Nálev by mal byť mierne teplý, ale nie horúci.

Nalejte vajcia so soľankou tak, aby boli úplne zakryté. Aby sa zabránilo vznášaniu vajíčok, vložte do pravidelného vrecka s vodou, uviazajte ho a položte ho na vajcia.

Dajte nádobu s vajcamina teplom, tmavom mieste a zabudnite na ne 4 týždne. Za predpokladu, že kačacie vajcia, ak máte prepelice, alebo kuracie vajcia, solenie môže byť znížená. V prípade kurčiat potrebujeme 3 týždne a prepelenie prepelice za 2 týždne.

Je ľahké skontrolovať pripravenosť vajec. Vyberte jedno vajce z nálevu a rozbite ho na tanieri. Proteín by mal byť zakalený a tenký, žĺtok - hustší, pružný a žiarivo oranžový. V Ázii jedia len surové žĺtky z ľahko solených vajec, ale proteín je jedlý, ak je riadne pripravený.

Ak sú vajcia už solené, vypusťte soľanku, vložte vajcia do hrnca a varte ako bežné vajcia. Po varení vajec, znížte teplo na sporáku, a nechajte jemne variť 12-15 minút.

Ľahko solené vajcia pridávajú korenie do šalátov a dobre sa dodávajú so syrmi. Ich chuť je trochu nezvyčajná, ale príjemná.

Pozrite si video o tom, ako variť ľahko solené vajcia. Je to jednoduché, ale nie veľmi rýchle: