Koreň chrenu: užitočné vlastnosti a recepty, ako uložiť chren na zimu doma.

Chren je bylinná rastlina kapustového rodu. Jeho prospešné vlastnosti umožňujú používať všetky jeho časti: korene, stonky a listy. Rastlina je nevyhnutná pre morenie a morenie uhoriek, paradajok, húb, jabĺk. A korene sa tiež používajú na prípravu korenia, omáčok a liekov v ľudovej a oficiálnej medicíne.

Zloženie: chren

Korene korene obsahujú 150 - 250 mg vitamínu C, čo je 5-krát viac ako v citrónoch a pomarančoch a až 7% sacharidov, éterických olejov, fytoncídov a minerálnych solí.

Infúzia koreňov chrenu sa v ľudovom lekárstve používa ako diuretikum, ak sa v mechúre nachádzajú kamene. Keď pacienti s kĺbmi kladú chrenový kašeľ na miesta, kde bolí. Je nemožné dlho držať na koži chróm alebo horčicu - môžete sa popáliť. Chren má antimikrobiálny účinok, preto sa musí zriedená šťava z chrenu kloktať s rôznymi zápalovými ochoreniami úst a nosa, vrátane boľavého hrdla. Chren obsahuje proteín - lyzozým, ktorý má baktericídny účinok a používa sa v oficiálnej medicíne. Gruel z koreňa chrenu pomáha s hnisavými ranami a vredmi.

Použiť koreň chrenu a kozmetiku. Vodný extrakt odstraňuje pigmentové škvrny a pehy a maska ​​z koreňov chrenu a jabĺk, rovnomerne strúhaná, redukuje zväčšené póry tváre.

Ale najčastejšie sa chren používa pri varení ako korenie. Z koreňov chrenu pripravte korenené korenie na mäso a rybie pokrmy, šaláty.v malých dávkach zlepšuje črevá, zabíja škodlivé mikróby, zvyšuje chuť do jedla, pomáha tráviť bielkovinové potraviny.

Chrenové korenie sa podáva v studených rybích pokrmoch (varené celé ryby, aspic, telnoe), horúce údené ryby (jeseter jesetera, jeseter) a dokonca aj grilované rybie koláče a koláče, ak neboli horúce, ale zostali ďalšie. deň.

Okrem pokrmov z rýb je koreninové korenie vhodné aj na jedlá z údeného mäsa, najmä bravčové mäso (aspic, želé, želé), jazyk a drobky. Podľa starovekej tradície v Rusku sa bravčové pokrmy jedli na vianočných večierkoch, ktoré trvali až do Vodokreschu (19. januára). A v deň Vasiliev (starý Nový rok - 14. januára), bola hlava ošípaných zvyčajne varené, na ktoré bolo podávané korenie korenie.

Chrenové korenie je vhodné aj pre výplň hydiny, chladených varených hovädzích, teľacích a hovädzích drobov. To je len pre jahňacie, to nesedí.

Korenové korenie sa pred použitím varí a malo by sa snažiť, aby ho nechali dlhšie ako 1-2 dni, aby nestratili pikantnú a korenistú chuť. Je to spôsobené skutočnosťou, že chróm stráca veľkú časť svojej sily po dvoch alebo viacerých dňoch.

V Rusku sa koreninové korenie pripravovalo bez octu, verilo sa, že znižuje silu chrenu a okrem toho sa v ruských národných jedlách nepoužíval ocot.

V Bielorusku a Volyni bolo pripravené koreninové korenie na báze chrenu, ktoré sa nazýva „Chren v poľštine“ a je obzvlášť populárne v Litve. Tento recept pochádza z Litvy. Korenie nad týmrecept mohol byť skladovaný od 2 týždňov do mesiaca a vydržať dlhodobú prepravu, ale samozrejme, že chuť nebola rovnaká.

Chrenové korenie v ruštine má spočiatku špecifickú jemnú, jemnú, sladkú chuť, ktorá sa náhle zmení na mimoriadne silný, korenistý, pikantný pocit v ústach. Ide o mimoriadne korenie. Pripravuje sa pred podávaním. Pevnosť korenie obchody 4-6 hodín.

Skoršie chrenové korenie v ruskej hodovej hodine predtým hralo niekoľko rolí: čisto kulinárske - korenie robilo jedlá mimoriadne príťažlivými a zábavnými - umožňovalo si žartovať a pobaviť sa pri stole. Týkalo sa to najmä tých ľudí, ktorí sa prvýkrát snažili o chrenové korenie alebo nepoznali tajomstvo jeho používania. A tajomstvo bolo jednoduché: korenie by malo byť pridané do úst po kúsku ryby alebo mäsa, mierne žuvanie, ale nie prehĺtanie, ako niektorí ľudia nepoznali toto tajomstvo.

Skoršie v Rusku existoval starý zvyk - test pre nevestu a ženícha, ktorí boli ošetrení na takéto jedlá, kde bolo potrebné pridať koreninové korenie. Niekedy bol ženích odmietnutý, pretože sa s touto úlohou nestretol, hoci mal mnoho ďalších pozitívnych vlastností.

Aby korenie získalo chuť „sladkého zla“, musíte poznať tajomstvo, bez ktorého nie je možné koreniť a chutne ochutnať. Prvá vec, ktorú potrebujete, je, aby koreň chrenu bol vysoko kvalitný, kvalitný. Mal by byť hrubý, šťavnatý, silný a nepoškodený vo vnútri. Z vonkajšieho poškodenia (hniloba, pomliaždeniny a rezmiest) okamžite zbaviť.

Ak koreň nie je šťavnatý, je to nenapraviteľná vada, pretože už nebude robiť korenené korenie. Takýto koreň môže byť nasiaknutý tak, že sa potom ľahšie mele, ale šťavy zostanú vo vode a vôňa a ostrosť sa stratia. A okrem toho, korenie z takéhoto koreňa je uložený ešte menej, nie viac ako 3-4 hodiny.

Obsah

  • 1Klasické ruské korenie
    • 1.1Ako urobiť tento druh chrenového korenia.
  • 2Ako urobiť omáčku „Khrenovina“

Klasické ruské chrenové korenie

Každá žena v domácnosti by mala mať možnosť pripraviť takéto korenie. Tento jednoduchý recept bude vyžadovať:

  • niekoľko čerstvých koreňov chrenu;
  • cukor podľa chuti;
  • soľ podľa chuti;
  • čerstvá citrónová šťava - niekoľko čajových lyžičiek;
  • tuk kyslá smotana - pridaná podľa chuti.

Ako urobiť takéto chrenové korenie.

Čisté korene čistíme ostrým nožom, umyjeme v studenej vode a rozotierame na jemnom strúhadle. K chrenu nevydychuje, tri z jeho malých porcií, a okamžite zložiť do dobre uzavretej nádoby s malým množstvom studenej prevarenej vody. Keď sa všetky korene trela, zmiešajte ich s vodou až do hustej kaše. Ak použijete citrónovú šťavu, potom musíte mať menej vody, pretože korenie by malo byť hrubé. Pridajte soľ a cukor podľa chuti. Pred podávaním sa otvorí pohár korenia, pridá sa k nemu kyslá smotana, zmieša sa a podáva sa s niektorýmimäso alebo ryby. Pevnosť korenie trvá 10-13 hodín.

Ako vyrobiť omáčku „Khrenovina“

Treba poznamenať, že ide o veľmi obľúbenú omáčku a vynikajúcu prípravu na zimu, ktorá nevyžaduje var. Ak chcete urobiť omáčku, budete potrebovať:

  • zrelé paradajky - približne 3 kg;
  • čerstvý koreň chrenu - 250g;
  • soľ, cukor, čierne korenie - podľa chuti;
  • cesnak - 250g.

Najprv pripravte zeleninu: umyte, vyčistite a odrežte všetky nevhodné potraviny. Potom, paradajky, chren a cesnak preskočiť cez mlynček na mäso. Výsledkom bola vodnatá konzistencia. K tomu pridajte soľ, cukor, mleté ​​korenie. Vložte zmes do čistých pohárov, zatvorte tesné viečka a uložte ich do chladničky. Pri izbovej teplote nemožno skladovať, a potom kecy kyslé.

Popri omáčkach a koreninách na varenie sa korene chrenu skladujú aj surové. Ako ho ušetriť na zimu? Za týmto účelom, po vykopaní koreňov z nich, vrcholy by mali byť rezané 1-1,5 cm nad koreňom a očistené od zeme. Preložte krabice v riadkoch tak, aby sa korene navzájom nedotýkali. Riadky naliať čistý, preosiate piesok bez nečistôt a ílu. Raz týždenne musí byť krabica s pieskom a koreňmi trochu napojená, takže piesok je trochu vlhký. V tejto forme je chren dobre zachovaný pri teplotách blízkych nule vo vlhkom suteréne. Počas celého roka zostanú korene šťavnaté a čerstvé.

Viac zaujímavých faktov o chrene, jeho vlastnostiach a použití nájdete na videu:

A ďalšie video, kde sa zozbierali zaujímavé fakty o chrene, zvážilo výhody a poškodenie zdravia a použitie na liečbu. Vidíte, jedzte a buďte zdravý.